Δεν είναι λίγες οι σκυλο-φάτσες που «ερωτοτροπούν» με τα μαξιλάρια, τους καναπέδες, τα πόδια των κηδεμόνων τους, και, φυσικά, με τους ομοίους τους. Ακόμη και με τον αέρα.

«Το καβάλημα, ή αλλιώς humping / mounting, είναι μια από τις πιο συχνές συμπεριφορές που μπορεί να παρατηρήσετε στον σκύλο σας. Θεωρείται φυσιολογικό στον κόσμο των σκύλων.

Παρατηρείται, τόσο στα αρσενικά, όσο και στα θηλυκά.

Οι σκύλοι έχουν αυτήν την τάση προς τους ανθρώπους (ειδικά στα πόδια τους), προς τους άλλους σκύλους, τα μαξιλάρια, τους καναπέδες, αλλά και προς τα παιχνίδια, τις κουβέρτες, τα παιδιά, ακόμη και τον αέρα.

Πρόκειται για μια φυσιολογική, ενστικτώδη σκυλίσια συμπεριφορά. Δεν θεωρείται πρόβλημα, εάν ο σκύλος σας το κάνει περιστασιακά, είτε σε κάποιον άνθρωπο, είτε σε κάποιο ζώο», εξηγεί η διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων, Ιωάννα Κουμεντάκη.

Στην περίπτωση, όμως, που έχει γίνει εμμονή, η κα Κουμεντάκη επισημαίνει ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί η αιτία, για να τον βοηθήσουμε να αλλάξει αυτή τη συμπεριφορά.

Πρόβλημα θεωρούμε ότι υπάρχει, όταν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό και μανιωδώς, ανεξάρτητα με το αν ο αποδέκτης είναι άνθρωπος, ζώο, ή αντικείμενο.

Το καβάλημα, συνήθως, συνδέεται με συσσωρευμένο άγχος, λέει και διπλωματούχος θετική εκπαιδεύτρια, και, αντίθετα απ’ ό,τι πολλοί πιστεύουν, δεν είναι σήμα ότι «έφτασε η ώρα του να ζευγαρώσει.

Το ζευγάρωμα δεν είναι η λύση σε κάποια εμμονή που τυχόν έχει εδραιωθεί.

Αντίθετα, ενδέχεται να χειροτερεύσει την κατάσταση.

Πώς εξηγείται το καβάλημα

Το καβάλημα επιδέχεται πολλές ερμηνείες και, σύμφωνα με την κα Κουμεντάκη, είναι οι εξής:

● Κυριαρχικό καβάλημα

Η πιο κοινή ερμηνεία που δίνουν οι κηδεμόνες, όταν βλέπουν τον σκύλο τους να καβαλάει άλλους σκύλους, είναι πως με αυτόν τον τρόπο δείχνει τις κυριαρχικές του τάσεις. Συνήθως, πρόκειται για μια λανθασμένη προσέγγιση.

Το κυριαρχικό καβάληµα είναι εύκολο να το εντοπίσουμε, καθώς συνοδεύεται από έντονο γρύλισμα, σήκωμα τρίχας στη ράχη, δάγκωμα και τάση κτητικότητας προς το άλλο ζώο.

● Σεξουαλική κίνηση

Επίσης, συχνή είναι η ερμηνεία ότι πρόκειται για σεξουαλική κίνηση. Έχει παρατηρηθεί ότι η μη-σεξουαλική διέγερση είναι πιο πιθανό να προκαλέσει τη συγκεκριμένη κίνηση, καθώς είναι απλά ένας τρόπος για τον σκύλο να καταναλώσει ενέργεια, ή να ανακουφιστεί από το άγχος. Ορισμένοι σκύλοι γαβγίζουν, τρέχουν, ή κάνουν άλματα. Κάποιοι άλλοι, καβαλούν.

● Κίνηση δοκιμασίας

Επίσης, κάποιοι σκύλοι το κάνουν και για να δοκιμάσουν την ανοχή των άλλων σκύλων, γεγονός που κάποιες φορές, προκαλεί σκυλο-εντάσεις.

Αυτή η ανασφάλεια, πιθανότατα, οφείλεται στην έλλειψη κοινωνικοποίησης με άλλους σκύλους, η οποία τους στερεί την ευκαιρία να μάθουν τη σωστή συμπεριφορά.

● Παιχνίδι

Τις περισσότερες φορές είναι στο πλαίσιο του παιχνιδιού. Παρατηρώντας το παιχνίδι τους, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ρόλοι, συνήθως, εναλλάσσονται, όπως και το καβάλημα.

Είναι μια συμπεριφορά παιχνιδιού που κάνουν οι σκύλοι, καθώς κανείς δεν τους έχει πει ότι δεν είναι αποδεκτό. Το θεωρούν αντίστοιχο με το άλμα, ή το γαύγισμα στην πόρτα. Οπότε, την επόμενη φορά, μη βιαστείτε να μαλώσετε τον σκύλο σας, όταν κατά τη συνάντησή του με τους φίλους του αποφασίσει να τους καβαλήσει.

Για ποιους λόγους ένας σκύλος εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά;

Κάποιοι από τους λόγους, σύμφωνα με την κα Κουμεντάκη, που εκδηλώνεται η συγκεκριμένη συμπεριφορά, είναι:

1. Σεξουαλική/ορμονική συμπεριφορά: Είναι μια πολύ φυσική και αναμενόμενη σεξουαλική συμπεριφορά, αν και όχι πάντοτε ευπρόσδεκτη.

Ένας αστείρωτος σκύλος μπορεί να καβαλάει άλλους σκύλους λόγω ορμονών και σεξουαλικής έλξης. Όταν δύο σκύλοι είναι αστείρωτοι (αρσενικός και θηλυκός), συνήθως καταλήγουν σε ζευγάρωμα. Αλλά, αν ένας σκύλος καβαλάει αντικείμενα ή ανθρώπους, ίσως να είναι μια μορφή αυνανισμού.

2. Έλλειψη κοινωνικοποίησης: Όταν ένας σκύλος δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά, ίσως είναι η αιτία που κάνει τέτοιου είδους κινήσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με σκύλο, άνθρωπο, ακόμη και με παιδί.

3. Άγχος: Για τον σκύλο που τείνει να κάνει πυελικές κινήσεις προς τα πάντα (από τα αντικείμενα μέχρι τον αέρα), πιθανότατα να είναι μια διέξοδος από το θετικό ή το αρνητικό άγχος.

4. Ενθουσιασμός – υπερδιέγερση: Όταν ο σκύλος φτάνει σε ένα υψηλό επίπεδο ενθουσιασμούδιέγερσης, τότε η συσσωρευμένη και υπερβολική ενέργεια κάπου πρέπει να μεταφερθεί. Οπότε, αρχίζει να καβαλάει το πόδι, έναν άλλο σκύλο, ή αντικείμενα που υπάρχουν δίπλα του. Εάν η συμπεριφορά είναι συχνή, η θετική εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει να ανακατευθύνει τον σκύλο μας σε άλλη διέξοδο, έτσι ώστε να εκτονώσει την υπερβολική του ενέργεια.

5. Βαρεμάρα – ανία: Ένας σκύλος που στερείται την απαραίτητη σωματική άσκηση, τη νοητική εγρήγορση, ή την κοινωνική ζωή, είναι πολύ πιθανό να νιώθει ανία ή/και μοναξιά.

Πολλοί σκύλοι, όταν νιώσουν παραμελημένοι, συνηθίζουν να κλαίνε, να γαβγίζουν, να καταστρέφουν αντικείμενα. Άλλοι, συνηθίζουν να καβαλάνε, ώστε να διοχετεύσουν κάπου τη βαρεμάρα τους.

6. Αναζήτηση προσοχής: Ο σκύλος μας μπορεί να καβαλάει, γιατί θέλει να του δώσουμε την απαραίτητη σημασία.

7. Ιατρικό θέμα: Εάν ο σκύλος καβαλάει συχνά, γλείφει ή δαγκώνει τον εαυτό του με εμμονή, ή τρίβεται πάνω σε αντικείμενα, μπορεί να έχει κάποιο ιατρικό ζήτημα.

Πιθανές αιτίες θα μπορούσαν να είναι: λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, ακράτεια ούρων, πριαπισμός (επίμονη στύση), ή δερματικές αλλεργίες που προκαλούν κνησμό. Αν αντιληφθείτε ότι ο σκύλος σας γλύφει, ξύνει, ή δαγκώνει την περιοχή των γεννητικών του οργάνων, επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρό του.

Για έναν σκύλο που έχει αναπτύξει ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, ή παίρνει επιθετική στάση όταν προσπαθείτε να τον αποσπάσετε από την πράξη του καβαλήματος, συστήνεται η βοήθεια ενός επαγγελματία θετικού εκπαιδευτή και συμπεριφοριστή.

8. Παιχνίδι: Το καβάλημα είναι μια συμπεριφορά που θα δούμε συχνά και σε ένα ομαδικό παιχνίδι. Οι σκύλοι μας, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, εφαρμόζουν πολλές διαφορετικές συμπεριφορές. Και αυτή η πράξη αποτελεί μέρος τους. Δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί, αν φυσικά δεν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό και ασταμάτητα. Όπως η πάλη – παιχνίδι, έτσι και το καβάλημα – παιχνίδι μπορεί να είναι μια εντελώς φυσιολογική και αποδεκτή συμπεριφορά μεταξύ δύο σκύλων. Αρκεί να μην ταράζεται κανένας από τους δύο σκύλους. Καλό είναι να παρατηρούμε και να διακόπτουμε το παιχνίδι, εάν κάποιος από τους σκύλους φαίνεται ενοχλημένος. Η θετική εκπαίδευση μπορεί να φανεί χρήσιμη για τη μείωση της συχνότητας και της έντασης του παιχνιδιού.

Πώς μπορείτε να σταματήσετε αυτήν την πράξη

Σύμφωνα με την κα Κουμεντάκη, η εκάστοτε λύση, εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο το κάνει. Όσο πιο νωρίς το αντιληφθούμε, τόσο πιο εύκολο είναι να τον βοηθήσουμε. Προτείνει:

Στείρωση: Έρευνες δείχνουν πως η στείρωση μειώνει το καβάλημα των σκύλων (θηλυκών και αρσενικών) κατά μεγάλο ποσοστό, άλλοτε αμέσως και άλλοτε σταδιακά.

Η συσσώρευση σπέρματος είναι, μερικές φορές, η αιτία μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Ωστόσο, δεν κάνει τη συμπεριφορά να εξαφανίζεται τελείως.

Απόσπαση προσοχής: Όταν αρχίζει η ανεπιθύμητη συμπεριφορά, ανακατευθύνετε το σκυλί σας σε μια άλλη, πιο επιθυμητή συμπεριφορά.

Δώστε του ένα παιχνίδι, ρίξτε του μια μπάλα, πείτε του να κάνει ένα τρικ που γνωρίζει, βάλτε τον σε άσκηση ή/και κάνετε μια από τις δραστηριότητες που συνήθως μοιράζεστε μαζί του.

Άμεση διακοπή: Αν καβαλάει ανθρώπους, θα πρέπει ο ίδιος ο αποδέκτης της συμπεριφοράς να του δείξει με τη γλώσσα σώματος, ότι αυτή η κίνηση δεν είναι αποδεκτή.

Δίνουμε τέλος στη συμπεριφορά, είτε γυρνώντας την πλάτη και όλο το σώμα μας προς την αντίθετη κατεύθυνση, είτε φεύγοντας από κοντά του γρήγορα και αδιάφορα.

Βρίσκουμε τι προκαλεί το άγχος: Αν υποψιαζόμαστε ότι το άγχος μπορεί να είναι η αιτία, τότε προσπαθούμε να εντοπίσουμε την πηγή του «κακού».

Αποφεύγοντας τελείως ό,τι τον στρεσάρει, ίσως μπορέσουμε να μειώσουμε ή/και να εξαλείψουμε το καβάλημα από τη ζωή του σκύλου μας.

Περισσότερη άσκηση και εκτόνωση: Αν ο σκύλος καβαλάει έπιπλα ή άλλα αντικείμενα, είναι πιο δύσκολο να διακοπεί η συμπεριφορά. Εφαρμόζουμε αυστηρό πρόγραμμα, µε αυξημένη δραστηριότητα.

Το σταθερό πρόγραμμα περιορίζει το άγχος του, ενώ η σωματική άσκηση και η πνευματική εκτόνωση μειώνουν την περίσσια ενέργεια που τον ωθεί σε αυτήν την πράξη.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Ίσως μπορέσετε να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια του σκύλου σας. Ωστόσο, μερικοί σκύλοι δεν θα το σταματήσουν εύκολα. Εάν ο δικός σας είναι ένας από αυτούς, ίσως θα πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία θετικού εκπαιδευτή ή ειδικού στη συμπεριφορά.

Επίσης, η κα Κουμεντάκη αναφέρει ότι υπάρχει περίπτωση να επιβραβεύουμε ασυνείδητα τη συμπεριφορά. Ξέρετε πώς; «Πολλοί το θεωρούν χαριτωμένο, γελούν και σχολιάζουν όταν βλέπουν τα κουτάβια τους να καβαλάνε. Με αυτόν τον τρόπο δίνουν έμφαση σε αυτή τη συμπεριφορά. Το κουτάβι χαίρεται που τραβάει την προσοχή σας. Το θεωρεί επιβράβευση. Οπότε, για να λάβει επιπλέον προσοχή, θα το επαναλαμβάνει, μέχρι τελικά να του γίνει εμμονή. Είναι βασικό να αγνοούμε οποιαδήποτε συμπεριφορά δεν είναι επιθυμητή».

Τέλος, η κα Κουμεντάκη λέει ότι: «όποιος κι αν είναι ο λόγος που ο σκύλος σάς καβαλάει, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι να τον αγνοήσετε πλήρως και, στη συνέχεια, να του αποσπάσετε την προσοχή με θετικό τρόπο.

Δυστυχώς, αν η συγκεκριμένη πράξη γίνει έντονη συνήθεια, οι πιθανότητες να κοπεί, μειώνονται. Το να του φωνάζετε ή/και να τον τιμωρείτε, μόνον το αντίθετο αποτέλεσμα μπορεί να φέρει».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ιωάννα Κουμεντάκη

  • Η κυρία Ιωάννα Κουμεντάκη είναι διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της σχολής Dogfully. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση κηδεμόνων, καθώς θεωρεί ότι η γνώση και η παιδεία είναι αυτή που θα φέρει, εν τέλει, την ευζωία στα ζώα.

Διαβάστε επίσης

Σκύλος: Γιατί επιμένει να τρώει πλαστικά και πέτρες – Πόσο επικίνδυνο είναι