Η ολιστική μέθοδος του Ρέικι μπορεί να εφαρμοστεί και στα ζώα, και να τους χαρίσει υγεία, ευεξία, ηρεμία και χαλάρωση.

Μάλιστα, όταν νοιώσουν το άγγιγμα το χεριών, αντιλαμβάνονται ότι είναι για το καλό τους, και πολλά από αυτά… πέφτουν για ύπνο.

Το Ρέικι, όπως μας ενημερώνει η θεραπεύτρια Ρέικι και Ανθοθεραπείας ζώων, Σταυρούλα Κολιδάκη, είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική ενεργειακή θεραπεία, η οποία έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, χαρίζει ευεξία, αλλά και βαθιά χαλάρωση, ηρεμία και ισορροπία.

«Χρησιμοποιώ το μέσο των χεριών, άγγιγμα χεριών, μια απλή εφαρμογή που δεν έχει κάποια ιεροτελεστία.

Στην ουσία, το Ρέικι είναι μια ολιστική μέθοδος, η οποία επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα και στον νου.

Μία ολιστική θεραπεία, που αρχίζει από το συναίσθημα και καταλήγει στο σωματικό επίπεδο. Γι’ αυτό χρειάζονται συχνές θεραπείες.

Είναι ήπια φυσική αγωγή, η οποία χρειάζεται χρόνο και επανάληψη για να αποκαταστήσει χρόνια προβλήματα και διάφορες παθήσεις», διευκρινίζει η κυρία Κολιδάκη και συμπληρώνει: «Τα ζώα είναι ζωντανοί οργανισμοί και λειτουργούν με την ενσυναίσθηση.

Αντιλαμβάνονται, δηλαδή, πώς νιώθει κάποιος. Για παράδειγμα, αν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους, εκείνα μπαίνουν στη θέση μας και προσπαθούν να μειώσουν το συναίσθημα που νιώθουμε, για να μη μας κυριεύσει έντονα.

Εδώ έρχεται το Ρέικι, γιατί πολλές φορές τα ζώα ασθενούν στην προσπάθειά τους να εναρμονίσουν το δικό μας συναίσθημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το Ρέικι θα κατευνάσει το άγχος τους».

Η θεραπεύτρια τονίζει πόσο σημαντικό είναι, ο κηδεμόνας του ζώου που υποβάλλεται στη θεραπεία να είναι συνειδητοποιημένος και να ενισχύει το ζώο του. Να έχει θετική στάση.

Τι είναι το Ρέικι scanning

«Το Ρέικι scanning είναι η πρώτη επαφή με το ζώο. Στην ουσία, είναι η πρώτη ενεργειακή αναγνώριση με τα χέρια, που γίνεται στο ζώο.

Η Μίνη είναι ένα σκυλάκι με κρίσεις επιληψίας, φοβίες και επιθετική συμπεριφορά. Ξεκίνησε τη θεραπεία με την κυρία Κολιδάκη τον περασμένο Οκτώβριο. Σήμερα η Μίνη είναι πιο ήρεμη και έχει να πάθει κρίσεις από τις 20 Δεκέμβρη. Η θεραπεία συνεχίζεται

Αρχίζουμε από το κεφάλι, προχωράμε στη σπονδυλική στήλη και καταλήγουμε στην ουρά, γιατί εκεί βρίσκονται τα ενεργειακά κέντρα του ζώου.

Με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνουμε και εντοπίζουμε την εκάστοτε αδυναμία.

Τα ενεργειακά κέντρα είναι τα λεγόμενα “τσάκρα“, που στη σανσκριτική γλώσσα σημαίνει “τροχός“. Είναι περιοχές στο σώμα που συνδέονται με την ενέργειά του. Έχουν να κάνουν με κάποια κέντρα, όπως είναι το κέντρο βάσης που βρίσκεται στην ουρά.

Ξεκινούν ανάμεσα στα μάτια και στο μέτωπο, συνεχίζουν σε όλη τη σπονδυλική στήλη, και καταλήγουν στη βάση της ουράς», εξηγεί η κυρία Κολιδάκη και συμπληρώνει: «Το Ρέικι λειτουργεί, πολλές φορές, και ως συμπληρωματική θεραπεία.

Δηλαδή, ένα ζώο που ακολουθεί μια κτηνιατρική αγωγή, για διάφορους λόγους, μπορεί, παράλληλα, να μπει σε μία θεραπεία Ρέικι.

Αν, λοιπόν, ένας γονέας, που το ζώο του λαμβάνει κτηνιατρική αγωγή, αποφασίσει να το βάλει και σε θεραπεία Ρέικι, το Ρέικι scanning βοηθά τον θεραπευτή να εντοπίσει, τυχόν, ανισορροπία στα ενεργειακά του κέντρα και προτείνει συμπληρωματική θεραπεία».

Στην Αμερική και σε χώρες της Ευρώπης το Ρέικι έχει αναγνωριστεί, και οι θεραπευτές Ρέικι συνεργάζονται με κτηνιατρικές κλινικές και κτηνιάτρους.

Ο Sir ξεκίνησε θεραπεία με την κυρία Κολιδάκη για δερματικά και για το ανοσοποιητικό, λόγω των επιπτώσεων του ιού του Aids (FIV). Φοράει πάντα το ειδικό κορμάκι για τις πληγές. Είναι μόλις δέκα ημέρες σε θεραπεία και, ήδη, οι πληγές κλείνουν πιο γρήγορα

Συνεδρίες

Οι συνεδρίες γίνονται στον χώρο του ζώου και κάθε μία έχει διάρκεια από 45 έως 60 λεπτά.

«Είναι σημαντικό, η θεραπεία να γίνεται στον χώρο όπου ζει το ζώο. Να του είναι οικείο το περιβάλλον», τονίζει η κυρία Κολιδάκη και μας περιγράφει πώς γίνεται η πρώτη επαφή με το ζώο.

«Κατά την πρώτη συνεδρία ο θεραπευτής ρωτά τον γονέα το ιστορικό του ζώου. Οι σχετικές ερωτήσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τον τρόπο ζωής του, τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά/ψυχολογία του κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως και τη σχέση που έχουν μεταξύ τους.

Στο ζώο δίνεται όσος χρόνος χρειάζεται για να νιώσει άνετα με τον θεραπευτή, να αναπτυχθεί μία οικειότητα μαζί του. Του μιλώ και του λέω ξεκάθαρα για ποιο λόγο είμαι εκεί. Επικοινωνώ μαζί του.

Και περιμένω μέχρι να μου επιτρέψει να προχωρήσουμε στη θεραπεία. Τότε, τα ζώα αναγνωρίζουν αμέσως τη χαλαρωτική διαδικασία και τα περισσότερα κοιμούνται, κιόλας. Το νιώθουν ότι είναι κάτι καλό για εκείνα».

Τέλος, η κυρία Κολιδάκη διευκρινίζει ότι ένας «γονέας» μπορεί να προσφέρει τις θεραπευτικές ιδιότητες του Ρέικι στο ζωάκι του, ακόμα και αν δεν παρουσιάζει κάποια σωματική ή ψυχολογική ανισορροπία.

Αυτό, όπως επισημαίνει η θεραπεύτρια, θα επιφέρει στο ζώο του μεγαλύτερη συγκέντρωση, αλλά και χαλάρωση, και θα ενισχύσει την ενσυναίσθηση που, ήδη, έχει. Κι αυτό σημαίνει ότι θα ενισχυθεί η μεταξύ τους επικοινωνία.

Η θεραπεύτρια Ρέικι και Ανθοθεραπείας ζώων, Σταυρούλα Κολιδάκη

Η κυρία Σταυρούλα Κολιδάκη είναι ολιστική θεραπεύτρια ζώων και χρησιμοποιεί την Ανθοθεραπεία Bach και το Reiki ως βασικά θεραπευτικά εργαλεία.
Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ολιστικών Θεραπευτών αλλά και της Διεθνούς Ένωσης Θεραπευτών Reiki. Επίσης, έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έχει εργαστεί στον εκπαιδευτικό τομέα και έχει σπουδάσει Φωτογραφία.
«Πάντα θυμάμαι στο σπίτι να έχουμε από βότανα μέχρι οποιοδήποτε θεραπευτικό έλαιο, για κάθε πόνο και περίσταση. Ήμουν παιδί της εναλλακτικής Ιατρικής και αρκετά οικειοποιημένη με αυτά τα δώρα της Φύσης. Ένα ταξίδι στην Κρήτη το 2015 ήταν η αφορμή να αποκτήσω τον Βίκτωρα. Έναν υπέροχο πορτοκαλί γάτο. Τον υιοθέτησα, λοιπόν, και έγινε η αιτία να ασχοληθώ με την ολιστική θεραπεία των ζώων, αφού αρρώστησε και δεν μας έδιναν ελπίδες ίασης. Μία διαδρομή που την περπατήσαμε παρέα. Γι’ αυτό επισημαίνω στις συνεδρίες που έχω με γονείς: το ζώο δεν είναι και δεν πρέπει να νιώθει ποτέ μόνο του στο μονοπάτι της θεραπείας του», τονίζει η κυρία Κολιδάκη. Ζει στην Αθήνα με τον Βίκτωρα και τη Φιφή, μία ασπρόμαυρη γατούλα.