Τα κουτάβια είναι, από τη φύση τους, περίεργα. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους τείνουν να βάζουν στο στόμα τους ό,τι βρουν. Γιατί με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουν τον κόσμο.

Μεγαλώνοντας, αυτή η συνήθεια σταματά.

Όταν όμως, ένας σκύλος εξακολουθεί να καταναλώνει μη βρώσιμα συστατικά τότε το ζώο εκδηλώνει αλλοτριοφαγία, που, μπορεί, να βλάψει την υγεία του.

Το αίτιο της αλλοτριοφαγίας δεν είναι γνωστό και σπάνια, μπορεί να οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις. Αρκετοί σκύλοι τρώνε διάφορα αντικείμενα, επειδή πλήττουν ή έχουν άγχος.

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Αργυρώ – Μαρία Βενιού, εφιστά την προσοχή μας.

«Μία επικίνδυνη συνήθεια, για την υγεία του σκύλου, είναι η αλλοτριοφαγία ή ξενοφαγία. Η κατάποση, δηλαδή, διάφορων μη φαγώσιμων αντικειμένων.

Μία συνήθεια που, μπορεί, να οφείλεται σε παθολογικούς ή συμπεριφορικούς λόγους. Αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους.

Τι είναι η αλλοτριοφαγία

Αλλοτριοφαγία ή ξενοφαγία (pica) είναι η συνήθεια του σκύλου να τρώει αντικείμενα, όπως ξύλο, πλαστικό, ύφασμα, ή, ακόμη, και πέτρες.

Ο σκύλος μπορεί να καταναλώνει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή οτιδήποτε βρει εύκαιρο.

Μπορεί να το κάνει φανερά ή κρυφά, γι΄ αυτό θα πρέπει να έχουμε στο νου μας και άλλα συμπτώματα – εκτός, από το προφανές.

Αλλοτριοφαγία εκδηλώνουν, κυρίως, οι ενήλικοι ή οι έφηβοι σκύλοι.

Τα κουτάβια είναι φυσιολογικό να μασουλούν και να καταπίνουν, κατά λάθος, διάφορα αντικείμενα.

Γιατί, όπως και τα μωρά, ανακαλύπτουν τον κόσμο με το στόμα.

Η ξενοφαγία είναι πολύ επικίνδυνη και, μπορεί, να αποβεί μοιραία για τον σκύλο. Κάποια αντικείμενα, αν τα καταπιεί, μπορεί να προκαλέσουν έμφραξη της πεπτικής οδού. Επίσης, μπορεί να φάει κάτι που είναι τοξικό.

Σε αυτήν την περίπτωση το αντικείμενο θα πρέπει να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση ή με ενδοσκόπηση.

Κλινικά συμπτώματα

• Εμετός
• Διάρροια
• Λήθαργος
• Έλλειψη όρεξης

Αιτίες

Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή. Μερικά ζώα τρώνε αντικείμενα από πλήξη, και, σπανιότερα, μπορεί να οφείλεται σε παθολογικούς λόγους, όπως είναι: η ορμονική ανισορροπία, τα εντερικά παράσιτα, οι γαστρεντερικές διαταραχές, τα νοσήματα του ήπατος ή η αναιμία.

Φάρμακα, όπως τα στεροειδή –κορτιζόνη-, μπορεί να αυξήσουν την πείνα του σκύλου και να παρουσιάσει αυτό το πρόβλημα.

Συμπεριφορικοί λόγοι επίσης, μπορεί να είναι το άγχος ή το άγχος αποχωρισμού.

Αντιμετώπιση

Για να υπάρξει μια σωστή αντιμετώπιση πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί η αιτία.

Εάν είναι κάτι παθολογικό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με τη βοήθεια του κτηνιάτρου. Αν, όμως, η αιτία είναι η πλήξη τότε θα πρέπει να εμπλουτίσουμε το περιβάλλον του σκύλου με παιχνίδια, όπως κουκλάκια, κόμπους, μπαλάκια κλπ, έτσι ώστε να απασχολεί το μυαλό του.

Η καθημερινή εκπαίδευση σε απλά παραγγέλματα ή tricks μπορεί επίσης, να βοηθήσει.

Φυσικά, δεν ξεχνάμε και τη σωματική εκτόνωση – που πρέπει να έχει καθημερινά ένας σκύλος.

Αν ο σκύλος τρώει αντικείμενα λόγω άγχους αποχωρισμού θα πρέπει να δουλέψετε μαζί με έναν εκπαιδευτή.

Απομακρύνεται τα αντικείμενα που τρώει και να αποφεύγετε το μάλωμα γιατί μπορεί να του εντείνει το άγχος, και, κατ’ επέκταση, τη συμπεριφορά.

Φυσικά, εάν ο σκύλος δεν έχει πρόσβαση στα αντικείμενα που τρώει και ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή αλλά, και ασκείται καθημερινά, και παράλληλα ακονίζει το μυαλό του τότε, μπορεί να αποφύγει αυτήν την επιβλαβή συνήθεια».

H θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Αργυρώ – Μαρία Βενιού

Η κυρία Αργυρώ – Μαρία Βενιού είναι θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτη της Ακαδημίας StarDogs του Γιάννη Αραχωβίτη. Το διάστημα αυτό, μετεκπαιδεύεται στη συμπεριφορά σκύλων στο International School of Canine Psychology and Behaviour (ISCP) και παράλληλα εκπαιδεύεται στην προετοιμασία σκύλων έρευνας και διάσωσης. Ζει στην Αθήνα.