Δύο νέες έρευνες έρχονται στο φως για να δείξουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει στον σκύλο και στη γάτα την Covid-19.
Αντίθετα, τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς (σκύλος και γάτα) δεν απειλούν τη δημόσια υγεία, καθώς, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, δεν μεταδίδουν στον άνθρωπο τον Sars-CoV-2.
Συγκεκριμένα, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα κατοικίδια ζώα, των οποίων οι ιδιοκτήτες νοσούν με Covid-19. Μάλιστα, οι γάτες είναι πιο ευάλωτες, επειδή έχουν μία «κακή» συνήθεια: να κοιμούνται αγκαλιά με τον άνθρωπό τους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την πρώτη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID), η νόσος Covid-19 παρουσιάζεται πιο συχνά σε γάτες και σκύλους, που οι ιδιοκτήτες τους έχουν τον ιό.
Το εύρημα έχει τεκμηριωθεί και σε άλλες μελέτες, όμως αυτή η έρευνα έρχεται για να αποκαλύψει τον πιθανό κίνδυνο που ενέχουν οι λοιμώξεις των ζώων, καθώς ο εμβολιασμός και τα άλλα μέτρα μειώνουν τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο Δρ Els Broens και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης μελέτησαν σκύλους και γάτες ανθρώπων που ήταν θετικοί στην Covid-19.
Μια κινητή κτηνιατρική κλινική επισκέφθηκε τα σπίτια ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων συντροφιάς που είχαν βρεθεί θετικοί στη νόσο, τις τελευταίες δύο έως 200 ημέρες.
Από τις γάτες και τους σκύλους τους πήραν δείγματα αίματος και, παράλληλα, πραγματοποίησαν λήψεις στοματικού και ορθικού επιχρίσματος.
Για να ανιχνευτεί ενεργή λοίμωξη χρησιμοποιήθηκε η μοριακή μέθοδος PCR, και τα δείγματα αίματος ελέγχθηκαν για αντισώματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν «περάσει» τη λοίμωξη.
Από 196 νοικοκυριά ελέχθησαν, περίπου, 156 σκύλοι και 154 γάτες, συνολικά.
Τα τεστ PCR ήταν θετικά για έξι γάτες και επτά σκύλους (4,2%), ενώ οι εξετάσεις για αντισώματα είχαν θετικά αποτελέσματα για 31 γάτες και 23 σκύλους (17,4%).
Στη συνέχεια, 11 από τους 13 ιδιοκτήτες, των οποίων τα κατοικίδια είχαν θετικά αποτελέσματα με τη μέθοδο PCR, συμφώνησαν να υποβληθούν σε δεύτερο γύρο εξετάσεων – μία έως τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη τους εξέταση.
Και τα 11 ζωάκια ήταν θετικά για αντισώματα, επιβεβαιώνοντας ότι είχαν Covid-19.
Επίσης, τρεις γάτες που είχαν θετικά αποτελέσματα στο τεστ PCR εξετάστηκαν και για τρίτη φορά.
Τελικά, όλα τα ζώα με θετικό τεστ PCR καθάρισαν από τη μόλυνση.
Για να ελεγχθεί η μετάδοση του ιού μεταξύ των κατοικίδιων, εξέτασαν οκτώ γάτες και σκύλους που συγκατοικούσαν με κατοικίδια που είχαν βγει θετικά στο τεστ PCR.
Κανένα ζώο δεν ήταν θετικό, αποδεικνύοντας ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μεταξύ κατοικίδιων ζώων, που έχουν στενή επαφή μεταξύ τους.
Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης, ότι για το 20,4% των ιδιοκτητών που είχε νοσήσει, η Covid-19 είναι πολύ διαδεδομένη στα κατοικίδια ζώα τους.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ζώα που έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που νόσησαν, έχουν υψηλότερο κίνδυνο για την Covid-19, από ό,τι τα κατοικίδια ζώα που δεν είχαν. Και ότι ο πιο πιθανός τρόπος μετάδοσης είναι από άνθρωπο σε κατοικίδιο, κι όχι το αντίστροφο.
Ο Δρ Broens απευθύνεται στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, λέγοντας: «Εάν έχετε Covid-19, θα πρέπει να αποφύγετε την επαφή με τη γάτα ή τον σκύλο σας, όπως ακριβώς πρέπει να κάνετε και με άλλους ανθρώπους», και συμπληρώνει: «Η κύρια ανησυχία, ωστόσο, δεν είναι η υγεία των ζώων, καθώς δεν είχαν, ή είχαν ήπια συμπτώματα της Covid-19, αλλά ο πιθανός κίνδυνος, τα κατοικίδια ζώα να λειτουργήσουν ως δεξαμενή του ιού και να τον επαναφέρουν στον ανθρώπινο πληθυσμό.
Ευτυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί μετάδοση από κατοικίδιο ζώο σε άνθρωπο, και σε αυτή τη μελέτη φαίνεται απίθανο, τα κατοικίδια να παίζουν ρόλο στην πανδημία».
Η δεύτερη νέα έρευνα, που παρουσιάζεται και αυτή στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID), επιβεβαιώνει ότι τα άτομα με Covid-19 τη μεταδίδουν, συχνά, στα κατοικίδια ζώα τους.
Ειδικότερα, οι γάτες που κοιμούνται αγκαλιά με τους ιδιοκτήτες τους φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γάτες και τα σκυλιά μπορεί να κολλήσουν την Covid-19 από τους ιδιοκτήτες τους, όμως δεν ήταν σαφές πόσο ευαίσθητα ήταν και για ποιο λόγο αυξάνονται οι πιθανότητες να μολυνθούν.
Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι σημαντικές, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την υγεία των ζώων.
Η Dorothee Bienzle, καθηγήτρια κτηνιατρικής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Guelph στο Οντάριο του Καναδά, και οι συνεργάτες της, μελέτησαν γάτες και σκύλους ανθρώπων που είχαν Covid-19.
Εξέτασαν 48 γάτες και 54 σκύλους, των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν νοσήσει, για αντισώματα στη νόσο.
Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες τους ρωτήθηκαν σχετικά με την αλληλεπίδραση που είχαν με τα κατοικίδια ζώα τους. Δηλαδή, εάν τα χάιδεψαν, τα φίλησαν, εάν τους επέτρεψαν να καθίσουν στην αγκαλιά τους, ή να κοιμηθούν στο κρεβάτι τους.
Επίσης, ρωτήθηκαν εάν επέτρεπαν στο κατοικίδιο ζώο τους να τους φιλήσει, ή να τους γλείφει στο πρόσωπο, και πόσο καιρό περνούσαν με το κατοικίδιό τους κάθε μέρα.
Ακόμα, τους τέθηκαν ερωτήσεις, όπως εάν το κατοικίδιο ζώο τους είχε αρρωστήσει τη στιγμή που είχαν Covid-19, και τι είδους συμπτώματα είχε το ζώο.
Παράλληλα, εξετάστηκαν για αντισώματα 75 σκυλιά και γάτες που ζούσαν σε καταφύγιο ζώων και 75 αδέσποτες γάτες που ήταν σε δημόσια κτηνιατρική κλινική.
Το 67% των ιδιόκτητων γατών και το 43% των ιδιόκτητων σκύλων έδειξαν θετικά αντισώματα, δείχνοντας ότι είχαν Covid-19.
Σε αντίθεση με το μόλις 9% (7/75) των σκύλων και των γατών από το καταφύγιο των ζώων, και το 3% (2/75) των αδέσποτων γατών.
Το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης σε ζώα με ιδιοκτήτες από ό,τι σε εκείνα του καταφυγίου και στα αδέσποτα, σημαίνει ότι η πιο πιθανή οδός μετάδοσης είναι από άνθρωπο σε κατοικίδιο, παρά το αντίστροφο.
Ποια είναι τα συμπτώματα που εκδήλωσαν τα κατοικίδια
Τα κυρίως συμπτώματα που παρουσίασε το 20% των σκύλων ήταν, έλλειψη ενέργειας και απώλεια όρεξης.
Ορισμένα ζώα είχαν βήχα ή διάρροια, ωστόσο όλα τα συμπτώματα ήταν ήπια και γρήγορα εξαφανίσθηκαν.
Το 27% των γατών είχε συμπτώματα, όπως ρινική καταρροή και δυσκολία στην αναπνοή – τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της Covid-19.
Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν ήπιες, τρεις ήταν σοβαρές.
Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι ο χρόνος που πέρασε ένας ιδιοκτήτης με τον σκύλο του και ο τρόπος επαφής που είχε μαζί του δεν επηρέασε την πιθανότητα μόλυνσης του ζώου.
Αλλά οι γάτες που πέρασαν περισσότερο χρόνο με τους ιδιοκτήτες τους, φάνηκε να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.
Ειδικά οι γάτες που κοιμούνταν στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη τους, ήταν πιο πιθανό να έχουν Covid-19.
Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι η βιολογία των γατών τις καθιστά πιο ευαίσθητες στην Covid-19, σε σχέση με τους σκύλους.
Επίσης, οι γάτες είναι πιο συνηθισμένο να κοιμούνται κοντά στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη τους από ό,τι τα σκυλιά, κάτι που αυξάνει την έκθεσή τους σε οποιαδήποτε λοίμωξη.
Η καθηγήτρια Bienzle καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Εάν κάποιος έχει Covid-19, υπάρχει εκπληκτικά μεγάλη πιθανότητα να το μεταδώσει στο κατοικίδιο ζώο του. Ειδικά οι γάτες, που κοιμούνται στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη τους, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Έτσι, εάν έχετε Covid-19, θα σας συνιστούσα να κρατήσετε απόσταση από το κατοικίδιο ζώο σας – να το κρατάτε έξω από το δωμάτιό σας.
Θα συνιστούσα, επίσης, να κρατήσετε το κατοικίδιο ζώο σας μακριά από άλλα άτομα και κατοικίδια ζώα. Αν και η πιθανότητα τα κατοικίδια ζώα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα κατοικίδια ζώα είναι περιορισμένη, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Επίσης, παρόλο που για τα κατοικίδια δεν έχει αποδειχθεί ότι μεταφέρουν τον ιό στους ανθρώπους, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς αυτή η πιθανότητα».
Διαβάστε επίσης