Η σκούφια του κρατάει από τη Γερμανία. Πρωτοεμφανίστηκε τον 15ο αιώνα. Είναι ευφυής και αστείος, αφοσιωμένος στην οικογένειά του και διαθέτει μια αξιοζήλευτη γενειάδα. Είναι ο σκύλος Σνάουτσερ (Schnauzer). Και δεν είναι μόνον ένας, καθώς υπάρχουν τρία μεγέθη.

Όταν έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη Γερμανία, το μέγεθός του, όπως και τα χαρακτηριστικά του, ήταν παρεμφερή με του σημερινού, μεσαίου μεγέθους, Σνάουτσερ. Από το Σνάουτσερ μεσαίου μεγέθους «γεννήθηκαν» τα άλλα δύο, δηλαδή το γίγας και η μινιατούρα.

Τις χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτές τις τρεις φυλές, μας τις δίνει ο Όμιλος Σνάουτσερ Ελλάδος.

Είναι ένας σκύλος ιδανικός για οικογένεια, καθώς είναι πολύ φιλικός με τα παιδιά, και με άλλα κατοικίδια. Μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα, όμως ο ιδιοκτήτης/κηδεμόνας του θα πρέπει να του καλύπτει τις ανάγκες του για άσκηση.

Η αφοσίωση που δείχνει στον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα του, είναι γνωστή και ξακουστή. Πληροί όλες τις προϋποθέσεις ως σύντροφος και φύλακας.

Αν και ζωηρός τύπος, παιχνιδιάρης και σε κατάσταση εγρήγορσης, δεν είναι θορυβώδης και παραμένει ήρεμος σε ανάλογες συνθήκες. Σκύλος εργασίας σε έδαφος και σε νερό.

Είναι πολύ ανθεκτικός σε θερμά και ψυχρά κλίματα, και δεν παρουσιάζει συχνά προβλήματα υγείας. Παρόλο που έχει πλούσιο τρίχωμα, δεν μαδάει ιδιαίτερα και δεν έχει έντονη μυρωδιά. Το τρίχωμά του απαιτεί τη σωστή περιποίηση.

Σνάουτσερ

Ο μεσαίου μεγέθους σκύλος είναι στιβαρός 14-20 κιλά και 45-50 εκατοστά, σκληρότριχος και απαντά σε δύο χρωματικές αποχρώσεις: μαύρο, ή αλατοπίπερο. Έχει έντονη μυϊκή ανάπτυξη με πολύ ισχυρή οστική υποστήριξη, είναι τετράγωνος όσον αφορά τις αναλογίες σώματος – ύψους, ενώ τα φρύδια, το μουστάκι και το μούσι αποτελούν το σήμα κατατεθέν της φυλής.

Σνάουτσερ μινιατούρα

Είναι αντίστοιχο του Σνάουτσερ, αλλά σε μικρότερες διαστάσεις. Τετράγωνο στις αναλογίες, αλλά πιο λεπτής και ελαφριάς κατασκευής, καθώς φτάνει τα 30-35 εκατοστά και τα 4-8 κιλά. Είναι σκληρότριχος, σε τέσσερις χρωματικές αποχρώσεις: μαύρο, αλατοπίπερο, μαυρο-ν και λευκό.

Σνάουτσερ γίγας

Αποτελεί μια μεγαλύτερη και πιο ισχυρή έκδοση του Σνάουτσερ. Το βάρος του κυμαίνεται από 35 έως 47 κιλά και το μέγεθός του από 60 έως 70 εκατοστά.

Σκληρότριχος κι αυτός, σε δύο χρωματικές αποχρώσεις: μαύρο, ή αλατοπίπερο. Έχει έντονη μυϊκή ανάπτυξη με πολύ ισχυρή οστική υποστήριξη, είναι τετράγωνος όσον αφορά τις αναλογίες, ενώ τα φρύδια, το μουστάκι και το μούσι είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τη φυλή.

Ο Όμιλος Σνάουτσερ Ελλάδος, που είναι υπεύθυνος γι’ αυτές τις φυλές στη χώρα μας, επισημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν σκύλο φυλής, θα πρέπει να προτιμούν σκύλους με γενεαλόγιο (pedigree).

Το γενεαλόγιο είναι ένα πιστοποιητικό στο οποίο καταγράφονται οι προηγούμενες γενιές, οι ιατρικές εξετάσεις και διακρίσεις του σκύλου και των προγόνων του. Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται, ή κατατίθεται (για σκύλους εισαγωγής) στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ).

Όσοι θέλουν να αποκτήσουν έναν σκυλάκο φυλής, θα πρέπει να απευθύνονται σε υπεύθυνους εκτροφείς που δίνουν κουτάβια με γενεαλόγιο, καθώς νοιάζονται για το μέλλον της φυλής και βρίσκονται δίπλα στον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα, για να τον συμβουλεύσουν και να τον βοηθήσουν. Παράλληλα, αποκτώντας έναν σκύλο με γενεαλόγιο, ο ιδιοκτήτης/κηδεμόνας γίνεται μέλος μιας οικογένειας κυνόφιλων που διοργανώνει εκθέσεις, αθλητικές δραστηριότητες, διαγωνισμούς πρωταθλητισμού, εκδρομές, αλλά και μαθήματα υπακοής. Επίσης, είναι μια πράξη για τη διατήρηση, βελτίωση και την υγεία της φυλής, και «γύρισμα της πλάτης» στο εμπόριο, στα puppy mills που βασίζονται στις ανεύθυνες δραστηριότητες ανθρώπων, που είναι επιζήμιες για τα σκυλιά.