homescreen

Yιοθεσία σκύλου από καταφύγιο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Yιοθεσία σκύλου από καταφύγιο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε


Ιουλία Τούντα

Ένας σκύλος που υιοθετείται από καταφύγιο χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Ιδίως, εάν έχει παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάθετε τι βιώνει σε ένα καταφύγιο, και με ποιούς λεπτούς χειρισμούς πρέπει να τον αντιμετωπίσετε

Η υιοθεσία ενός σκύλου από ένα καταφύγιο είναι μια αξιέπαινη πράξη, καθώς ένα πλάσμα αποκτά την ελευθερία του και γίνεται μέλος μιας οικογένειας, που τόσο έχει ανάγκη.

Η μακροχρόνια παραμονή ενός σκύλου σε καταφύγιο έχει ως αποτέλεσμα την ιδρυματοποίησή του, με συνέπειες στο σώμα, αλλά και την ψυχή του.

«Η ιδρυματοποίηση είναι ένας όρος ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Ένας όρος, που προσδιορίζει την ψυχολογική, άλλα και τη σωματική κατάσταση ενός ανθρώπου που είναι έγκλειστος μέσα σε ένα ίδρυμα, όπως είναι οι φυλακές, ή μια δομή ψυχικής υγείας.

Δηλαδή, αναφέρεται στο πώς προσαρμόζεται ένα άτομο στο νέο αυτό περιβάλλον, καθώς και στους κανόνες της δομής.

Ο ίδιος ορισμός της ιδρυματοποίησης ισχύει και για τους σκύλους, οι οποίοι από την αδέσποτη ζωή στους δρόμους έρχονται αντιμέτωποι με τη ζωή του καταφυγίου.

Συγκεκριμένα, η κατάσταση αυτή, την οποία βιώνει το ζώο, είναι γνωστή ως «Σύνδρομο του Καταφυγίου»», εξηγεί ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος.

Και προσθέτει ότι ένας σκύλος, μπαίνοντας στο καταφύγιο, θα περάσει από πολλά στάδια.

Το πρώτο στάδιο, με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος, είναι το άγχος, που τού δημιουργείται από το νέο περιβάλλον, στο οποίο βρίσκεται, καθώς δεν γνωρίζει το πώς και το γιατί βρέθηκε σε αυτό το μέρος.

Σε αυτό το σημείο, λέει ο κ. Κοντάκος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πολλά από τα σκυλιά που βρίσκονται στο καταφύγιο είναι θύματα εγκατάλειψης: είτε τα αφήνουν στα καταφύγια, είτε στους δρόμους.

Στην περίπτωση αυτή, ο σκύλος δεν βιώνει μόνο την εγκατάλειψη, αλλά και το άγχος αποχωρισμού.

«Το επόμενο στάδιο είναι ο εγκλιματισμός, δηλαδή όταν ο σκύλος αρχίζει να νιώθει άνετα στον χώρο του καταφυγίου.

Ωστόσο, αυτό είναι αρκετά δύσκολο, καθώς σε κάθε καταφύγιο υπάρχουν πάρα πολλοί σκύλοι, και οι υποδομές υστερούν σε άνεση και σε καθαριότητα.

Στη συνέχεια, αφού νιώσει οικεία στο καταφύγιο, αρχίζει να αισθάνεται ασφαλής και μέσα στον χώρο στον οποίο φιλοξενείται, που, συνήθως, είναι τα κλουβιά φύλαξης.

Συνεχίζοντας τη διαμονή του στο καταφύγιο, σταδιακά εξαρτάται από αυτό, και σιγά – σιγά χάνει το αίσθημα της ελευθερίας του, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την «ιδρυματοποιήσή» του.

Όλα τα στάδια γίνονται σε βάθος χρόνου, και όχι σε μικρό χρονικό διάστημα», αναφέρει ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής.

Διευκρινίζει ότι ο ιδρυματοποιημένος σκύλος είναι ο σκύλος ο οποίος διαμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε δομή καταφυγίου και έχει εξαρτηθεί, πλέον, από εκείνη ως προς την ασφάλεια και τη σίτισή του.

«Δεδομένου ότι τα καταφύγια είναι ασφυκτικά γεμάτα, αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των σκύλων, και, άρα, υπάρχει έλλειψη εκτόνωσης. Ακόμη και οι βόλτες, για ούρηση και αφόδευση, είναι ελάχιστες.

Το γεγονός αυτό έχει αντίκτυπο, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχολογική ισορροπία του σκύλου.

Αυτό σημαίνει ότι, όσο περισσότερο διάστημα μένει στο κλουβί του καταφυγίου, τόσο πιο δύσκολο τού είναι να φύγει από αυτό. Φυσικά, πολλές φορές υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα», λέει ο κ. Κοντάκος.

Υπογραμμίζει ότι, όταν υιοθετηθεί ένας σκύλος, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί, καθώς η μετάβαση από το καταφύγιο στο νέο του σπίτι είναι δύσκολη για αυτόν.

Σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Κοντάκο, ο νέος κηδεμόνας χρειάζεται να δείξει κατανόηση στον νέο κάτοικο του σπιτιού και να του δώσει τον χώρο και τον χρόνο για να εγκλιματιστεί στο καινούργιο περιβάλλον.

Επίσης, θα ήταν επιθυμητό να ζητήσει βοήθεια από έναν επαγγελματία θετικό εκπαιδευτή σκύλων, ώστε να γίνει η αξιολόγηση του σκύλου και να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες του.

«Αυτό που είναι σημαντικό, και θα διευκόλυνε τη μετάβαση του σκύλου από το καταφύγιο στο νέο του σπίτι, όταν υιοθετηθεί, είναι να δημιουργηθούν δομές, οι οποίες να δίνουν τη δυνατότητα στον σκύλο να προαυλίζεται και να εκτονώνεται, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα.

Επίσης, είναι εξίσου σημαντική η δημιουργία μιας προωθητικής ομάδας, η οποία θα αναλάβει τη διεκπεραίωση υιοθεσιών, γρήγορα και αποτελεσματικά, έτσι ώστε οι σκύλοι να μη φτάνουν στην ιδρυματοποίηση. Παράλληλα, απαιτείται να υπάρχει μια ομάδα αξιολόγησης για τους μελλοντικούς κηδεμόνες, για να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες μελλοντικών επιστροφών», επισημαίνει ο κ. Κοντάκος και συμπληρώνει: «Το κράτος έπρεπε να έχει μεριμνήσει για τα αδέσποτα ζώα με αυστηρότερους νόμους για τις παράνομες γέννες, τις κακοποιήσεις των ζώων, καθώς και για τις εγκαταλείψεις των σκύλων, οι οποίες αυξάνονται κάθε χρόνο».

Ο κ. Κοντάκος τονίζει ότι ο μελλοντικός κηδεμόνας πρέπει να ενημερωθεί, προτού προβεί στην υιοθεσία του σκύλου, για τις ανάγκες του, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με τη φυλή και τον χαρακτήρα του.

Γιατί η έγκαιρη ενημέρωση, σύμφωνα με τον επαγγελματία θετικό εκπαιδευτή σκύλων, βοηθά στην επίλυση μελλοντικών προβλημάτων μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου, καθώς και στον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης του σκύλου.

Καταλήγει ότι: «Υιοθετώντας έναν σκύλο από ένα καταφύγιο, δίνετε μία καινούρια ζωή και ευτυχία σε ένα πλάσμα που θα σας το ανταποδώσει στο έπακρο.

Γι’ αυτό είναι υψίστης σημασίας να μην αγοράζετε, αλλά να υιοθετείτε σκύλους από τα καταφύγια της περιοχής σας, μέχρι να αδειάσουν.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να στειρώνονται οι σκύλοι και να αποφεύγεται το ζευγάρωμα».

Ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος

Ο κύριος Σωτήρης Κοντάκος είναι απόφοιτος της σχολής Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου. Παρακολουθεί ανελλιπώς σεμινάρια και συνέδρια που αφορούν την εκπαίδευση σκύλων και, όπως λέει: «Λατρεύω να δουλεύω με τους τετράποδους φίλους μου και τους κηδεμόνες τους».

Διαβάστε επίσης


Best of Network


Απόρρητο Απόρρητο