Τη θρεπτική αξία που έχει η ισορροπημένη ωμή τροφή στη διατροφή του σκύλου έρχεται να πιστοποιήσει μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Dogs NaturallyMagazine.

«”Ωμή απόδειξη!” Αυτός είναι ο τίτλος της επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε, επιτέλους, σε ένα σημαντικό δείγμα σκύλων, οι οποίοι για 24 εβδομάδες τρέφονταν με ισορροπημένη ωμή τροφή, κατάλληλη για το είδος τους», αναφέρει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, και συνεχίζει:

«Και λέμε “επιτέλους”, γιατί αυτή η έρευνα θα μπορούσε να έχει γίνει χρόνια πριν. Όμως, δεν υπήρχε κάποια πηγή εμπορικής εκμετάλλευσης πίσω από την τροφή, διατεθειμένη να επενδύσει χρήματα και χρόνο για τη διεξαγωγή της.

Οι περισσότερες έρευνες γίνονται από εταιρίες επεξεργασμένης εμπορικής τροφής (ξηρά τροφή). Πρόκειται για πολυεθνικές εταιρίες -κολοσσούς, οι οποίες έχουν τα μέσα για να πραγματοποιούν έρευνες που υποστηρίζουν την τροφή που θέλουν να βγάλουν και να προωθήσουν στην αγορά.

Την επίβλεψη της έρευνας, αλλά και τον έλεγχο, είχε ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα. Η έρευνα περιλάμβανε δύο σκέλη:

  • το πρώτο αξιολογούσε το αν η ωμή τροφή θα μπορούσε να καλύψει, όσο το δυνατόν, τις πιο υψηλές διατροφικές κατευθύνσεις για τους σκύλους. Έτσι, χρησιμοποιήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές που είχαν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Παραγωγής Τροφής για Κατοικίδια (FEDIAF).
  • το δεύτερο σκέλος τέσταρε το εάν αυτή η διατροφή ήταν θρεπτικά επαρκής. Δηλαδή, αν κάλυπτε τις θρεπτικές διατροφικές ανάγκες των σκύλων. Αυτό έγινε με βάση τις δοκιμαστικές προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί από τον Επίσημο Αμερικάνικο Σύλλογο Ελέγχου Σίτισης  (AAFCO).

Για την ξεκάθαρη ακρίβειά της τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα διεξαγωγής. Αυτό σημαίνει ότι συμμετείχαν οι αρμόδιοι επικεφαλής, οι οποίοι είχαν και την επίβλεψη της έρευνας.

Επίσης, τα αποτελέσματα της έρευνας μελέτησαν και ενέκριναν εξέχοντες κτηνίατροι και κτηνίατροι χειρούργοι.

Και ποια είναι αυτά; Η έρευνα έδειξε ότι η τροφή κάλυψε και τα δύο παραπάνω σκέλη. Δηλαδή, η τροφή ήταν σε θέση να καλύψει τις προδιαγραφές της FEDIAF χωρίς την προσθήκη συνθετικών συμπληρωμάτων – αρκεί, βέβαια, να είναι σωστά μελετημένη και να έχει ελεγχθεί από αξιόπιστη ανάλυση ως προς την κάλυψη όλων των θρεπτικών συστατικών.

Πολύ σημαντική ήταν η κλινική και παθολογική εικόνα των ζώων. Μετά 24 εβδομάδες ήλεγξαν τον κάθε σκύλο και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε καμία έλλειψη -ή πλεόνασμα- στα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Όσοι ταΐζουν τα κατοικίδιά τους με ωμή τροφή, γνωρίζουν, ήδη, πόσο πιο υγιή είναι με μια κατάλληλη για το είδος τους τροφή. Έτσι, δεν αποτελούν έκπληξη τα ευρήματα της έρευνας, που απλά πιστοποιεί και επιστημονικά αυτό που γνωρίζουν όσοι έχουν αυτήν την εμπειρία.

Σκέφτεστε να δώσετε ωμή τροφή στον σκύλο σας; Τι πρέπει να προσέξετε

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να παρατεθούν κάποια στοιχεία για όποιον θέλει να ξεκινήσει την ωμή διατροφή για το κατοικίδιο του:

– Ενημερωθείτε, διαβάστε και κάντε και εσείς τη δική σας έρευνα για την ωμή διατροφή.

– Αν ξεκινήσετε με μια εμπορική τροφή, ρωτήστε για την πηγή της πρώτης ύλης και τους προμηθευτές. Ζητήστε διατροφική ανάλυση με τα θρεπτικά συστατικά, αν υπάρχει (δηλαδή, όχι μόνον ότι προβλέπει ο νόμος, αλλά αν έχουν να σας δώσουν ανάλυση με τις βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία της τροφής).

– Αν έχετε τη δυνατότητα, αγοράστε εσείς την πρώτη ύλη και προσπαθήστε να είναι, όσο το δυνατόν, η καλύτερη ποιότητα που μπορείτε να αγοράσετε.

– Στην αρχή τα κόκκαλα θα πρέπει να είναι αλεσμένα, ώστε να μπορούν να χωνευτούν. Στη συνέχεια προχωρήστε με κόκκαλα για μάσημα, που, όμως, είναι πολύ σημαντικό να τα δίνετε με απόλυτη επίβλεψη και προσοχή για αποφυγή ατυχήματος.

– Τηρήστε τους κανόνες υγιεινής, όπως θα κάνατε και με τη δική σας τροφή.

Ποιοι σκύλοι δεν μπορούν να γευτούν την ωμή τροφή

Η ωμή διατροφή για σκύλους είναι πραγματικά πολύ σημαντική. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούν όλα τα σκυλιά να την ακολουθήσουν. Κάποια δεν είναι σε θέση να τη δεχτούν, λόγω επιβαρυμένου πεπτικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προτείνεται, όπως και σε περιπτώσεις διαπερατού εντέρου, καθώς παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να περάσουν στο αίμα και να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους.

Επίσης, σκύλοι με προβλήματα στο συκώτι και τα νεφρά, ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να επεξεργαστούν την ωμή τροφή. Να πρέπει να δοθεί μαγειρεμένη τροφή, ως εναλλακτική πρόταση, και τροφή που να στηρίζεται περισσότερο σε φυτικές και γαλακτοκομικές πρωτεΐνες, παρά σε ζωικές.

Υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που για ηθικούς και περιβαλλοντολογικούς λόγους θα προτιμήσουν να μη δώσουν ωμό κρέας στο ζωάκι τους. Ήδη, στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει νέο κίνημα διατροφής, που στηρίζεται σε φυτικές πρωτεΐνες. Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο καθαρή και με λιγότερα πρόσθετα και χημικά είναι φτιαγμένη η τροφή τους, τόσο περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής θα έχουν μπροστά τους, αλλά και κοντά σας!».

Πηγή: https://www.dogsnaturallymagazine.com/new-research-on-species-appropriate-diets/