Μία από τις βασικές ανάγκες του σκύλου είναι η σωματική εκτόνωση.

Κάθε φυλή σκύλου έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τους δικούς της χρόνους άσκησης. Γνωρίζετε ποιοι είναι;

Ένας από τους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη από όσους επιθυμούν να αποκτήσουν έναν σκύλο φυλής, είναι ο χρόνος που πρέπει να του διαθέσουν για τη σωματική του εκτόνωση. Γιατί, για να είναι ήρεμος και ισορροπημένος, θα πρέπει να καλύπτονται όλες του οι ανάγκες.

Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος, μας εξηγεί τις ανάγκες των αγαπημένων μας τετράποδων, πώς πρέπει να γίνει η επιλογή ενός σκύλου και πόσος χρόνος άσκησης απαιτείται για 44 φυλές σκύλων. Και μας θυμίζει ότι υπάρχουν ψυχές που ζουν σε καταφύγια…

O θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος

«Οι ανάγκες που έχει ένας σκύλος, είναι η ιατρική περίθαλψη, η τροφή και το καθαρό νερό, ο σεβασμός του προσωπικού του χώρου και χρόνου, η χαλάρωση και ο ύπνος του.

Επιπλέον, χρειάζεται να κατανοούμε τη γλώσσα του σώματός του, διότι είναι το μέσον επικοινωνίας του με τον άνθρωπο. Συνάμα, είναι απαραίτητο να βγαίνει βόλτες για την ανακούφιση των αναγκών του, αλλά και για τη σωματική του εκτόνωση με παιχνίδι και τρέξιμο. Επίσης, η πνευματική εκτόνωση με παιχνίδια μάσησης ή τύπου πάζλ, είναι εξίσου σημαντική για τον σκύλο, όπως και η σταθερότητα στο περιβάλλον του, αλλά και στο ωράριό του.

Για να γίνει σωστή επιλογή φυλής σκύλου, ο κηδεμόνας θα πρέπει να έχει υπόψη του τις βασικές ανάγκες κάθε φυλής, και να αναλογιστεί τον τρόπο ζωής του.

Κάθε φυλή διαφέρει ως προς το μυοσκελετικό σύστημα, τα επίπεδα αναγκών σε σωματική και πνευματική εκτόνωση, την αντοχή, αλλά και τη φυσική κατάσταση.
Επίσης, στη λήψη της απόφασης υπεισέρχονται ποικίλοι παράγοντες, όπως είναι η υγεία, η φυσική κατάσταση, η ηλικία και η ενέργεια εκείνου που επιθυμεί να υιοθετήσει έναν σκύλο.

Για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος κηδεμόνας, ιδανικό θα ήταν να υιοθετήσει έναν σκύλο ενήλικο και ήπιας ενέργειας, κι όχι ένα κουτάβι υψηλής ενέργειας. Από την άλλη, ένας νέος άνθρωπος με καλή φυσική κατάσταση και υγεία, θα ήταν ιδανικό να υιοθετήσει ένα κουτάβι, διότι θα μπορούσε να το διαχειριστεί.

Κατά παρόμοιο τρόπο, πριν υιοθετήσει κανείς έναν σκύλο, θα ήταν καλό, προηγουμένως, να αναρωτηθεί αν έχει την ικανότητα να του προσφέρει όσα προαναφέραμε, σε συνδυασμό με το ωράριο εργασίας του, την κατάσταση της υγείας του, και των οικογενειακών συνθηκών.

O θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος

Ο χρόνος που χρειάζεται ένας σκύλος φυλής για τη σωματική του εκτόνωση
Ενδεικτικά, παρατίθενται οι ανάγκες για σωματική εκτόνωση που έχει κάθε φυλή:

  • 30 λεπτά με 40 λεπτά, με μέτριο διασκελισμό και ενδιάμεσες παύσεις μετά το πρώτο έτος της ηλικίας τους: Τσόου Τσόου, Μπόστον Τέριερ, Σιχ Τσου, Σαμογιέντ, Πεκινουά, Παγκ, Σαρ Πέι, Πομεράνιαν, Γαλλικό Μπουλντόγκ.
  • 1 ώρα ήπιας άσκησης: Ροτβάιλερ, Καυκάσιος Ποιμενικός, Νέας Γης, Ντόγκο Αρτζεντίνο, Μπουλ Μαστίφ, Μαστίφ Ναπολιτάνο, Μεγάλος Δανός, Κάνε Κόρσο, Αγγλικό Μπουλντόγκ, Αγίου Βερνάρδου.
  • 1 ώρα με μέτριο διασκελισμό: Πίνσερ, Σνάουζερ, Κινγκ Τσάρλς Σπάνιελ, Σπίτς, Τζακ Ράσελ, Τσιουάουα, Φοξ Τέριερ, Μαλτέζ, Μπιγκλ, Κανίς-Πούντλ, Γιορκ ΣάιρΤέριερ.
  • 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά έντονης άσκησης: Ντόμπερμαν, Πόιντερ, Κόκερ Σπάνιελ, Πίτμπουλ, Χάσκι Σιβηρίας, Σέτερ, Μπουλ Τέριερ, Μπόξερ, ΜαλαμούτΑλάσκας, Λάμπραντορ, Κόλει, Βελγικός Ποιμενικός, Ακίτα Ίνου, ΑμέρικανΑκίτα.

O θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος

Υιοθεσία από καταφύγιο
Σαφώς, μια βόλτα από κάποιο καταφύγιο όπου υπάρχουν αμέτρητα σκυλιά, θα ήταν ευχάριστη, διότι ο καλύτερος φίλος του άνθρωπου δεν αγοράζεται, αλλά υιοθετείται.

Επειδή τα καταφύγια, κατά πλειοψηφία, έχουν ημίαιμα σκυλιά, θα ήταν καλό, ο μελλοντικός κηδεμόνας να ζητήσει από έναν κτηνίατρο ή έναν θετικό εκπαιδευτή να τον βοηθήσουν στην επιλογή του.

Σε αυτό το σημείο, συστήνεται και η πραγματοποίηση μιας συμβουλευτικής διαδικασίας σε συνεργασία με κάποιον θετικό εκπαιδευτή, με σκοπό την αξιολόγηση των αναγκών κάθε κηδεμόνα.

Ένα ακόμη «κεφάλαιο» που απασχολεί τους υποψήφιους κηδεμόνες, είναι αν το κουτάβι που θα υιοθετήσουν πρέπει να είναι αρσενικό ή θηλυκό. Τα αρσενικά, από τη φύση τους, είναι πιο μεγαλόσωμα από τα θηλυκά και ζυγίζουν περισσότερα κιλά. Τα θηλυκά, από την άλλη, λόγω του οίστρου, έχουν αυξημένες ορμόνες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μπορεί να εμφανίσουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως είναι η φύλαξη κάποιου παιχνιδιού τους. Τα αρσενικά, επιπροσθέτως, μετά τη σεξουαλική τους ωρίμανση μπορεί να γίνουν πιο επιθετικά προς άλλα αρσενικά. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να διευκρινίζει τη διαφορά ανάμεσα στα δυο φύλα. Σημαντικός παράγοντας είναι η ανατροφή του σκύλου, ο χαρακτήρας του και τα βιώματά του, γιατί μέσα από αυτά διαμορφώνεται η προσωπικότητά του.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή υιοθέτησης ενός σκύλου είναι μια σοβαρή απόφαση και θα πρέπει να γίνεται με ευθύνη και σύνεση. Ο σκύλος, πλέον, αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος της οικογένειας, και οι ανάγκες του πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, αν κρίνει κανείς ότι δεν μπορεί να το τηρήσει αυτό, θα ήταν καλό να μην προχωρήσει στην απόκτηση κάποιου σκύλου. Από την άλλη, συστήνεται η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς -εκτροφείς, εκπαιδευτές, κτηνιάτρους- για την επιλογή εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στο προφίλ κάθε υποψήφιου κηδεμόνα».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Γαλλία: «Μην απολυμαίνετε τα κατοικίδια με χλωρίνη και αντισηπτικά» λένε οι κτηνίατροι

Πέντε τρόποι να κάνετε τον σκύλο σας εξυπνότερο

Μένουμε σπίτι: Πέντε συμπεριφορές του σκύλου που μπορούμε να διορθώσουμε