Το κουτάβι σας, μόλις ολοκλήρωσε τα εμβόλιά του. Η πολυαναμενόμενη μέρα της εξόρμησης στον έξω κόσμο έφτασε! Ο μπελάς της τουαλέτας τελειώνει. Τώρα θα κάνει την ανάγκη του έξω.

Κι όμως, πολλοί ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων διαπιστώνουν ότι, έπειτα από μία ώρα βόλτας, το κουτάβι τους δεν έχει κάνει… τίποτα.

Η αλήθεια είναι ότι, αρκετά κουτάβια, όταν αρχίσουν τις βόλτες έξω με λουρί, δυσκολεύονται να κάνουν την ανάγκη τους. Ξέρετε γιατί;

Πολλά είναι ενθουσιασμένα με αυτά που βλέπουν, μυρίζουν, ακούν. Είναι τόσο ενθουσιασμένα, που… ξεχνούν να κάνουν την ανάγκη τους. Άλλα, πάλι, δεν έχουν συνηθίσει ακόμη την πίεση που τους ασκεί το περιλαίμιο, αισθάνονται άβολα. Υπάρχουν, βέβαια, και οι χαρακτήρες που θεωρούν «καθήκον» ότι πρέπει να κρατηθούν και να λερώσουν στο σωστό σημείο που τους έχει δείξει ο ιδιοκτήτης τους. Και το σημείο αυτό, δεν είναι άλλο από την πάνα που βρίσκεται στο σπίτι.

Μέχρι, λοιπόν, να μάθει το κουτάβι σας να κάνει την ανάγκη του έξω, σταματήσετε τις μεγάλες βόλτες. Αφιερώστε χρόνο στην εκπαίδευσή του. Αφού το ταΐσετε, βγάλτε το έξω και κατευθυνθείτε σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Μείνετε εκεί ακίνητοι κρατώντας στο χέρι σας το λουρί. Το ζωάκι θα μπορεί να κινείται όσο του επιτρέπει το μήκος του λουριού. Αγνοήστε οποιαδήποτε αντίδρασή του σε περίπτωση που δείξει δυσαρέσκεια στον περιορισμό των κινήσεων. Παραμείνετε στην ίδια θέση για 10-15 λεπτά. Εάν το κουτάβι σας εκπλήξει ευχάριστα, επαινέστε το με μεγάλο ενθουσιασμό. Δώστε του ένα μπισκοτάκι, ένα χάδι ή και τα δυο μαζί. Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας, η οποία θα λειτουργήσει -κι αυτή- ως επιβράβευση. Αργότερα, που ο μικρός/η μικρή θα κάνει τον συνειρμό, θα λερώνει αμέσως έξω, προκειμένου να ξεκινήσει ο περίπατός σας.

Στην περίπτωση που δεν λερώσει στα 15 λεπτά, επιστρέψετε στο σπίτι. Περιορίστε το κουτάβι σας στο κλουβάκι – κρεβάτι του, ή κρατήστε το δίπλα σας με το λουρί, έτσι ώστε να μην μπορεί να λερώσει. Ύστερα από 30-60 λεπτά ξαναβγείτε έξω και πηγαίνετε στο ίδιο σημείο.

Μην είστε ανυπόμονοι. Δώστε χρόνο στο κουτάβι σας. Ακολουθήστε αυτήν την τακτική καθημερινά.

Μια ωραία λύση είναι και αυτή: Αν έχετε εξοχικό, ή κάποιον φίλο που διαθέτει και είναι πρόθυμος να σας φιλοξενήσει για ένα Σαββατοκύριακο, πηγαίνετε εκεί μαζί με τον μικρό σας φίλο και φροντίστε να περάστε το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας στον κήπο. Το κουτάβι δεν θα έχει άλλη επιλογή, παρά μόνο να κάνει την τουαλέτα του στη φύση.