Μία άσκηση που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα ενός σκύλου, αλλά και για τη σχέση που αναπτύσσει με τον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα του, είναι το «Μείνε».
Μία άσκηση της βασικής εκπαίδευσης, που η μάθησή της διευκολύνει την καθημερινότητα του ιδιοκτήτη/κηδεμόνα.
Τη σπουδαιότητά της μας την εξηγεί η Σοφία Μαραγκουδάκη, θετική εκπαιδεύτρια σκύλων.
«Από τις σημαντικότερες ασκήσεις στη βασική εκπαίδευση του σκύλου μας είναι η άσκηση “Μείνε“.
Όλες οι ασκήσεις της βασικής εκπαίδευσης έχουν πρωταρχικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Το “Μείνε“, όταν διδαχθεί σωστά, δίνει τη δυνατότητα στον κηδεμόνα να έχει μία πιο εύκολη συμβίωση με τον σκύλο του.
Ξεκινώντας τη μάθηση, ανακαλύπτουμε ότι ενισχύεται η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση του σκύλου μας.
Όταν, λοιπόν, έχουμε ένα μικρό ανυπόμονο σκυλάκι, που πηδάει πάνω μας την ώρα που προσπαθούμε να σερβίρουμε το φαγητό του, ξέρουμε πως πεινάει πολύ! Αυτός, όμως, δεν είναι λόγος για να γκρεμίσει την κουζίνα μας.
Το ίδιο σκυλάκι (παρατηρώντας μας) καταλαβαίνει ότι ετοιμαζόμαστε για βόλτα. Και ενθουσιάζεται: τρέχει, φωνάζει, πηδάει στην πόρτα, και αλλά τέτοια γλυκά, ενώ εμείς τρέχουμε από πίσω του, προσπαθώντας να του φορέσουμε το λουρί.
Και ενώ το βραδάκι καθόμαστε χαλαροί στην τηλεόραση και περιμένουμε να έρθει το φαγητό που έχουμε παραγγείλει, χτυπάει το κουδούνι. Δημιουργείται μια αναστάτωση, ανοίγουμε την πόρτα και το μικρό μας σκυλάκι, των 30 κιλών, πετάγεται και τρομάζει τον άνθρωπο που μας έφερε το φαγητό.
Όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν, εάν είχαμε πει στον σκύλο μας “Μείνε“!
Πόσες φορές μας έχει τύχει να στεκόμαστε στο φανάρι των πεζών, και το ανυπόμονο σκυλάκι μας να μας τραβάει προς τον δρόμο με κίνδυνο να μας χτυπήσει κάποιο αυτοκίνητο;
Αν του είχαμε μάθει να “Μένει” στη θέση του, δεν θα ανησυχούσαμε για πιθανό ατύχημα.
Και πόσες φορές έχουμε περάσει έξω από το φούρνο, και ενώ θέλουμε να αγοράσουμε ψωμί, σκεφτόμαστε: «καλύτερα να πάω σπίτι, να αφήσω τον σκύλο, κι έπειτα γυρίζω και παίρνω ψωμί»; Ενώ αν είχε μάθει το “Μείνε“, θα στεκόταν στη θέση που θα του είχαμε υποδείξει, χωρίς να κλαίει και να στρεσάρεται από το φόβο, που έμεινε μόνος του έξω.
Το “Μείνε” βοηθά ανεμπόδιστα μια μαμά την ώρα που θέλει να ταΐσει, να αλλάξει, αλλά και να κοιμίσει το μωρό της, ή να το κάνει μπάνιο.
Με το «Μείνε» ενισχύονται οι δεσμοί της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου.
Παράλληλα, ο σκύλος αποκτά αυτοπεποίθηση, καθώς μπορεί να “Μείνει” μόνος του στη θέση του για όση ώρα χρειαστεί. Με την προϋπόθεση, πάντα, να το έχει μάθει σωστά.
Θα μπορούσα να γράψω άπειρα παραδείγματα που έχουν συμβεί σε όλους μας, και που μας έχουν κάνει τη ζωή δύσκολη…
Στην πραγματικότητα, όλα είναι απλά. Όπως η σκέψη ενός μικρού παιδιού. Χωρίς πολυπλοκότητες και χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Αντί, λοιπόν, να πηδάει στην πόρτα, να τραβάει στο φανάρι, να κλαίει έξω από τον φούρνο, ή να θέλει να φάει την κρέμα του μωρού, μπορούμε να του μάθουμε το “Μείνε” και να κάθεται, μετά το παράγγελμά μας, στη θέση του ήρεμος/ήσυχος, αφού εκτελεί την άσκησή του. Του έχουμε δώσει μια εργασία να κάνει: να “Μείνει” στην θέση του και να περιμένει από εμάς να τον απελευθερώσουμε από αυτή.
Είναι μια άσκηση επικοινωνίας. Εξηγούμε, με τα μέσα που διαθέτουμε, στον σκύλο μας τι θέλουμε να κάνει. Ο σκύλος μας, με τη σειρά του, θέλει να μας ευχαριστεί και προσπαθεί να κάνει ό,τι του ζητάμε. Δουλεύοντας με τα σκυλάκια μας, αυξάνουμε την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη μεταξύ μας.
Σας εγγυώμαι πως, όσο πιο συστηματικά δουλεύετε με το σκυλάκι σας, τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχετε.
Tip:
- Πάντα επιβραβεύουμε το σκυλάκι μας για την προσπάθειά του.
- Του δίνουμε το κίνητρο για να το κάνει σωστά».
Δείτε επίσης
Κουτάβι: Να περιμένω να μεγαλώσει πριν ξεκινήσει εκπαίδευση;
Το κουτάβι πρέπει να… προσέχει τις παρέες του
Εκπαίδευση τουαλέτας για το κουτάβι