Γνωρίζετε ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των αγαπημένων τετράποδων φίλων μας; Ότι είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία του ήπατος;

Μάθετε, λοιπόν, τις ευεργετικές του ικανότητες από τη σύμβουλο διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

«Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα λουλούδι που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών. Στα αγγλικά λέγεται milk-thistle επειδή τα αγκαθωτά του φύλλα έχουν άσπρες κηλίδες. Για περισσότερα από 2.000 χρόνια οι σπόροι του, όπως και οι ρίζες του, χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς λόγους.

Υπάρχουν τρία βιοχημικά συστατικά, τα οποία έχουν απομονωθεί για τις ιδιότητές τους και όλα μαζί συνθέτουν την ουσία σιλυμαρίνη.

Τα περισσότερα εκχυλίσματα γαϊδουράγκαθου περιέχουν, περίπου, 80% της ουσίας αυτής. Η σιλυμαρίνη χρησιμοποιείται, παραδοσιακά, στην αντιμετώπιση προβλημάτων στο συκώτι, τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα, πλέον (σκύλους, γάτες, άλογα, κατσίκες κ.ά.).

Το συκώτι είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο για τον οργανισμό. Αυτό, όμως, που ξεχνάμε είναι, ότι η Μητέρα Φύση έχει προβλέψει για την τόνωση, αλλά και για την αποτοξίνωσή του με βότανα και φυτά, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη.

Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Μπορεί να δοθεί για να βοηθήσει στη διαδικασία αποτοξίνωσης του συκωτιού από τοξίνες, βαρέα μέταλλα, φάρμακα και άλλα επιβαρυντικά συστατικά.

Επίσης, ενεργοποιεί τη σύνθεση της πρωτεΐνης και τονώνει την ανάπτυξη νέων κυττάρων στο συκώτι, καθώς αντικαθιστά εκείνα που είναι νεκρά, ή κατεστραμμένα.

Επιπλέον, καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες και έχει αντί-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικά οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα προκαλούν οξείδωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η αρθρίτιδα.

Το γαϊδουράγκαθο προστατεύει το συκώτι από τη βλαβερή οξείδωση. Οι έρευνες δείχνουν ότι, όχι μόνο προστατεύει το συκώτι, αλλά και βοηθά στην “επαναφορά” του.

Συγκεκριμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της λιπώδους νόσου του ήπατος, σε χρόνιες ηπατοπάθειες, σε φλεγμονές των χοληφόρων αγγείων, και στην αντιμετώπιση πέτρας στη χολή, καθώς αραιώνει τη λάσπη.

Αρκετοί σκύλοι με φλεγμονώδη νοσήματα του πεπτικού και του εντέρου ενδέχεται να έχουν, παράλληλα, κάποια φλεγμονή στο συκώτι, στη χολή και στο πάγκρεας. Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να δράσει ευεργετικά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Εδώ βλέπουμε ότι ο οργανισμός είναι ένα ολιστικό σύστημα. Σκεφτείτε ότι, αν το συκώτι έχει αποδυναμωθεί από ένα πλήθος τοξινών, δεν είναι σε θέση να τις αποβάλει. Έτσι, για παράδειγμα, αν ένας σκύλος έχει αλλεργίες και το συκώτι του είναι επιβαρυμένο από άλλες τοξίνες, δεν μπορεί να αποβάλει την ισταμίνη από τον οργανισμό του. Με τη συσσώρευση της ισταμίνης ο σκύλος, μελλοντικά, θα έχει περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις.

Όταν χρησιμοποιούμε κάποιο βότανο, καλό θα είναι να απευθυνθούμε σε έναν βοτανολόγο, σε έναν ολιστικό κτηνίατρο, ή σε κάποιον κτηνίατρο που να είναι ανοιχτός στη φυσική αντιμετώπιση ασθενειών. Οι ειδικοί θα μας καθοδηγήσουν για τον τρόπο χρήσης του και τη διάρκεια χορήγησης, αλλά και για το είδος που πρέπει να δοθεί. Δηλαδή, αν θα είναι φυσικό βότανο ή συμπλήρωμα.

Στο εξωτερικό οι βοτανολόγοι κατοικίδιων πιστεύουν ότι το γαϊδουράγκαθο, καλό θα είναι να δίνεται όταν υπάρχει κάποια ασθένεια, και όχι σαν ένα συμπλήρωμα που δίνεται καθημερινά προληπτικά.

Όπως αναφέρουν οι Gregory L. Tilford και Mary L. Wulff στο βιβλίο τους «Herbs for Pets: The Natural Way to Enhance your Pet’s Life», το γαϊδουράγκαθο είναι φάρμακο και θα πρέπει να το κρατάμε για τις περιπτώσεις εκείνες όπου το συκώτι βρίσκεται, ήδη, κάτω από έντονο στρες.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι μια αυξημένη δόση μπορεί να προκαλέσει στομαχική διαταραχή, αέρια, ή ήπια διάρροια. Συνεπώς, θα πρέπει να ρυθμιστεί η δοσολογία του.

Το γαϊδουράγκαθο είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση ηπατικών προβλημάτων.

Ελπιδοφόρο μήνυμα το ότι και στη χώρα μας, πλέον, χρησιμοποιείται στον σκύλο και τη γάτα ως μια πιο φυσική επιλογή, όπως, άλλωστε, προβλέπει η φύση».

 

Πηγές: