Διαθέτει ρώμη και χαρακτηρίζεται από ισχυρογνωμοσύνη. Άριστος «επαγγελματίας» κυνηγός και σκύλος φύλαξης που αναπτύσσει άρρηκτο δεσμό με έναν μόνο άνθρωπο.

Ο σκύλος της φυλής Σαρ Πέι είναι ένας ιδιαίτερος σκύλος που χρειάζεται στο πλάι του έναν άνθρωπο με γνώσεις, έτσι ώστε να συνυπάρξουν αρμονικά.

«Όταν βλέπετε ένα Σαρ-Πέι, σίγουρα το πρώτο που σκέφτεστε είναι το πόσο μοναδικό και χαριτωμένο είναι, και πόσο πολύ θέλετε να το αγκαλιάσετε και να το κάνετε δικό σας.

Αυτό που ίσως δεν ξέρετε, είναι ότι πρόκειται για έναν αυστηρά κυνηγετικό σκύλο, και σκύλο φύλαξης, ιδιαίτερα δύσκολο στον χειρισμό ακόμη και από επαγγελματίες εκπαιδευτές, που, σίγουρα, δεν είναι για όλους», διευκρινίζει η εκτροφέας της φυλής Σαρ Πέι, Έλενα Τσαλικίδου.

Οι δύο τύποι της φυλής

Η φυλή, σύμφωνα με την εκτροφέα, χωρίζεται σε δυο τύπους: α) το «αμερικάνικο ΣαρΠέι», αυτό που όλοι γνωρίζετε με τις έντονες πτυχώσεις, και β) το «αρχέγονο κινέζικο ΣαρΠέι», μια πιο «εργασιακή» εκδοχή του και ο πραγματικός πρόγονος της φυλής, που ακόμη υπάρχει και διατηρείται σε μικρούς αριθμούς.

Η κα Τσαλικίδου αναφέρει ότι και οι δύο φυλετικοί τύποι, έχουν κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και μεγάλες μορφολογικές διαφορές, οι οποίες έχουν φέρει προστριβές και σύγχυση στην Παγκόσμια Κυνολογική Ομοσπονδία και στον Κυνολογικό Όμιλο του Χονγκ Κόνγκ. Παράλληλα, και οι δύο τύποι της φυλής έχουν τους δικούς τους φανατικούς και φανατισμένους εκτροφείς, όπως και ιδιοκτήτες.

Προσωπικότητα

«Σκύλος ρωμαλέος, με απαράμιλλη υπερηφάνεια και σιγουριά, που κάνει τα άλλα σκυλιά να υποχωρούν άμεσα.

Έντονα κυριαρχικός και κτητικός, άρα με τρομερό πείσμα και θέληση.

Από τους πρώτους μήνες της ζωής του έχει εμφανή τα ένστικτα θήρευσης και φύλαξης.

Είναι εσωστρεφής, όχι ιδιαίτερα εκδηλωτικός, με έμφυτη τάση να διεκδικεί την αρχηγία σε οποιαδήποτε κατάσταση και αγέλη βρεθεί.

Το μαχητικό του παρελθόν δεν διευκολύνει τη συμβίωση του με άλλα κυριαρχικά, ή νεοφερμένα σκυλιά και άτομα του ίδιου φύλου.

Η κοινωνικοποίηση του πρέπει να γίνεται απευθείας μετά τον απογαλακτισμό του, αν θέλουμε να έχουμε έναν πιο εύκολο στη συναναστροφή του σκύλο.

Αποδέχεται μόνον ένα άτομο ως ιδιοκτήτη και αρχηγό του, και αυτό ύστερα από έντονη προστριβή και δοκιμασία μαζί του», επισημαίνει η κα Τσαλικίδου και συμπληρώνει ότι: «με τους ξένους είναι απόμακρος, έως επιθετικός, και με τα μικρά παιδιά χρειάζεται πολύ προσοχή, εκτός αν έχει μεγαλώσει μαζί τους.

Η άσβεστη δίψα του για κυνήγι παραμένει νούμερο ένα προτεραιότητα του, οπότε και θα πρέπει να δώσετε προσοχή στη γνωριμία του με άλλα ζώα.

Μπορεί επίσης, αν δεν το μεγαλώσετε σωστά, με σαφή όρια και κανόνες, να γίνει πολύ δύστροπο, ακόμη και επιθετικό με εσάς τους ίδιους, προσπαθώντας να σας ιεραρχήσει.

Αυτά τα χαρακτηριστικά του τον καθιστούν δύσκολο στη συνεργασία με ιδιοκτήτες, αλλά ακόμη και με εκτροφείς της φυλής και εκπαιδευτές, όταν δεν έχουν συγκεκριμένες γνώσεις».

Όπως αναφέρει η εκτροφέας, τα τελευταία, δυστυχώς, χρόνια οι περισσότεροι εκτροφείς «παλεύουν» να αλλοιώσουν αυτό το ταμπεραμέντο του, προκειμένου να ταιριάξει στα νέα δεδομένα του αγοραστικού οικογενειακού κοινού και αστικού περιβάλλοντος.

Είναι ένα πολύ καθαρό σκυλί εκ φύσεως, όπως λέει η κα Τσαλικίδου, που δεν γαβγίζει και δεν κάνει καταστροφές. Αυτοί οι λόγοι το κάνουν το ιδανικότερο σκυλί για σπίτι, αρκεί να μη ζει απομονωμένο ή μόνο του για πολλές ώρες. Δεν το αντέχει γιατί η σχέση με τον ιδιοκτήτη του, όπως την χαρακτηρίζει η εκτροφέας, είναι σχεδόν παθιασμένη.

«Είναι ένα πραγματικά ευφυές σκυλί για όσους έχουν τη γνώση και ικανότητα να ανακαλύψουν, διότι δεν θα αποκαλυφθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες, όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται», τονίζει η κα Τσαλικίδου.

Άσκηση

Σύμφωνα με την εκτροφέα της φυλής, το Σαρ-Πέι έχει μεγαλύτερη ανάγκη από πνευματική εκτόνωση, παρά από σωματική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν την χρειάζεται.

Γενικά προσαρμόζεται εύκολα στον τρόπο ζωής σας, αλλά ως κυνηγετικός σκύλος έχει ανάγκη την επαφή με τη φύση και είναι ευτυχισμένος όταν έχει κάποιο καθήκον να εκτελέσει.

Η άσκηση που χρειάζεται κυμαίνεται από μέτρια έως υψηλή, ανάλογα την εκτροφή και τον τύπο του.

Ιδιαιτερότητες

«Το Σαρ-Πέι δεν είναι κατάλληλο για όλους, όχι μόνο λόγω του χαρακτήρα του, αλλά και λόγω κάποιων συγκεκριμένων ιδιοτήτων του τριχώματός του.

Είναι η μόνη φυλή σκύλων με τόσο τραχύ και μυτερό τρίχωμα. Εξ ου και το όνομα του, που σημαίνει ”τρίχωμα από άμμο ” στα κινέζικα και δηλώνει την υφή του.

Το τρίχωμα αυτό, λοιπόν, όταν έρθει σε επαφή με την ανθρώπινη επιδερμίδα της προκαλεί τσούξιμο, φαγούρα και ερεθισμό. Κάτι το οποίο δεν συνηθίζει ποτέ το δέρμα μας.

Επιπλέον, έχει μια μοναδική, έντονη οσμή, διαφορετική από τα υπόλοιπα σκυλιά, λόγω του ελαίου που εκκρίνει ο οργανισμός του για την αποτελεσματικότητα του αγκαθωτού τριχώματος του. Το αγκαθωτό τρίχωμά του είναι κάθετο στο δέρμα και γίνεται ακόμη σκληρότερο όταν ο σκύλος το επιθυμήσει, ευρισκόμενος σε κατάσταση επίθεσης ή άμυνας», περιγράφει η εκτροφέας και μας ενημερώνει ότι οι εκτροφείς προσπαθούν να αλλοιώσουν την υφή του, ώστε να γίνει ιδανικό κατοικίδιο.

Έχουν δημιουργήσει λιγότερο τραχείς τύπους τριχώματος στην αμερικάνικου τύπου εκδοχή του.

Επίσης, η εκτροφέας αναφέρει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πολύ κρύο ή ζέστη, δεν είναι εύκολα αποδεκτά από τη φυλή.

Μορφολογία

Όσον αφορά την μορφολογία της φυλής η εκτροφέας λέει ότι είναι ένας σκύλος μεσαίου μεγέθους με τα ”αρχέγονου τύπου” δείγματα να φτάνουν έως και τα 34 κιλά.

Ένας σκύλος τετράγωνος, συμπαγής, με γερό σκελετό και πολύ κοντό μανδύα, πάντα μονόχρωμος σε αποχρώσεις του καφέ, του μπεζ και του μαύρου.

Επίσης, η κα Τσαλικίδου αναφέρει ότι έχει πολύ μικρά αφτιά, ενώ η ουρά είναι μόνιμα τοποθετημένη είτε όρθια είτε σε γυριστή θέση, η οποία ακουμπά στη ράχη.

Χαρακτηριστικό της φυλής είναι η μπλε χρωστική στα ούλα και την γλώσσα.

«Αυτό που, κυρίως, αλλά όχι μόνο, διαχωρίζει τους δυο τύπους, είναι η μορφολογία του κεφαλιού. Τα σκυλιά του ”αμερικάνικου τύπου” έχουν πιο έντονες και ανεπτυγμένες πτυχώσεις και μάγουλα, όπως και ένα ”μαξιλαράκι” πάνω από τη μύτη.

Αντίθετα, τα σκυλιά του ”αρχέγονου τύπου”, διαθέτουν αισθητά λιγότερες πτυχές και δεν έχουν ανεπτυγμένα μάγουλα και ”μαξιλαράκι” πάνω από τη μύτη, αλλά το δέρμα του ρύγχους εφάπτεται ακριβώς πάνω στο κόκαλο του», αποσαφηνίζει η κα Τσαλικίδου.

Υγεία

«Η υγειά του ”αμερικάνικου τύπου” Σαρ-Πέι, δυστυχώς, είναι πολύ επιβαρυμένη, λόγω λάθους κατεύθυνσης της φυλής, προκειμένου να προσαρμοστεί στο εκάστοτε αγοραστικό κοινό, αλλά και λόγω άγνοιας.

Ας μην ξεχνάμε ότι, όσο περισσότερο επεμβαίνουμε σε μια φυλή, τόσο περισσότερα προβλήματα γενετικά αποκτά.

Γι’ αυτό πρέπει να επιλέγετε σκυλιά του είδους μόνο από αναγνωρισμένα από την Παγκόσμια Κυνολογική Ομοσπονδία εκτροφεία, με πιστοποιημένους γενετικούς έλεγχους στους γεννήτορες τους τουλάχιστον δυο γεννιές πίσω.

Μια απλή κτηνιατρική εξέταση για την επιλογή ενός τέτοιου κουταβιού δεν είναι επαρκής, πόσο μάλλον όταν η φυλή αυτή πάσχει από κληρονομικές γενετικές ασθένειες μοναδικές στον κυνολογικό χώρο, που λίγοι κτηνίατροι γνωρίζουν», εξηγεί η κα Τσαλακίδου και προσθέτει: «Αμυλοείδωση, πυρετός των Σαρ-Πέι, δυσπλασίες, δυσμορφίες σιαγόνων, δερματικά και οφθαλμικά προβλήματα καραδοκούν σε πολλές «γενετικές δεξαμενές», ακόμη και μεγάλων εκτροφείων.

Δεν είναι, λοιπόν, μια φυλή που μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε από μια γέννα ιδιώτη ή φίλου, ένα pet shop ή από έναν έμπορα.

Θέλει πολύ προσοχή για να μπορέσετε να χαρείτε το κουτάβι σας έως τα βαθιά του γεράματα.
Ο ” αρχέγονος τύπος” είναι σαφώς πιο εύρωστος και υγιής, αλλά δυσεύρετος».

Χρησιμότητα

Όπως μας πληροφορεί η εκτροφέας, ο σκύλος Σαρ Πέι ήταν και είναι, ανάμεσα στα πιο άρτια εξοπλισμένα κυνηγετικά σκυλιά.

Είναι ένας σκύλος που μαθαίνει πολύ εύκολα να κυνηγά και να ξεχωρίζει θηράματα, περιοχές και καταστάσεις. Γι’ αυτό το ίδιο το σκυλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εξόντωση τρωκτικών μέχρι κυνήγι αγριόχοιρου!

«Όπως όλες οι πρωτόγονες φυλές, κυνηγά με όλες του τις αισθήσεις: όραση, όσφρηση και ακοή. Γι’ αυτό βρίσκει πάντα τρόπους και τεχνικές μόνο του.

Η φύλαξη χώρου και προσώπων είναι μια ακόμη από τις χρήσεις του, και δεν χρειάζεται εκπαίδευση, διότι πηγάζει από τα ένστικτα και την προσωπικότητα του. Γι’ αυτό και έχει σημασία, εκτροφικά, να μην αλλοιώνεται το ταμπεραμέντο του.

Στο παρελθόν υπήρξε και ένα κερδοφόρο μέσο για την εξασφάλιση οικονομικών πόρων στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, ως σκύλος μάχης», υπογραμμίζει η κα Τσαλικίδου.

Ιστορία

Με καταγωγή από την Κίνα, είναι ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες κατοικιδιοποιημένες φυλές που εξελίχθηκαν από τον πρόγονο του λύκου πριν 2.000 έτη, σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες

Όπως μας πληροφορεί η εκτροφέας, κατά την κομουνιστική περίοδο του Μάο Τσε Τουνγκ η φυλή κόντεψε να εκλείψει επειδή επιβλήθηκε ακριβή φορολογία και απαγορεύτηκε η κατοχή της.

Τα περισσότερα δείγματα που γλίτωσαν τη σφαγή, σύμφωνα με την κα Τσαλικίδου, βρέθηκαν σε ελεύθερη κατάσταση, κρυμμένα στα δάση ή από ιδιοκτήτες που τα είχαν σε επαρχιακές, απόμακρες περιοχές.

Ύστερα από δημοσίευμα για την σπάνια υπό εξαφάνιση φυλή, στην Αμερική, το 1973, έγιναν προσπάθειες διάσωσης της, με εξαγωγές στη Δύση και προσπάθειες αναβίωσης των δειγμάτων που είχαν απομείνει.

«Αυτό, βέβαια, είχε και έναν άλλο απώτερο σκοπό, την οικονομική εκμετάλλευση, άρα και την αλλοίωση των χαρακτηριστικών της φυλής ανάλογα με τις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού, αλλά και τις φοβερές επιπτώσεις στην υγειά του νεότερου τύπου.

Για πολλά χρόνια ήταν ο πιο σπάνιος και ακριβός σκύλος του κόσμου.

Έτσι δημιουργήθηκε ο διαχωρισμός των δύο τύπων της ίδιας φυλής. Ο ένας έμεινε αναλλοίωτος από τους κινέζους εκτροφείς, και ο άλλος τροποποιήθηκε για λόγους διαφήμισης και προώθησης», διευκρινίζει η εκτροφέας.

Τέλος, όσοι σκέφτεστε να βάλετε στη ζωή σας ένα Σαρ Πέι η κα Τσαλικίδου έχει να σας προτείνει το εξής: « Κάντε, λοιπόν, την ερευνά σας, γνωρίστε τα σκυλιά ενός εκτροφέα, περάστε χρόνο μαζί τους, και αποφασίστε μαζί, αν αυτό είναι το ιδανικό σκυλί για σας.

Γιατί όλα τα παραπάνω αποτελούν τον γενικό κανόνα, αλλά, ευτυχώς για μας, τα σκυλιά είναι ευπροσάρμοστα και εύπλαστα, αρκεί να έχετε τη γνώση και την ικανότητα να τα φέρετε στα ”μέτρα σας”.

Το μόνο σίγουρο, είναι ότι όποιος αποκτά και γνωρίζει ένα Σαρ-Πέι, ποτέ δεν το αλλάζει με άλλη φυλή».

 

Η εκτροφέας της φυλής Σαρ Πέι, Έλενα Τσαλικίδου

Η κυρία Έλενα Τσαλικίδου είναι εκτροφέας της φυλής Σαρ Πέι, ζωοτέχνης, εκπαιδεύτρια και groomer. Μέλος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, προπονήτρια αλλά και μέλος της Εθνικής Ελλάδος Ατζίλιτυ για πολλά συναπτά έτη. Είναι βοηθός κτηνιάτρου και Μέλος πολλών Ομίλων Φυλής αλλά και ομίλων διαφόρων Κυναθλημάτων.

 

 

Διαβάστε επίσης