Και δεν είναι άλλη από τη λέξη «βόλτα».
Η έξαρση αυτή της ευχάριστης ψυχικής διάθεσης, μη νομίζετε ότι οφείλεται μόνο στο ότι θέλουν να κάνουν την ανάγκη τους. Έχουν και πολλούς άλλους λόγους που είναι ευτυχισμένοι όταν βγαίνουν τον περίπατό τους.
Και η ευτυχία αυτή εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Κατά πόσο αφήνετε τον σκύλο σας, κατά τη διάρκεια του περιπάτου, να τον απολαύσει, όπως αυτός επιθυμεί.
«Η βόλτα του σκύλου μας είναι κάτι πολύ περισσότερο από την ώρα της τουαλέτας.
Η καθημερινή του βόλτα είναι, ίσως, από τις σημαντικότερες στιγμές της ημέρας του.
Για να είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος μας απολαμβάνει πραγματικά τις βόλτες του, καλό θα είναι να φροντίζουμε για τα εξής:
α) Του δίνουμε χρόνο για την τουαλέτα του. Είναι σημαντικό για τον σκύλο, να επιλέξει πού θα κάνει την ανάγκη του. Δεν την κάνει μόνο για να ανακουφιστεί. Ο σκύλος χρησιμοποιεί τα ούρα, και τα κόπρανα του για να επισημάνει την παρουσία του σε άλλα σκυλιά.
Αντίστοιχα, η μυρωδιά των ούρων άλλων σκύλων του «λέει» τα πάντα για τους σκύλους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, της ηλικίας και της υγείας τους.
Μερικές φορές ξύνουν το έδαφος με τα πόδια τους για να τονίσουν περισσότερο την παρουσία τους.
Όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί συγκέντρωση και χρόνο.
Δίνοντας στον σκύλο μας την ευκαιρία να μυρίσει και να αφήσει τα δικά του μηνύματα, τον βοηθάμε να χαρεί τη βόλτα του.
β) Αφήνουμε τον σκύλο μας να μυρίζει και να εξερευνά. Τα σκυλιά βιώνουν τον κόσμο μέσα από τη μύτη τους, και θέλουν να μυρίσουν όλα όσα έχει να προσφέρει το περιβάλλον τους.
Σέρνοντας το σκυλί μας μακριά από μια ενδιαφέρουσα μυρωδιά, ή ζητώντας του να είναι «κολλημένο» δίπλα μας σε όλη τη διαδρομή γύρω από το τετράγωνο, του μειώνουμε την πνευματική διέγερση που μπορεί να προσφέρει μία βόλτα.
γ) Του μαθαίνουμε να περπατάει ήρεμα δίπλα μας, χωρίς να τραβάει.
Από την οπτική του σκύλου, οι άνθρωποι περπατούν πολύ αργά. Η ώρα της βόλτας θα πρέπει να είναι διασκεδαστική, τόσο για τον κηδεμόνα όσο και για τον σκύλο. Το να έχουμε έναν ήρεμο και χαλαρό σκύλο στις βόλτες, είναι πολύ σημαντικό, και για εμάς, αλλά και για την ασφάλεια του ίδιου του σκύλου.
Και, βέβαια, δεν χρησιμοποιούμε πνίχτες, κολάρα με καρφιά, ηλεκτρικά κολάρα, κ.λπ. Η πίεση που ασκούν τέτοιου είδους κολάρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον λαιμό, την τραχεία, τον οισοφάγο και την πλάτη.
Εκτός από τα προβλήματα υγείας, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα, άγχος, φοβίες κ.λπ), εξηγεί η πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σκύλων θεραπείας, Μαρία Στογιάννη.
Επιπλέον, η βόλτα, όπως πληροφορεί η κα Στογιάννη, παρέχει στον σκύλο τα εξής:
α) Πνευματική τόνωση. Συμβάλλει στην ψυχική του υγεία. Ο σκύλος εξαρτάται από εμάς για να βγει έξω και να «γνωρίσει» τον κόσμο.
Εάν μένει μέσα στο σπίτι για μεγάλα διαστήματα, θα βαρεθεί, και η πλήξη μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συμπεριφορές.
β) Σωματική άσκηση. Ένας σκύλος που δεν βγαίνει βόλτες και δεν ασκείται, μπορεί να γίνει υπέρβαρος, και αυτό, πολλές φορές, δημιουργεί προβλήματα στην υγεία του.
γ) Ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση. Ενώ περπατάμε, το σκυλάκι μας είναι πολύ πιθανό να συναντήσει άλλα σκυλιά. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να τον βοηθήσουμε να μάθει αποδεκτούς τρόπους κοινωνικής αλληλεπίδρασης με άλλα ζώα, και να κάνει φίλους.
δ) Ευκαιρίες για εκπαίδευση. Οι σκύλοι δεν γεννιούνται γνωρίζοντας πώς να περπατούν με λουρί. Επομένως, θα πρέπει εμείς να τους διδάξουμε πώς να περπατάνε δίπλα μας ήρεμα και χαλαρά.
Σε αυτές τις βόλτες μπορούμε να τους μάθουμε, ή να ενισχύσουμε, εντολές όπως «κάτσε», «ξάπλα» και «μείνε», ειδικά αν έχουμε μαζί μας λιχουδιές και τις χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Εάν περνάμε χρόνο με τον σκύλο μας ανακαλύπτοντας νέα μέρη, και αν μοιραζόμαστε εμπειρίες, ενισχύουμε και εμπλουτίζουμε τη σχέση μας μαζί του.
Σωστό ή λάθος, ότι ένας μικρόσωμος σκύλος δεν έχει ανάγκη τη βόλτα;
Υπάρχουν κάποιοι κηδεμόνες μικρόσωμων σκύλων που πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουν καθημερινά βόλτα τον μικρό τους φίλο. Αυτή η άποψη, όμως, δεν είναι σωστή.
«Είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τα μεγαλόσωμα όσο και για τα μικρόσωμα σκυλάκια, να πηγαίνουν βόλτα.
Ανεξάρτητα από το πόσο μικρά και χαριτωμένα είναι, πρέπει να πηγαίνουν καθημερινά βόλτα για να είναι χαρούμενα και υγιή.
Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της επιθετικότητας, του φόβου, του άγχους και της υπερκινητικότητας.
Επίσης, μπορεί να ρυθμίσει την «ιδιοσυγκρασία» τους και να τα κάνει καλύτερους συντρόφους», διευκρινίζει η κα Στογιάννη.
Πόσες φορές την ημέρα και για πόση ώρα πρέπει να βγαίνει ένας σκύλος βόλτα;
Ο γενικός κανόνας, όπως αναφέρει η κα Στογιάννη, είναι να περπατάμε τον σκύλο μας τρεις φορές την ημέρα, για τουλάχιστον 15 λεπτά.
Αυτό, βέβαια, εξαρτάται από διάφορα και μπορεί να διαφέρει από σκύλο σε σκύλο.
Παίζουν ρόλο, η ράτσα, η ηλικία, το μέγεθος, η υγεία του, κ.ά.
Για παράδειγμα, ενώ τα κουτάβια έχουν πολλή ενέργεια, είναι σημαντικό να μην τα ασκούμε υπερβολικά.
Οι μεγάλες βόλτες για ένα κουτάβι, το οποίο ακόμη αναπτύσσεται, μπορεί να προκαλέσουν μυοσκελετική βλάβη.
Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας για τα κουτάβια είναι να περπατούν για πέντε λεπτά ανά μήνα ηλικίας.
Εάν δεν είστε σίγουροι πόση άσκηση χρειάζεται πραγματικά ο σκύλος σας, καλό θα είναι να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας.
Ένας σκύλος που έχει στη διάθεσή του μια αυλή, χρειάζεται να πηγαίνει βόλτα;
Η αντίληψη που εξομοιώνει την αυλή με τη βόλτα είναι λανθασμένη και, μάλιστα, εάν οι σκύλοι μένουν μόνιμα σε αυτή, μπορεί να εκδηλώσουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
«Είναι βολικό για εμάς να αφήνουμε τον σκύλο μας να χρησιμοποιεί την περιφραγμένη αυλή μας για την τουαλέτα του και για άσκηση, ειδικά όταν η ζωή μας είναι γεμάτη άγχος.
Ωστόσο, η βόλτα με το σκυλί μας, συνδέεται με πολλά σωματικά και ψυχικά οφέλη, τα οποία συμβάλλουν στην ευημερία του σκύλου μας.
Τα περισσότερα σκυλιά απολαμβάνουν να βλέπουν διαφορετικά πράγματα, να μυρίζουν νέες μυρωδιές, να αισθάνονται νέα υποστρώματα κάτω από τα πόδια τους, και να ακούν άγνωστους ήχους.
Το να βασιζόμαστε αποκλειστικά στην αυλή για την άσκηση του σκύλου μας, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.
Συνήθως, οι σκύλοι που μένουν μόνιμα σε αυλή βαριούνται και απογοητεύονται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συμπεριφορές, όπως γάβγισμα, επιθετικότητα για την εδαφική κυριαρχία, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, ακόμη και απόπειρες διαφυγής.
Εάν ο σκύλος μας μασάει τα πάντα στον κήπο, σκάβει τρύπες, ή απλώς μπαίνει σε ενοχλητικές καταστάσεις, τότε χρειάζεται να διοχετεύσει την ενέργειά του σε μια βόλτα», επισημαίνει η πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σκύλων θεραπείας.
Όλοι οι κηδεμόνες σκύλων επιθυμούν να βλέπουν τον αγαπημένο τους φίλο χαρούμενο και γι΄αυτό, όπως λέει και η κα Στογιάννη, βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας, όχι μόνο επειδή χαιρόμαστε πολύ όταν τον βλέπουμε να περνάει καλά, αλλά και για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία του.
Για να έχετε μια ευχάριστη και ασφαλή βόλτα παρέα με τον σκύλο σας, η πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σκύλων θεραπείας έχει να σας συμβουλέψει τα εξής: «Πριν βγούμε για τη βόλτα με τον σκύλο μας, καλό θα είναι να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε μαζί μας σακουλάκι για τα περιττώματά του, ένα μπουκαλάκι με νερό (ακόμη και όταν ο καιρός δεν είναι ζεστός, ο σκύλος μας μπορεί να αφυδατωθεί γρήγορα) και, ίσως, το αγαπημένο του παιχνίδι. Επίσης, φροντίζουμε να φοράει το ταμπελάκι με τα στοιχεία μας.
Κατά τη διάρκεια της βόλτας απαιτείται το 100% της προσοχής μας και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για ό,τι συμβαίνει γύρω μας.
Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να τον αποτρέψουμε άμεσα από το να φάει κάτι από κάτω, από το να κυνηγήσει μία γάτα, να πατήσει αιχμηρά αντικείμενα και από ένα σωρό απρόβλεπτες δυσάρεστες καταστάσεις, που μπορεί να «καταστρέψουν» τη βόλτα μας και να βάλουν σε κίνδυνο εμάς ή τον σκύλο μας.
Για αυτούς τους λόγους, και για έναν σωρό ακόμη, έχουμε πάντα τον σκύλο μας με λουρί, δεν μιλάμε στο τηλέφωνο και κάνουμε αυτήν την κοινή εμπειρία ευχάριστη.
Η βόλτα αποκαλύπτει πολλά για τη σχέση μας με τον καλύτερό μας φίλο.
Τα σκυλιά μας δεν ζητούν πολλά από εμάς σε αντάλλαγμα για την απεριόριστη στοργή τους. Οπότε, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτά, είναι να τους επιτρέπουμε να απολαμβάνουν τις βόλτες τους με ενθουσιασμό αλλά και ασφάλεια».
▪ Η κυρία Μαρία Στογιάννη είναι πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σκύλων θεραπείας. Δεν συμφωνεί με την ιδέα της κυριαρχίας, ή της χρήσης βίας.
Διδάσκει νέους εκπαιδευτές, αρθρογραφεί σε περιοδικά και Διαδίκτυο, συμμετέχει εθελοντικά σε προγράμματα ενημέρωσης σχολείων, ραδιοφωνικές εκπομπές & φιλοζωικά σωματεία. Έχει γράψει και εκδώσει το βιβλίο «Σπιτικές συνταγές για σκύλους» και έχει δημιουργήσει, με την κυρία Τέρψη Πασχάλη, το εθελοντικό, πρωτοποριακό και μοναδικό για την Ελλάδα, πρόγραμμα σκύλων θεραπευτικής επαφής (Animal Assisted Therapy) για άτομα με αναπηρίες και ψυχικές ασθένειες, με εξαιρετικά αποτελέσματα από το 2012 μέχρι σήμερα.
Διαβάστε επίσης