Δύο ιογενή νοσήματα που απειλούν την υγεία της γάτας αφορούν τον ιό της ανοσοανεπάρκειας της γάτας, και την ιογενή λευχαιμία της γάτας, καθώς εξασθενούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Μάλιστα, οι προσβεβλημένες γάτες, ενώ είναι φορείς, δεν παρουσιάζουν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κανένα σύμπτωμα.
Τι είναι ο FIV της γάτας
«Ο ιός της ανοσοανεπάρκειας της γάτας (FIV), είναι αποκλειστικά νόσος του συμπαθούς αιλουροειδούς και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά ούτε και στον σκύλο.
Ο ιός εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων και έχει σημάδια ανοσολογικής ανεπάρκειας. Μειώνονται τα λευκά αιμοσφαίρια και δεν λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό σύστημα», εξηγεί η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.
Διευκρινίζει ότι, μία γάτα μπορεί να είναι φορέας και να μην εκδηλώσει κάποιο σύμπτωμα για πολλούς μήνες, ακόμα και για χρόνια. Και όταν η μόλυνση γίνει ενεργή στον οργανισμός της τα συμπτώματα που παρουσιάζονται οφείλονται σε δευτερογενείς λοιμώξεις.
Τα συμπτώματα του FIV
Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι γάτες, σύμφωνα με την κα Μπαρδάνη, είναι, συνήθως, απώλεια της όρεξης, μείωση του βάρους, στοματίτιδα ή ουλίτιδα ή ακόμα και ρινίτιδα αλλά και κάποιες δερματοπάθειες.
Πώς μεταδίδεται ο FIV
Ο FIV, όπως ενημερώνει η κτηνίατρος, μεταδίδεται από γάτα σε γάτα, κυρίως, μέσω των δαγκωμάτων που προκαλούν πληγές κατά τη διάρκεια των καυγάδων. Συνήθως, δεν μεταδίδεται με την κοινή χρήση μπολ και τη στενή επαφή.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της κύησης η μητέρα μπορεί να τον μεταδώσει στα γατάκια.
Πώς αντιμετωπίζεται
Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο για τον FIV και «για να βοηθήσουμε την κατάσταση αντιμετωπίζουμε όλες τις δευτερογενείς λοιμώξεις δίνοντας ανοσοενισχυτικά, προκειμένου να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα», διευκρινίζει η κτηνίατρος και συμπληρώνει: «Η στείρωση, κυρίως των αρσενικών, αποσκοπεί στην πρόληψη του ιού, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι τσακωμοί κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Οι διαγνωσμένες γάτες με FIV καλό είναι να μένουν σε εσωτερικό χώρο, και απομονωμένες, για να μην μεταδώσουν τον ιό.
Ένας φορέας, όπως προαναφέραμε, μπορεί να μην εκδηλώσει συμπτώματα. Ωστόσο, θα πρέπει να ταΐζεται σωστά – να έχει μια ισορροπημένη διατροφή– και να μην στρεσάρεται- το στρες ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να ενεργοποιήσει τη λοίμωξη».
Σύμφωνα με την κα Μπαρδάνη, υπάρχουν τεστ, τύπου rapid, ή εργαστηριακά, που μας δείχνουν εάν έχουν το ιό – δείχνουν τον τίτλο. Εάν η γάτα είναι θετική χρειάζεται συχνή κτηνιατρική παρακολούθηση.
Ιογενής λευχαιμία (FeLV)
Η ιογενής λευχαιμία (FeLV) της γάτας είναι μία ακόμη μολυσματική ασθένεια η οποία καταστέλλει το ανοσοποιητικό της.
«Μεταδίδεται, από γάτα σε γάτα, με το σάλιο, τα κόπρανα, τα ούρα και τα κοινά μπολ. Επίσης, μια μολυσμένη μαμά γάτα μπορεί να μεταδώσει το ιογενές νόσημα στα γατάκια της κατά τη διάρκειας της κύησης και του θηλασμού. Η FeLV δεν μεταδίδεται σε ανθρώπους και σκύλους. Η διάγνωση γίνεται με γρήγορο ή εργαστηριακό τεστ » επισημαίνει η κα Μπαρδάνη και προσθέτει: «Μία γάτα μπορεί να φέρει τον ιό της ασθένειας, χωρίς να τον εκδηλώνει. Όταν όμως ενεργοποιηθεί η λοίμωξη, τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι τα εξής: απώλεια της όρεξης, μειώσει του βάρους, ουλίτιδα, στοματίτιδα, εντερίτιδα, ρινίτιδα, δερματοπάθειες και λεμφαδενοπάθεια».
Όπως αναφέρει η κα Μπαρδάνη, υπάρχει εμβόλιο και συνιστάται να γίνεται σε μικρά γατάκια από τον δρόμο και σε ζώα που έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους ή έρχονται σε επαφή με άλλες γάτες.
Τέλος, η κτηνίατρος διευκρινίζει ότι: «εάν η γάτα είναι μολυσμένη θεραπεία δεν υπάρχει και αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα και τις δευτερογενείς λοιμώξεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό της».
Διαβάστε επίσης