Περπάτημα βαρύ, υπερήφανο, αλλά και νωχελικό. Ο σκύλος της φυλής Bulldog κεντρίζει τα βλέμματα των περαστικών και την καρδιά του ιδιοκτήτη/κηδεμόνα του με την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του.

Μη σας τρομάζει το αγριωπό του «πρόσωπο». Είναι πολύ τρυφερός και εκδηλώνει την αγάπη του απλόχερα, και στα παιδιά. Διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα, ασύγκριτο θάρρος και τόλμη.

Ένας σκύλος που, αιώνες πριν, υπήρξε «πολεμιστής» ταύρων, σήμερα είναι ιδανικός για οικογένεια.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τη φυλή Bulldog με τη βοήθεια του κ. Παναγιώτη Μποσίνη, ο οποίος διαθέτει αναγνωρισμένο εκτροφείο σκύλων των φυλών Bulldog και Bullmastiff (F.C.I: GR 106/2013).

 

O εκτροφέας σκύλων των φυλών Bulldog και Bullmastiff, Παναγιώτης Μποσίνης

Ιστορία

Το πρώτο δείγμα Bulldog εμφανίζεται τον 12ο αιώνα στην Αγγλία από τους Νορμανδούς και χρησιμοποιείται σε μάχες με ταύρους.

Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα είναι ο πιο δημοφιλής μαχητής στον χώρο αυτό, αλλά το 1835 απαγορεύονται οι αποτρόπαιες αυτές μάχες και κρίνεται παράνομος.

Σώζεται από λάτρεις της φυλής, οι οποίοι την «αναγεννούν» και γίνεται μόδα.

Το 1873 αναγνωρίζεται και επίσημα από το Kennel Club της Αγγλίας. Έκτοτε, γίνεται η Βρετανική φυλή, η οποία θεωρείται ότι συμβολίζει το πνεύμα και τον δυναμισμό της χώρας.

Χαρακτήρας – Προσωπικότητα

Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός Bulldog είναι η αποφασιστικότητα, η δύναμη και ο αγέρωχος χαρακτήρας του.

Στην ιδιοσυγκρασία του είναι η τόλμη, ο έλεγχος του περιβάλλοντός του -κι ας ξεγελά, πολλές φορές, η νωθρότητά του-, το απαράμιλλο θάρρος και η αξιοπιστία. Μπορεί για πολλούς να έχει άγριο παρουσιαστικό, όμως διαθέτει έναν πολύ στοργικό χαρακτήρα.

Το Bulldog είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής σκύλος ως οικογενειακός σύντροφος, με ιδιαίτερη αδυναμία στα παιδιά.

Αλλά, ο ισχυρός χαρακτήρας του και η πολύ έντονη προσωπικότητά του απαιτούν τον ανάλογο σεβασμό, για να έχουμε μια αρμονική συμβίωση.

Είναι απροβλημάτιστος στη συμβίωσή του με άλλα ζώα, αρκεί η κοινωνικοποίηση της «αγέλης» να γίνει σωστά.

Μπορεί να μην έχει μεγάλες απαιτήσεις για εκτόνωση, όμως δεν πρέπει να τον αφήνουμε να τεμπελιάζει, καθώς έχει αυτήν την τάση.

 

O εκτροφέας σκύλων των φυλών Bulldog και Bullmastiff, Παναγιώτης Μποσίνης

 

Φροντίδα – Υγεία

Ως κοντότριχη φυλή δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις φροντίδας. Θα πρέπει, όμως, να καθαρίζεται η χαρακτηριστική ζάρα πάνω από την μύτη του.

Προβλήματα υγείας που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα, είναι:

  • cherry eye. Δηλαδή, η πρόπτωση του αδένα του τρίτου βλεφάρου, η οποία χαρακτηρίζεται από μία κόκκινη πρησμένη μάζα στο κάτω βλέφαρο κοντά στη μύτη ή το ρύγχος και μοιάζει με το κεράσι
  • δερματικά προβλήματα που εστιάζονται σε διατροφικές αλλεργίες, ορμονικές διαταραχές -κυρίως σε ορισμένα θηλυκά- και σε κακή εκτροφή.

Σε μικρότερη συχνότητα παρουσιάζουν το εντρόπιο.

Σοβαρότερα προβλήματα είναι αυτό του αναπνευστικού, αλλά και της καρδιάς. Γι΄αυτό θα πρέπει να προσέχουμε σε ποιους απευθυνόμαστε για την απόκτηση του νέου μας φίλου.

Τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται την προσοχή που απαιτούν όλες οι βραχυκέφαλες φυλές.

Αλλά, ένας σκύλος επιλεκτικής εκτροφής και από ελεγμένους, ως προς την υγεία, γονείς δεν θα έχει αντίρρηση να μας συντροφεύει ακόμη και στην παραλία».