Ελπίδα για μια αξιοπρεπή ζωή, σε αυτά τα πλάσματα με κινητικά προβλήματα, δίνουν τα αμαξίδια για ζώα, που τα τελευταία χρόνια κατασκευάζονται και στη χώρα μας, χάρη στην αγάπη και αφοσίωση κάποιων ανθρώπων για τα ζωάκια.

Ο κ. Βασίλης Τζιγκούρας κατασκευάζει, από το 2015, αμαξίδα για ζώα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

«Τα κινητικά τους προβλήματα προέρχονται από διάφορες αιτίες, όπως είναι κάποιο ατύχημα, ή κάποια εκφυλιστική ασθένεια. Είναι, κυρίως, γεροντάκια, σκύλοι και γάτες», διευκρινίζει ο κ. Τζιγκούρας.

Τα περισσότερα ζωάκια, όπως λέει ο κ. Τζιγκούρας, το αποδέχονται με την πρώτη, καθώς τους ανεβάζει την ψυχολογία. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες περιπτώσεις (φοβικά ζώα) που στην αρχή δεν το θέλουν, όμως σε συνεργασία με θετικό εκπαιδευτή, όλα βαίνουν καλώς.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Τζιγκούρας, τα αμαξίδια για ζώα έχουν αλλάξει τον τρόπο σκέψης των Ελλήνων απέναντι στα ζώα με κινητικά προβλήματα, και, πλέον, τα αντιμετωπίζουν με σεβασμό.

Επίσης, τα αμαξίδια είναι είδος ανάγκης, κι όχι πολυτελείας.

Από τις αρχές του 2021 –εν μέσω της πανδημίας- και μέχρι σήμερα, ο κ. Τζιγκούρας έχει κατασκευάσει 145 αμαξίδια.

Βλέποντας τα ζωάκια να περπατούν ξανά, ο κατασκευαστής χειροποίητων αμαξιδίων νιώθει μεγάλη ικανοποίηση. Αυτά τα πλάσματα με κινητικά προβλήματα είναι η κινητήριος δύναμη για να συνεχίζει την κατασκευή τους, και να την εξελίσσει. Σκοπός του είναι η ασφαλής κίνηση του ζώου.

Δεν του αρέσουν οι πατέντες, αντίθετα είναι της γερής κατασκευής με αλουμίνιο. Μόνον εάν έχει αποτελεσματικότητα 100% και κατόπιν συμφωνίας με τον συνεργάτη του και μηχανολόγο – μηχανικό, Χάρη Κολιό.

Επίσης, τα αμαξίδια του κ. Τζιγκούρα έχουν λάβει βεβαίωση καταλληλόλητας από την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχει κατασκευάσει αμαξίδια -εκτός για σκύλους και γάτες- για φέρετ, αρκούδα, λαγουδάκι, αγριογούρουνο, προβατίνα, ινδικό χοιρίδιο και αλεπού.

Τα αμαξίδια ζώων έχουν χαρίσει τη ζωή και σε αδεσποτάκια που βρέθηκαν από εθελοντές, χτυπημένα, πυροβολημένα, αδυνατώντας να περπατήσουν. Σε ζωάκια, δηλαδή, που δεν μπορούν να επιβιώσουν στον δρόμο, και πάνε σε ευθανασία.

Ωστόσο, με τα αμαξίδια μπόρεσαν να περπατήσουν ξανά, όπως αναφέρει ο κ. Τζιγκούρας, και χάρη στους εθελοντές υιοθετήθηκαν από πολύ καλές οικογένειες στο εξωτερικό.

Μάλιστα, ο κύριος Τζιγκούρας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Πίστη, προσφέρουν δωρεάν αμαξίδια σε αδέσποτα ζώα με κινητικά προβλήματα, όπως και σε δεσποζόμενα, των οποίων οι κηδεμόνες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η συγκεκριμένη δράση («Walking Together») δεν αφορά μόνον τα ζώα που βρίσκονται σε καταφύγια της Ελλάδας, αλλά και εκείνα που ζουν σε καταφύγια της Ευρώπης και σε τρίτες χώρες.

Μέχρι το τέλος του 2021 η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει αναλάβει το κόστος κατασκευής, τουλάχιστον, 50 αμαξιδίων. Στόχος της είναι να συνεχίσει να στηρίζει τα αδεσποτάκια με κινητικά προβλήματα και τα επόμενα χρόνια.

 

Διαβάστε επίσης