Λανθασμένη είναι η άποψη που θέλει τον σκύλο να μην μπορεί να… αλλάξει μυαλά, αν έχει ξεπεράσει την περίοδο της νεότητας.

Γιατί στην εκπαίδευση έχουν δικαίωμα όλοι οι τετράποδοι φίλοι μας: μικροί και μεγάλοι. Με τη σωστή καθοδήγηση και προσέγγιση, αλλά και με υπομονή, επιμονή και αγάπη, διορθώνονται ανεπιθύμητες συμπεριφορές που ταλανίζουν χρόνια τον σκύλο, αλλά και τον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα του.

Γι’ αυτό, οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες που ο σκύλος τους δεν είναι… πάνω στο άνθος της ηλικίας του, δεν πρέπει να θεωρούν ότι η εκπαίδευσή του είναι χαμένος χρόνος.

Ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μποφίλιος, μας εξηγεί τι μπορεί να συμβεί με τη θετική εκπαίδευση σε έναν σκύλο προχωρημένης ηλικίας.

O επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μποφίλιος

«Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι ως εκπαιδευτής, είναι: «Ο σκύλος μου είναι οκτώ ετών. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να με ακούει και να ξεπεράσει κάποια φοβία του; Ή, μήπως, είναι πολύ μεγάλος, πια;».

Πολλοί είναι οι κηδεμόνες σκύλων που πιστεύουν πως ο πεντάχρονος ή εννιάχρονος σκυλάκος τους δεν μπορεί να εκπαιδευτεί, επειδή είναι προχωρημένης ηλικίας. Έτσι, δεν προχωρούν στην εκπαίδευση.

Θα ήθελα να χωρίσω σε δυο κατηγορίες την εκπαίδευση ενός σκυλού, έτσι ώστε να κατανοήσουμε περισσότερο τη σημασία της.

Έχουμε την εκπαίδευση – διόρθωση συμπεριφοράς και ανάπλασης του χαρακτήρα ενός σκύλου, δηλαδή την κοινωνικοποίηση, απευαισθητοποίηση σε ερεθίσματα που προκαλούν φόβο, άγχος αποχωρισμού, την εκπαίδευση τουαλέτας στο σπίτι, το υπερβολικό γαύγισμα και πολλά άλλα. Έχει να κάνει, αμιγώς, με το πώς μπορούμε να επέμβουμε στο ψυχολογικό προφίλ ενός σκύλου.

Επίσης, έχουμε τη γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου, τη γνωστή ως βασική υπακοή, ή, ακόμη καλύτερα, «βασική εκπαίδευση». Δηλαδή, βασικές εντολές χειρισμού ενός σκύλου, όπως, το Έλα, Κάτσε, Μείνε, Ξάπλωσε, Μαζί κ.τ.λ.

Στη θετική εκπαίδευση, επειδή απουσιάζει η χρήση βίας, χρησιμοποιούνται τεχνικές που βοηθούν κάθε σκύλο, ανεξαρτήτως ηλικίας, να αντεπεξέλθει σε ό,τι του ζητηθεί.

O επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μποφίλιος

Μπορεί ο σκυλάκος σας να μάθει να κάθεται, να ξαπλώνει και να περιμένει. Να σας ακούει και να καταλαβαίνει τη γλώσσα επικοινωνίας που έχετε χτίσει μαζί, ασχέτως ηλικίας.

Ο θετικός εκπαιδευτής γνωρίζει τεχνικές για να εκπαιδεύσει τον σκυλάκο σας στη βασική εκπαίδευση, χωρίς να τον ακουμπήσει και, φυσικά, χωρίς τη χρήση λεκτικής ή σωματικής βίας (πνιχτές, ηλεκτρικό κολάρο κ.ά.).

Η χρήση πνίχτη, για παράδειγμα, σε ένα κουταβάκι τριών μηνών, μόνο κακό μπορεί να κάνει. Γιατί, όταν πνίγεται, συνδυάζει κάθε ουδέτερο ερέθισμα αρνητικά. Επιπλέον, η αυχενική του μοίρα είναι σε ανάπτυξη και, με κάθε τράβηγμα του ζώου, κάνουμε κακό στους σπονδύλους του αυχένα.

Το «μαγικό» της θετικής εκπαίδευσης, όμως, δεν είναι το ότι ένας σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί στο να κάτσει, στο να μείνει στη θέση του, ή στο να μας ακολουθεί χωρίς να τον αγγίξουμε. Είναι το ότι μπορούμε να επιδράσουμε ουσιαστικά στη ψυχολογία του σκύλου και να λύσουμε προβλήματα συμπεριφοράς και φοβίες.

Βοηθός μας, οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες και έρευνες από ψυχολόγους και συμπεριφοριστές ζώων.

Έτσι, μπορούμε με διάφορες θετικές τεχνικές και προσεγγίσεις να βοηθήσουμε ένα σκύλο να ξεπεράσει τις φοβίες ή τα άγχη του, χωρίς να παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο η ηλικία του.

Συμπερασματικά, ο κηδεμόνας και ο σκύλος μπορούν να εκπαιδευτούν το ίδιο. Η ηλικία του ενός ή του άλλου δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Κι αν απορείτε γι΄αυτό, πρέπει να γνωρίζετε πως πρώτα εκπαιδεύεται ο κηδεμόνας, κι έπειτα ο σκύλος!

Μην ανησυχείτε, λοιπόν, που έχετε έναν σκύλο σε ώριμη ηλικία. Το μόνο που χρειάζεται, είναι υπομονή, επιμονή και αγάπη από εσάς, για να πετύχει ο σκυλάκος σας τους στόχους του».