Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κουτάβι, που είναι η πηγή της χαράς – ένα μικρό ζιζάνιο, με τα παιχνίδια και τα σκέρτσα του; Κανείς!

Και ποιοι μπορούν να διαβάσουν το βλέμμα ενός ενήλικα σκύλου, που κοιτά τον άνθρωπό του με ευγνωμοσύνη επειδή τον έβαλε στην οικογένειά του; Όλοι όσοι αγαπούν τους σκύλους.

Η εκπαιδεύτρια σκύλων – βοηθός κτηνιάτρου, Αργυρώ – Μαρία Βενιού, μας εξηγεί ποια είναι τα πλεονεκτήματα, αλλά και τι πρέπει να προσέξουμε, όταν υιοθετούμε έναν μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλο.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί μύθο, το ότι τα ενήλικα σκυλιά δεν δένονται μαζί μας. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η υιοθεσία ενός ενήλικα σκύλου, αντί για κουτάβι, έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Η εκπαιδεύτρια σκύλων – βοηθός κτηνιάτρου, Αργυρώ – Μαρία Βενιού

Ας δούμε, λοιπόν, τα θετικά στοιχεία που έχει η υιοθεσία ενός ενήλικα σκύλου:

  • Βλέπετε τι θα πάρετε: σε έναν ενήλικο σκύλο, ιδιαίτερα αν είναι ημίαιμος, βλέπεις ακριβώς το μέγεθός του. Επίσης, έχει διαμορφώσει τον χαρακτήρα, αλλά και την προσωπικότητά του. Άρα, είμαστε σίγουροι για το αν ταιριάζει στις προτιμήσεις μας και στην καθημερινότητά μας.
  • Έχει ξεπεράσει το στάδιο που μασουλάει τα πάντα. Φυσικά και ο ενήλικος σκύλος χρειάζεται παιχνίδια για να κρατηθεί το μυαλό του απασχολημένο. Εν αντιθέσει με το κουτάβι, δεν εξερευνά τα πάντα με το στόμα, ή δεν δαγκώνει το χέρι μας επειδή το θεωρεί το καλύτερο παιχνίδι. Τα κουτάβια, στο στάδιο που αλλάζουν δόντια, δηλαδή τριών έως επτά μηνών, δαγκώνουν χέρια με τα μικροσκοπικά τους δοντάκια, κυνηγάνε πόδια, σκίζουν φόρμες, καταστρέφουν παπούτσια κ.λπ. Το χειρότερο είναι ότι, αν το μάθουν από μικρά, δύσκολα το κόβουν στην πορεία.
  • Ξέρει, ήδη, πού πρέπει να κάνει την ανάγκη του. Αν και είναι ένα σκυλί που έχει ζήσει όλη του τη ζωή στο δρόμο και δεν έχει πάει ποτέ του περίπατο, θα προτιμήσει να κρατηθεί μέχρι να βγει έξω, παρά να λερώσει τον χώρο στον οποίο ζει. Τα κουτάβια μπορούν να κρατηθούν, περίπου, τόσες ώρες όσοι και οι μήνες της ζωής τους. Άρα, ένα κουτάβι τριών μηνών κάνει την ανάγκη του κάθε δυόμισι – τρεις ώρες. Για τον ενήλικο αρκούν τρεις με τέσσερις βόλτες την ημέρα μέχρι να συνηθίσει. Αργότερα, οι περίπατοι μπορούν να μειωθούν στους δύο την ημέρα.
  • Είναι πιο συγκεντρωμένος στην εκπαίδευση. Τα κουτάβια, όπως και τα παιδάκια, θέλουν να τρέξουν και να παίξουν, αλλά και να εξερευνήσουν τον κόσμο.
  • Συνήθως, όταν υιοθετούμε έναν ενήλικο σκύλο από καταφύγιο, είναι ήδη εμβολιασμένος, στειρωμένος και τσιπαρισμένος. Αυτό σημαίνει, λιγότερα έξοδα. Συμπέρασμα; Τα ενήλικα σκυλιά έχουν λιγότερα, αρχικά, έξοδα και με τις κατάλληλες προσαρμογές στο περιβάλλον τους, μπορούν να μείνουν μόνα τους χωρίς την επίβλεψή μας για περισσότερη ώρα. Επίσης, μπορούν να εκπαιδευτούν με λιγότερο κόπο, και θα μας ευγνωμονούν για πάντα που τα διασώσαμε.

Τι πρέπει να προσέξουμε

  • Αρχικά πρέπει να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται ο σκύλος, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές επιστροφές αδέσποτων στα καταφύγια και στους εθελοντές. Κι αυτό, γιατί εκείνοι που τα υιοθέτησαν, είτε δεν είχαν ενημερωθεί σωστά για το τι να περιμένουν από τον σκύλο, είτε πίστευαν ότι όλα θα ήταν τέλεια από την πρώτη, κιόλας, ημέρα.
  • Δεν θα πρέπει να έχουμε υψηλές απαιτήσεις. Αυτό ισχύει για όλους όσους υιοθετούν σκύλο: μεγάλο ή μικρό, ενήλικο ή κουτάβι. Οι σκύλοι έχουν τη δική τους προσωπικότητα, τους δικούς τους ρυθμούς, τις δικές τους ανάγκες και συνήθειες. Και δεν γνωρίζουν τι θέλουμε από εκείνους. Δηλαδή, ποιες συμπεριφορές είναι για εμάς επιθυμητές και ποιες ανεπιθύμητες. Χρειάζεται να έχουμε υπομονή για να τους διδάξουμε ήρεμα, από την αρχή, τι θέλουμε να κάνουν.
  • Να εκπαιδεύσουμε μόνο θετικά. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα φέρουμε τον σκύλο στο σπίτι, θα πρέπει να τον καθοδηγήσουμε σωστά για να ενισχύσουμε τις σωστές συμπεριφορές. Όταν θέλουμε να διορθώσουμε μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, για να μη χαλάσουμε τη σχέση μας, δεν πρέπει να τον μαλώνουμε ή να του φωνάζουμε. Μπορείτε να βρείτε πολλά βίντεο και άρθρα στο Διαδίκτυο για τη θετική εκπαίδευση. Μη διστάσετε, ειδικά τις πρώτες ημέρες, να συμβουλευτείτε έναν θετικό εκπαιδευτή για να σας δείξει και να σας συμβουλεύσει τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.
  • Επίσης, εάν υιοθετήσετε έναν σκύλο με ιστορικό ανεπιθύμητων συμπεριφορών, τις οποίες μπορεί να μην εκδηλώσει αμέσως, είναι απαραίτητη η καθοδήγηση από έναν ειδικό. Είναι μια καλή επένδυση, για να έχετε μια ήρεμη ζωή μαζί του.
  • Τέλος, εάν έχουμε ήδη έναν σκύλο στην οικογένεια, πρέπει να τα γνωρίσουμε σε «ουδέτερο έδαφος», προτού πάρουμε την τελική απόφαση».