Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα μικρόσωμα σκυλιά είναι μόνον του σαλονιού και της αγκαλιάς, και δεν τα νοιάζει εάν θα κάνουν τον περίπατό τους, ή όχι. Κι έτσι, αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα μικρόσωμο σκυλάκι.

Έχουν, όμως, αναρωτηθεί γιατί ο μικρός τους φίλος γαβγίζει σε ό,τι ακούει; Γιατί ανησυχεί κάθε φορά που τους χάνει από το οπτικό του πεδίο; Έχουν σκεφτεί, εάν ο σκύλος τους είναι ευτυχισμένος;

Η αντίληψη που θέλει τον μικρόσωμο σκύλο περιορισμένο στο σπίτι/φυλακή, πρέπει να εκλείψει.

Μάθετε, λοιπόν, από τη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, κυρία Σοφία Μαραγκουδάκη, τι επιπτώσεις έχει στον σκύλο η στέρηση της βόλτας.

«Συναντώ πολλούς κηδεμόνες με μικρόσωμα σκυλάκια που θεωρούν ότι, λόγω μεγέθους, δεν χρειάζονται καθημερινή βόλτα. Άλλοι, πάλι, αποφεύγουν τον περίπατο για τα μικρόβια και για να μη λερωθεί το σκυλάκι τους.

Με καλούν, κυρίως, για να λύσουν προβλήματα με την τουαλέτα τους. Αλλά στην πορεία ανακαλύπτουμε κι άλλα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί με τον εγκλεισμό.

Δεν μπορούν να διαχειριστούν τον αποχωρισμό του κηδεμόνα τους

Προβλήματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό. Δεν μπορούν να πάνε, στην κυριολεξία, σε άλλο δωμάτιο και να μην παρατηρήσουν μια μικρή απορία στο βλέμμα του μικρού τους.

Όταν, μάλιστα, αυτή η απουσία διαρκέσει περισσότερο, δηλαδή όταν το ζωάκι μείνει μόνο του στο σπίτι, τότε έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα. “Μαρκάρισμα”, ζημιές στα έπιπλα και έντονο γάβγισμα, είναι μερικές από τις συνηθισμένες συμπεριφορές που αποκτούν τα σκυλάκια μας όταν βρίσκονται κλεισμένα συνεχώς μέσα σε ένα σπίτι.

Το “μαρκάρισμα” γίνεται, συνήθως, στις γωνίες, στα κουφώματα και στα πόδια των επίπλων.

Οι καταστροφές στα έπιπλα μπορεί να συμβαίνουν για πολλούς λόγους, όπως: α) φεύγετε από το σπίτι και μένει μόνο του, β) βαριέται και θέλει να περάσει τον χρόνο του, γ) έχει πολλή ενέργεια και δεν ξέρει πού να τη διοχετεύσει. Δεν γνωρίζει πως τα μαξιλάρια του καναπέ καταστρέφονται με το ξύσιμο και, απλά, παίζει μαζί τους.

Το έντονο γάβγισμα προκαλείται, κυρίως, από τους ήχους, τα πράγματα και τους ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Και το γάβγισμα είναι ανατροφοδοτούμενο. Δηλαδή, όποιον ήχο ακούσει, ή δει κάτι, θα το επικοινωνήσει. Γιατί όλα αυτά θα τα συναντήσει στον χώρο του, στο σπίτι του, και δεν έχει μάθει να εισβάλλουν έτσι. Θα γαβγίσει γιατί πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν!

Δεν μπορούν να περπατήσουν με το λουρί

Τα σκυλάκια που δεν βγαίνουν έξω, δεν είναι εξοικειωμένα με τον οδηγό τους και οι κηδεμόνες τους τα κυνηγούν μέσα στο σπίτι για να τους φορέσουν το σαμαράκι τους.

Κι αυτό γιατί δεν έχει γίνει η σωστή σύνδεση, και το σκυλάκι τρέχει να κρυφτεί όταν βλέπει το λουρί του.

Φοβούνται όταν βγαίνουν έξω

Όταν βρεθούν στον δρόμο, όλα είναι τεράστια και ξένα γι’ αυτά. Φοβούνται τους θορύβους, τα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια, τους ανθρώπους και ό,τι βλέπουν που δεν το έχουν ξανασυναντήσει.

Η έλλειψη κοινωνικοποίησης στη σωστή ηλικία δημιουργεί αυτήν την κατάσταση.

Δεν μπορούν να μπουν στο αυτοκίνητο

Βγαίνοντας σπάνια, έως και καθόλου, από το σπίτι είναι πολύ δύσκολο για το σκυλάκι να μπει σε ένα αυτοκίνητο χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Μερικά από αυτά είναι η ναυτία, το τρέμουλο, η ενούρηση, η αφόδευση και η επιθετικότητα.

Δεν είναι ευτυχισμένα

Δεν μπορεί ένα έμβιο ον να ζει ευτυχισμένο κάτω από συνθήκες εγκλεισμού. Όλα τα σκυλάκια, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, χρειάζονται την καθημερινή τους βόλτα.

Η βόλτα είναι σωματική και πνευματική εκτόνωση για τον μικρό μας φίλο. Η διάρκεια της βόλτας εξαρτάται πάντα από το σκυλάκι μας. Υπάρχουν εκείνα που έχουν αρκετή ενέργεια, και άλλα με λιγότερη, που δεν μπορούν τα πολλά-πολλά.

Επίσης, η ηλικία του μικρού σας παίζει μεγάλο ρόλο στην καθημερινή του άσκηση.

Συμβουλευτείτε, λοιπόν, κάποιον ειδικό για να βγάλετε μαζί του ένα πρόγραμμα βόλτας, που να καλύπτει κι εσάς και το σκυλάκι σας».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Σοφία Μαραγκουδάκη

Η Σοφία Μαραγκουδάκη είναι θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτη της Σχολής Star Dogs του Γιάννη Αραχωβίτη. Έχει κάνει μετεκπαίδευση στη Σχολή Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου και είναι εθελόντρια εκπαιδεύτρια σε καταφύγια αδέσποτων σκύλων. Οι μετεκπαιδεύσεις δεν σταματούν ποτέ.