Μια ποιοτική μελέτη ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Pittsburgh βρήκε ότι οι λόγοι έλλειψης της λίμπιντο στις γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω είναι πολλοί και διαφέρουν ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Menopause, διεξήχθησαν μεμονωμένες συνεντεύξεις με δεκάδες γυναίκες σχετικά με την έλλειψη επιθυμίας για σεξ, στις οποίες αναφέρθηκαν διάφορα σημαντικά ζητήματα και λόγοι της μειωμένης λίμπιντο, όπως μεταξύ άλλων η σεξουαλική δυσλειτουργία των συντρόφων τους.

«Όταν μια γυναίκα αντιμετωπίζει σεξουαλικά προβλήματα, ό,τι συμβαίνει με το σύντροφό της μπορεί να συμβάλει στην κατάσταση», αναφέρει σχετικά η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής, Holly Thomas.

Για να καταλάβουν, λοιπόν, τι προκαλεί τη μειωμένη λίμπιντο στις γυναίκες, η Δρ. Thomas και η ομάδα της δημιούργησαν τρεις ομάδες των 12 γυναικών και εξέτασαν άλλες 15 γυναίκες ατομικά, ανάλογα με το τι προτιμούσε η κάθε συμμετέχουσα.

Μέσω των συζητήσεων αυτών, προέκυψαν πέντε σημαντικά ζητήματα όσον αφορά τους λόγους της μειωμένης λίμπιντο:

  • Μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα όπως π.χ. η κολπική ξηρότητα
  • Στυτική δυσλειτουργία του συντρόφου
  • Κούραση ή σωματικός πόνος
  • Στρεσογόνοι παράγοντες
  • Εικόνα του σώματος.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ο μεγάλος αριθμός των γυναικών που αναγνώρισαν τη σεξουαλική δυσλειτουργία του συντρόφου τους ως παράγοντα που συμβάλλει πάρα πολύ στη δική τους έλλειψη επιθυμίας για σεξ.

«Κάποιες γυναίκες βρίσκουν λύσεις, ενώ άλλες περιορίζονται επειδή ο σύντροφός τους βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Οι γυναίκες έχουμε μάθει να δεχόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα όλων, μαθαίνοντας έτσι να καταπιέζουμε τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες και να θέτουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες των άλλων», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Δρ. Thomas.

Μια άλλη αποκάλυψη είχε να κάνει με το γεγονός ότι ορισμένες γυναίκες, παρόλο που έχουν συνταξιοδοτηθεί και τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει αρκετά ώστε να φύγουν από το σπίτι, παραμένουν τόσο στρεσαρισμένες που δεν μπορούν να δουν το σεξ ως προτεραιότητα.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα που συμμετείχε στη μελέτη υπέμενε το συναισθηματικό βάρος της φροντίδας της ασθενούς μητέρας της, ενώ παράλληλα στήριζε έμπρακτα την κόρη της στην ανάρρωση από τη διαταραχή χρήσης ουσιών από την οποία και έπασχε.

Γεγονός είναι πως στη μελέτη υπήρχαν αρκετοί περιορισμοί, με βασικότερο το μικρό, εθνικά ομοιογενές δείγμα συμμετεχόντων και την έλλειψη ποσοτικών δεδομένων. Παρόλα αυτά η συγκέντρωση λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τη χαμηλή λίμπιντο από τις ίδιες τις γυναίκες προσφέρει καινοτόμες ιδέες που δεν μπορούν να εξαχθούν από εκτενέστερες έρευνες, δεδομένου ότι αυτές συνήθως επικεντρώνονται στις ορμόνες και το πώς επηρεάζουν τη λίμπιντο στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Διαβάστε επίσης

Λίμπιντο: Επτά τρόποι να την απογειώσετε

Ερωτική επιθυμία: Πότε χάνεται και πώς θα ανέβει