Μια εγκληματική πράξη του ανθρώπινου είδους είναι η εγκατάλειψη του πιο πιστού του φίλου, του σκύλου.
Τον πετά στον δρόμο, στο βουνό, στην παραλία, σε ένα καταφύγιο. Επειδή διαπίστωσε ότι δεν έχει χρόνο, του χαλάει την καθημερινότητα, ή δεν είναι… ηλεκτρονικός υπολογιστής, να τον προγραμματίσεις για διάφορες λειτουργίες, ώστε να εκτελεί αμέσως ό,τι του λες, τη στιγμή που το λες.
Βεβαίως, ένας σκύλος είναι ικανός να μάθει, και να συμπεριφέρεται ωραία και ευγενικά.
Ωστόσο, η εκπαίδευσή του απαιτεί γνώση, χρόνο, υπομονή και ηρεμία.
Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που «πλημυρίζει» από συναισθήματα και έχει βασικές ανάγκες.
«Αν και τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν σκυλιά, δεν μπορούν, και δεν θα έπρεπε, να έχουν όλοι σκύλο.
Η κορύφωση στην απόκτηση σκύλου ήρθε με την περίοδο της καραντίνας. Άνθρωποι, σκέφτηκαν πως μια καλή ιδέα ήταν να υιοθετήσουν σκύλο, κυρίως κουτάβι, για να εκμεταλλευτούν τον ελεύθερο χρόνο τους και να μπορούν να βγαίνουν έξω, παρά τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία.
Θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική εξέλιξη για τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πλέον τα κατοικίδια ζώα, ανοίγοντας τα σπίτια τους.
Αλλά δεν ήταν. Τέσσερα στα 10 σκυλιά επεστράφησαν στα φιλοζωικά σωματεία, ή προωθήθηκαν εκ νέου σε υιοθεσία ύστερα από τη λήξη της καραντίνας. Δηλαδή, με το που οι άνθρωποι επέστρεψαν πίσω στην κανονικότητά τους.
Μια κανονικότητα που, προφανώς, έπαψε να έχει χώρο και χρόνο για τον άλλοτε αγαπημένο τους, επί 8 ή 9 μήνες, τετράποδο σύντροφο», αναφέρει η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, Αλεξάνδρα Ιατρού και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα σκυλιά μπορούν να δώσουν άνευ όρων αγάπη και πίστη, αλλά και να προσφέρουν συνεχή συντροφιά. Ακόμη, βοηθούν στην ανακούφιση από το άγχος, έπειτα από μια δύσκολη ή κουραστική μέρα.
Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα, εκ φύσεως, συντροφικό, με συναισθήματα και ανάγκες, που έρχεται για να παραμείνει στη ζωή μας για τα επόμενα 10-15 χρόνια.
Αυτό σημαίνει πώς εμείς, σαν οικογένειά του, οφείλουμε να του παρέχουμε ευζωία. Δηλαδή, τις 5 βασικές ελευθερίες των ζώων, οι οποίες, σύμφωνα με τον νόμο 3170 της 25ης Ιουλίου 2003, είναι:
1. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα: με πρόσβαση σε καθαρό νερό και σωστή διατροφή για υγεία και ζωτικότητα.
2. Ελευθερία από άσχημες συνθήκες διαβίωσης: με σωστό κατάλυμα στέγης και ξεκούρασης.
3. Ελευθερία από πόνο – πλήγωμα – νόσο: Με τη σωστή διάγνωση και κατάλληλη φροντίδα.
4. Ελευθερία από φόβο – απόγνωση: με τη σωστή συμπεριφορά χωρίς να προκαλούμε φοβίες και αβεβαιότητα.
5. Ελευθερία για την έκφραση μιας σωστής συμπεριφοράς: με άνετο χώρο, σωστή κοινωνικοποίηση με ανθρώπους και ζώα του ίδιου είδους».
Πότε είναι κακή ιδέα η απόκτηση σκύλου
Η απόκτηση σκύλου είναι μια απόφαση που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής σας.
Γι΄ αυτό η κα Ιατρού σας βάζει σε δεύτερη σκέψη.
1) Αν έχετε γεμάτο πρόγραμμα και λείπετε όλη μέρα στη δουλειά. Ο σκύλος είναι ζώο συντροφικό, που έχει ανάγκη την παρουσία σας και την αλληλεπίδραση με εσάς.
Επομένως, αν απουσιάζετε περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα, ξανασκεφτείτε το.
Ο σκύλος δεν είναι έπιπλο, να μπορεί να παραμένει για τεράστια χρονικά διαστήματα μόνος του στο σπίτι. Το να είσαι κλεισμένος μόνος σου όλη μέρα μέσα σε τέσσερις τοίχους, είναι αγχωτικό.
2) Αν δεν έχετε αρκετή υπομονή. Τα σκυλιά, και ειδικότερα τα νεαρά και τα κουτάβια, απαιτούν αρκετή υπομονή. Όλοι οι σκύλοι χρειάζονται καθημερινά σωματική και πνευματική εκτόνωση, ανεξαρτήτως φυλής, προκειμένου να είναι ψυχικά και σωματικά υγιείς.
Επιπλέον, εσείς είστε αυτός που θα δώσετε τα κατάλληλα εφόδια στον σκύλο σας, μέσα από την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση, ώστε να εναρμονιστεί με το περιβάλλον του και να μάθει να κάνει στη ζωή του καλές και σωστές επιλογές.
3) Αν δεν σας αρέσει η άσκηση και είστε άνθρωπος του καναπέ. Ένας σκύλος πρέπει να περπατάει και να ασκείται το λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα έως και δύο ώρες – μπορεί και παραπάνω.
Η άσκηση εξαρτάται από την ηλικία, τα θέματα υγειάς, τη ράτσα του σκύλου και τα επίπεδα δραστηριότητάς του.
Μια βόλτα γύρω από τετράγωνο, ίσα – ίσα για την τουαλέτα του σκύλου, να είστε σίγουροι πώς δεν αρκεί.
Η βόλτα δεν πρέπει να γίνεται μόνο για να αφοδεύσει ο σκύλος μας εκτός οικίας, αλλά και για να γνωρίσει νέα μέρη, να συλλέξει πληροφορίες από νέες μυρωδιές, να εξερευνήσει νέους χώρους και, φυσικά, να ασκηθεί.
Αν ήσασταν κλεισμένοι όλη μέρα μέσα σε ένα σπίτι και βγαίνατε ελάχιστα έξω, βλέποντας διαρκώς τα ίδια και τα ίδια, πόσο ψυχικά υγιείς πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να παραμείνετε;
Αν, λοιπόν, για εσάς είναι σημαντικό όλο αυτό, φανταστείτε πόσο είναι για έναν σκύλο, που από τη φύση του είναι εξερευνητής/περιπατητής.
4) Αν ο οικονομικός προϋπολογισμός σας δεν μπορεί να «σηκώσει» τις ανάγκες ενός σκύλου.
Κολάρα, σαμαράκια, λουριά, φαγητό, μπολ, παιχνίδια, λιχουδιές, κρεβάτια, εμβόλια, κτηνιατρικά check up, φάρμακα, είναι μόνο μερικά από τα απαραίτητα αναλώσιμα ενός σκύλου.
Πρέπει, όμως, να έχετε κατά νου ότι τα σκυλιά απαιτούν πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι.
Εκτός από τα απαραίτητα, πρέπει να έχετε χρήματα στο πλάι για τακτικές και έκτακτες επισκέψεις στον κτηνίατρο. Σε όλα τα ανωτέρω δεν θα πρέπει να αμελείτε τον οικονομικά παράγοντα της εκπαίδευσης.
5) Αν δεν είστε έτοιμοι να προσλάβετε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλου και να ασχοληθείτε ενεργά με την εκπαίδευση του σκύλου σας.
Όσα σκυλιά κι αν είχατε στο παρελθόν, δεν έχετε τη δυνατότητα να εκπαιδεύσετε σωστά έναν σκύλο. Το ίδιο ισχύει και με τα παιδιά. Το ότι είμαστε γονείς δεν σημαίνει πάντα ότι ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε σωστά στα παιδιά μας, ή ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε τον παιδαγωγό.
Χρειάζεται μεγάλη ποσότητα δεξιοτήτων, τεχνογνωσίας και γνώσεων για να εκπαιδεύσετε έναν σκύλο, και να βεβαιωθείτε ότι ικανοποιούνται οι ανάγκες του, και ο ψυχικός του κόσμος.
Η εκπαίδευση ενός σκύλου δεν είναι είδος πολυτελείας. Είναι απαραίτητος τρόπος εκμάθησης μιας κοινής γλώσσας επικοινωνίας μεταξύ του ανθρώπου και του σκύλου, και η μόνη οδός για να αποφύγετε θέματα συμπεριφοράς στο μέλλον, ή να επιλύσετε ήδη υπάρχοντα.
Τη στιγμή που αποφασίζετε να αποκτήσετε σκύλο θα πρέπει, παράλληλα, να ξεκινήσετε να ψάχνετε και εκπαιδευτή.
Όταν μιλάμε για εκπαίδευση, εννοούμε την ηθική, αυτή που πράττει με σεβασμό προς τη φύση του ζώου, χωρίς βία, φόβο και σωματική ή ψυχική πίεση.
6) Αν ταξιδεύετε, ή μετακινείστε συχνά. Αν συνηθίζετε να ταξιδεύετε συχνά για λόγους εργασίας ή αναψυχής, ξανασκεφτείτε το.
Αρχικά, ο σκύλος είναι ένα ζώο που αγαπά τη ρουτίνα. Αυτό σημαίνει πως η απουσία σας, σίγουρα, θα τον αναστατώσει. Αν, πάλι, μπορείτε να τον έχετε μαζί σας, να θυμάστε πως τα συχνά ταξίδια μπορεί να είναι επιβαρυντικά για τον σκύλο, σωματικά και πνευματικά, ανάλογα την ηλικία του.
7) Αν κρίνετε μόνο βάσει εμφάνισης, χωρίς να έχετε κάνει σοβαρή έρευνα. Αν σκέφτεστε να διαλέξετε έναν σκύλο για προσωπικούς λόγους, επειδή σας αρέσουν τα μικροσκοπικά σκυλιά, και θέλετε να το ντύνετε σαν να είναι κουκλάκι και να το τριγυρνάτε τριγύρω σαν αξεσουάρ, σίγουρα είναι ένας λόγος για να μην πάρετε σκύλο.
Τα σκυλιά οποιουδήποτε μεγέθους δεν παύουν να είναι σκυλιά, και πρέπει να τους φερόμαστε βάση των αναγκών τους.
Στον αντίποδα, μεγάλες και επιβλητικές φυλές σκύλων δεν θα πρέπει να επιλέγονται, αν με αυτόν το τρόπο θέλετε να ικανοποιήσετε την αυταρέσκειά σας.
Καταλήγοντας, η κα Ιατρού υπογραμμίζει: «Καλύτερο, από το να υιοθετούνται σκυλιά τα οποία με τις πρώτες δυσκολίες γυρνούν στα καταφύγια, θα ήταν να μάθουμε να υιοθετούμε υπεύθυνα. Πράγμα που σημαίνει, να μην υιοθετούμε καθόλου, αν δεν είμαστε ικανοί και έτοιμοι γι’ αυτό.
Είναι άδικο και καταστροφικό για μια επιπόλαιη απόφασή μας να καταδικάζουμε μια ψυχή και να την εγκλωβίζουμε μέσα στα δικά μας θέλω».
• Η κυρία Αλεξάνδρα Ιατρού είναι σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της σχολής Cane Sentio και πτυχιούχος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει εθελοντική ενασχόληση με αδέσποτα ζώα περισσότερο από μια δεκαετία και εκπαιδεύει με επιστημονικές μεθόδους, βασισμένες πάνω στον συμπεριφορισμό, χρησιμοποιώντας επιβράβευση και σεβασμό προς τον σκύλο.
Και, όπως υποστηρίζει: «το πιο σημαντικό, άλλωστε, στην εκπαίδευση είναι να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε για τον σκύλο μας, και εκείνος θα ακολουθήσει».
Διαβάστε επίσης