Όπως ο άνθρωπος, έτσι και η γάτα μπορεί να υποφέρει από εποχικές αλλεργίες, που ενδέχεται να απειλήσουν ακόμη και το αναπνευστικό της.

Αυτό που πυροδοτεί τις αλλεργικές αντιδράσεις και στη γάτα, κυρίως την άνοιξη ή το φθινόπωρο, είναι «η γύρη των λουλουδιών και των δέντρων, η σκόνη, το εποχικό χορτάρι που φυτρώνει στις ζαρντινιέρες/γλάστρες, όπως και τα ακάρεα σκόνης, αλλά και τα μικροσωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, τα οποία εισπνέει», εξηγεί η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Τι είναι η αλλεργία

Η αλλεργία εκδηλώνεται ως μια υπερευαισθησία και υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος στο αλλεργιογόνο στοιχείο, όπως εξηγεί η κα Παλαιολογοπούλου.

Τα αντισώματα που υπάρχουν στο σώμα της γάτας αναγνωρίζουν τα αλλεργιογόνα ερεθίσματα ως επικίνδυνα για τον οργανισμό, και προσπαθούν να τα αποβάλουν, ενεργοποιώντας τις ισταμίνες προκειμένου να τα «σκοτώσουν».

Ποια είναι να συμπτώματα που παρουσιάζει η γάτα

Οι ισταμίνες προκαλούν την κοκκινίλα, το ξύσιμο, το φτάρνισμα, τη φλεγμονή, ενώ παρουσιάζονται και πολλά άλλα συμπτώματα.

Όπως αναφέρει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, στις γάτες μπορεί να δούμε, κυρίως, δερματολογικές αντιδράσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα. Ωστόσο, δεν αποκλείονται τα εξής συμπτώματα:

  • ξύσιμο στο δέρμα και τα αυτιά
  •  υπερβολική ενασχόληση με το τρίχωμά της
  •  ωτικές μολύνσεις και δυσοσμία αυτιού
  •  γλείψιμο και δάγκωμα της πατούσας
  •  πρησμένες πατούσες
  •  εμετός/διάρροια
  •  απώλεια τριχώματος
  •  δερματικές αλλοιώσεις/κοκκίνισμα δέρματος, όπως στην κοιλιά, και φλεγμονή δέρματος
  • φτάρνισμα/υγρή μύτη/υγρά μάτια
  •  αναπνευστικά προβλήματα
  •  λήθαργος/ευερέθιστη συμπεριφορά

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε την αλλεργική αντίδραση

Για να αποφύγουμε την αλλεργική αντίδραση της γάτας, «αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να την κρατήσουμε, όσο γίνεται, μακριά από τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα.

Για παράδειγμα, όταν έχει μια αλλεργική κρίση μπορούμε να την περιορίσουμε μέσα στο σπίτι, αν περνάει αρκετές ώρες στο μπαλκόνι ή στον κήπο, έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με στοιχεία που ενεργοποιούν την αλλεργική της αντίδραση.

Επίσης, σημαντικό είναι το ζώο μας να μην έρχεται σε επαφή με ότιδήποτε τοξικό, όπως κι εμείς, άλλωστε.

Υπάρχουν ειδικά τεστ, στα οποία μπορεί να υποβληθεί η γάτα μας, έτσι ώστε να εντοπιστούν ακριβώς τα στοιχεία στα οποία έχει αλλεργία. Και να δούμε τις εναλλακτικές θεραπείες που θα προτείνει ο ολιστικός μας κτηνίατρος», συμβουλεύει η κα Παλαιολογοπούλου.

Οι τροφές που βοηθούν

Η διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία της γάτας, και οι τροφές που «προτείνονται έχουν, κυρίως, αντιφλεγμονώδη δράση, και από άποψη ενέργειας μια πιο δροσιστική και αντιθερμική δράση.

Με τις τροφές αυτές θα επέλθει η ισορροπία στο σώμα, το οποίο, μπορούμε να πούμε, ότι «φλέγεται» λόγω της αλλεργικής αντίδρασης.

Θέλουμε, για παράδειγμα, να αποφύγουμε τροφές όπως είναι το κοτόπουλο, γιατί είναι πλούσιο σε ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, τα οποία ανεβάζουν την φλεγμονή στον οργανισμό.

Προτιμάμε πρωτεΐνες όπως το κουνέλι και το λευκό ψάρι (π.χ. ο μπακαλιάρος).

Άλλα συστατικά τα οποία είναι ωφέλιμα όταν η γάτα μας περνάει μια αλλεργική κρίση, είναι:

● Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη ρύθμιση της φλεγμονώδους αντίδρασης του οργανισμού με το να τη μειώνουν.

Προτιμήστε συμπλήρωμα διατροφής με τα λιπαρά οξέα EPA και DHA, και αποφύγετε το ιχθυέλαιο, καθώς είναι εύκολο να ταγγίσει, δηλαδή να αλλοιωθεί και να είναι ακατάλληλο για χρήση.

● Κουερσετίνη

Η κουερσετίνη είναι ένα βιοφλαβονοειδές, το οποίο περιέχει αντισταμινικές ενώσεις και έτσι μειώνει την παραγωγή ισταμίνης.

Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να περιορίσει τον κνησμό.

Θεωρείται το αντισταμινικό της φύσης. Το βρίσκουμε στα μήλα, το μπρόκολο και τον μαϊντανό.

● Γύρη μελισσών

Η γύρη μελισσών είναι το μίγμα της γύρης που συλλέγουν οι μέλισσες και τα ένζυμα των ίδιων των εντόμων.

Είναι ένα εξαιρετικό πολυβιταμινούχο τρόφιμο με αντιοξειδωτικά στοιχεία, μέταλλα, αμινοξέα και άλλα πολύτιμα συστατικά.

Η γύρη μελισσών έχει την ιδιότητα να διορθώνει τη χημεία του οργανισμού, καθώς αποβάλλει τις τοξίνες και τις βλαβερές ουσίες που συσσωρεύονται.

Ξεκινώντας με μια μικρή δοσολογία, η γύρη απευαισθητοποιεί το σώμα της γάτας από τη γύρη στην οποία έχει αλλεργία, ενώ παράλληλα μειώνει την παραγωγή ισταμίνης, που, όπως αναφέραμε, ευθύνεται για την αλλεργική αντίδραση.

Η γύρη μελισσών ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ενδυναμώνει το αναπνευστικό σύστημα και προσφέρει πρωτεΐνη, που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μιας φυσικής προστασίας ενάντια στις αλλεργικές αντιδράσεις.

Είναι βασικό να επιλέξετε γύρη τοπικών παραγωγών, έτσι ώστε να περιέχει τα αλλεργιογόνα στοιχεία της περιοχής σας, στα οποία είναι εκτεθειμένη η γάτα σας.

Όπως αναφέρει η ολιστική κτηνίατρος Dr. Karen Becker, αν οι μέλισσες είναι από άλλη περιοχή ή χώρα, η γύρη μπορεί να μην περιέχει τα ίδια αλλεργιογόνα που προκαλούν τα συμπτώματα στη γάτα σας.

Ξεκινήστε με μικρή δοσολογία και δείτε πώς θα αντιδράσει η γάτα σας.

Αν δεν υπάρχει κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση, ανεβάστε σταδιακά την ημερήσια δοσολογία.

– Μέχρι 500 γραμμάρια σωματικού βάρους η δοσολογία είναι 1/8 κουτ. γλυκού.

– Από τέσσερα μέχρι 11 κιλά η δοσολογία είναι 1/4 κουτ. γλυκού.

● Λάδι Καρύδας ψυχρής έκθλιψης

Το λάδι καρύδας καταπραΰνει και καταστέλλει τις αλλεργικές αντιδράσεις. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, ενώ παράλληλα ενισχύει την υγεία του δέρματος και του τριχώματος, κάτι που είναι σημαντικό, ειδικά όταν υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις λόγω της αλλεργίας.

Προτιμήστε βιολογικό λάδι ψυχρής έκθλιψης, έτσι ώστε να περιέχει όλα τα οφέλη του λαδιού.

● Βιταμίνη C

H βιταμίνη C δρα ως φυσικό αντισταμινικό, καθώς μειώνει την παραγωγή ισταμίνης που δημιουργεί το σώμα της γάτας όταν αντιδρά σε ένα αλλεργιογόνο. Παράλληλα, ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων: των υγρών ματιών, του φταρνίσματος, της αλλεργικής ρινίτιδας.

Όπως προτείνει ο ολιστικός κτηνίατρος Dρ. Pitcairn, μπορείτε να δώσετε συμπλήρωμα βιταμίνης C σε μορφή σκόνης sodium ascorbate, με δοσολογία 500 milligram ημερησίως», λέει η κα Παλαιολογοπούλου και καταλήγει: «Βλέπουμε, για άλλη μια φορά, πως η φύση έχει να μας προσφέρει ωφέλιμους τρόπους αντιμετώπισης και για τα αλλεργικά συμπτώματα. Αλλά και ισορροπία στον οργανισμό, έτσι ώστε να μην αντιδρά με υπερβολικό τρόπο σε εξωτερικά ερεθίσματα.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι, για να έχουμε έναν υγιή οργανισμό, θα πρέπει, τόσο η γάτα μας όσο και εμείς, να μην επιβαρύνουμε το εσωτερικό μας σύστημα με τοξίνες και επιβαρυντικά συστατικά.

Γιατί τότε αρχίζει το ανοσοποιητικό να χάνει τη ρυθμιστική του δράση και ισορροπία».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Πηγές

● Dr. Pitcairn’s Complete Guide to Natural Health for Dogs & Cats, by Richard H. Pitcairn, Susan Hubble Pitcairn

● Dr. Becker’s Holistic Tips for Pet Allergies

Διαβάστε επίσης