Είναι κάποιοι σκύλοι που η επιθυμία τους για δράση δεν σταματά ποτέ! Που είναι ανεξάντλητοι και ταλανίζουν τους ιδιοκτήτες/κηδεμόνες τους με τη συμπεριφορά τους.

Είναι οι υπέρ-ενεργητικοί σκύλοι, που τα κατορθώματά τους αδυνατούν να διαχειριστούν οι άνθρωποί τους.

Μήπως στις ερωτήσεις που θέτει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη, αναγνωρίζετε τον δικό σας σκυλάκο;

«Ο σκύλος μας δείχνει υπερδιέγερση όταν φτάνουν επισκέπτες στο σπίτι και συνηθίζει να πηδά πάνω τους; Στη βόλτα είναι ασυγκράτητα ενθουσιασμένος και δεν μας δίνει καμία σημασία; Κινείται συνεχώς και συμπεριφέρεται απείθαρχα; Είναι ευερέθιστος σε οποιοδήποτε εξωτερικό περιβάλλον; Παρουσιάζει υπερδιέγερση στο παιχνίδι; Όχι, ο σκύλος μας δεν… ντοπαρίστηκε όταν ήταν μικρός. Απλώς είναι υπέρ-ενεργητικός!

Τι σημαίνει και πού οφείλεται

Έχει, δηλαδή, πλεονάζουσα ενέργεια, και αυτό, συνήθως, οφείλεται σε βαρεμάρα, σε έλλειψη ερεθισμάτων ή άσκησης, ή, απλώς, στον χαρακτήρα και τη ράτσα του.

Κάθε σκύλος έχει διαφορετικό χαρακτήρα, καθώς και άλλο επίπεδο ενέργειας και δραστηριότητας. Η ενέργεια περιλαμβάνει τρία στάδια: ήπια, μεσαία και υπερβολική. Τα πρώτα δύο στάδια είναι διαχειρίσιμα. Τί γίνεται, όμως, με το τρίτο;

Ποιες συμπεριφορές εκδηλώνει

Οι κηδεμόνες υπέρ-ενεργητικών σκύλων παραπονιούνται ότι είναι ακούραστοι, τραβούν πολύ στη βόλτα και όταν επιστρέφουν σπίτι έχουν πιο πολλή ενέργεια (!), γαβγίζουν όλη την ώρα, είναι ανυπόμονοι και χοροπηδούν συνέχεια πάνω τους. Προσπαθούν να τους τραβούν την προσοχή, δεν τους αφήνουν γενικά σε ησυχία, κάνουν αρκετές ζημιές, θέλουν συνέχεια να παίζουν και, ενίοτε, τους δαγκώνουν πάνω στον ενθουσιασμό και την υπερένταση. Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, η συμπεριφορά ενός υπέρ-ενεργητικού σκύλου.

Μια κατάσταση που στρεσάρει τους κηδεμόνες, οι οποίοι συχνά απογοητεύονται και δεν ξέρουν αν και πώς μπορούν να διορθώσουν αυτήν την συμπεριφορά. Το θέμα, λοιπόν, είναι πώς μπορούμε να διαχειριστούμε έναν τέτοιο σκύλο αποτελεσματικά.

Το κλειδί βρίσκεται στη δική μας συμπεριφορά, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο θα έρθουμε σε διάδραση μαζί του. Όσο ανυπόμονος, ενθουσιώδης και ανυπότακτος είναι εκείνος, τόσο ήρεμοι, συγκροτημένοι και πειθαρχημένοι πρέπει να είμαστε εμείς. Το ζητούμενο είναι να μεταφέρουμε τον σκύλο στη δική μας ενέργεια, κι όχι να μας παρασύρει εκείνος στη δική του.

Τρεις τρόποι για να τον καλμάρετε

Ιδού τρία βήματα που μπορούμε να δοκιμάσουμε, προκειμένου να ηρεμήσουμε έναν υπέρ-ενεργητικό σκύλο, προτού καταφύγουμε εμείς σε… ηρεμιστικά!

1) Εκτόνωση: ένας υπέρ-ενεργητικός σκύλος έχει περίσσευμα ενέργειας, η οποία πρέπει να εκτονωθεί. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να του παρέχουμε μεγάλες βόλτες, τη δυνατότητα να τρέξει κάπου ελεύθερος, παιχνίδι ή άλλες δραστηριότητες, ώστε ο σκύλος μας να κουραστεί σωματικά.

2) Πνευματικά ερεθίσματα: εάν μπορέσουμε να συνδυάσουμε τη σωματική άσκηση με την πνευματική κόπωση, ο σκύλος θα κουραστεί ποικιλοτρόπως και, τότε, το αποτέλεσμα θα είναι πιο θεαματικό. Μπορούμε να παίξουμε μαζί του κρυφτό, να διαλέξει σε ποιο χέρι έχουμε λιχουδιά, να κρύψουμε λιχουδιές στο σπίτι και να τον προτρέψουμε να τις βρει, να του δώσουμε μια μπάλα λιχουδιών κ.ά.

3) Διόρθωση: Εάν παρέχουμε όλα τα παραπάνω στον σκύλο μας και εκείνος εξακολουθεί να είναι υπέρ-ενεργητικός, θα πρέπει να μάθει ότι δεν είναι όλες οι ώρες για παιχνίδι και ότι δεν μπορούμε να ασχολούμαστε μαζί του συνέχεια.

Η τελευταία λύση, λοιπόν, είναι η διόρθωση, με την οποία δείχνουμε στον σκύλο μας ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν δεν συμμορφωθεί. Ως μεθόδους διόρθωσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, είτε την αδιαφορία, είτε τον περιορισμό του σε ένα δωμάτιο για λίγα, όμως, λεπτά (5-10) μέχρι να ηρεμήσει μόνος του. Στη συνέχεια τον βγάζουμε και τον αφήνουμε να καθίσει σε ένα σημείο, χωρίς να του δίνουμε ιδιαίτερη σημασία.

Προσοχή: όχι τιμωρία. Η τιμωρία είναι περισσότερο μια εκδικητική αντίδραση εκ μέρους μας, χωρίς καμία αποτελεσματικότητα, που μπορεί, παράλληλα, να βλάψει τη σχέση μας μαζί του. Ο σκύλος μας δεν το κάνει επίτηδες, να έχει πολλή ενέργεια. Μπορεί, όμως, να μάθει να την ελέγχει, ώστε να μη δημιουργούνται προβληματικές καταστάσεις.

Η ενέργεια ενός σκύλου είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο, που επηρεάζει τη συμπεριφορά του σε μεγάλο βαθμό. Πριν αποκτήσουμε, λοιπόν, έναν σκύλο, η ενέργειά του είναι ένα από τα στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζουμε, προκειμένου να καταλάβουμε εάν θα ταιριάξει με τον χαρακτήρα μας, και εάν θα εγκλιματιστεί σωστά στο δικό μας περιβάλλον».

Διαβάστε επίσης

Μαλτέζ: Μικρούλης, πανέξυπνος και ιδανικός για τους αλλεργικούς

Πόσο υπναράς είναι ο σκύλος και γιατί μας κάνει καλό να κοιμόμαστε μαζί

Πώς να διαλέξετε τον σκύλο που σας ταιριάζει ανάμεσα σε 44 φυλές