Μεγάλος θόρυβος προκλήθηκε στην επιστημονική κοινότητα μετά την ανίχνευση κορωνοϊού προερχόμενου από σκύλους σε ανθρώπους. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για οκτώ ασθενείς σε νοσοκομείο της πόλης Σαράουακ της Μαλαισίας, οι περιπτώσεις των οποίων δημοσιεύτηκαν στο Clinical Infectious Diseases του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων.

Η ανακάλυψη του ιού έγινε τυχαία στο πλαίσιο δοκιμών για την ανάπτυξη ενός διαγνωστικού ελέγχου που θα μπορούσε να αναγνωρίσει όλους τους τύπους κορωνοϊού (pan-CoV test), με το σύνολο των ασθενών να έχουν αναρρώσει έκτοτε, εξηγεί η Δρ Sarah L Caddy, επιστημονική συνεργάτρια στην Κλινική Έρευνα Ιικής Ανοσολογίας και Κτηνίατρος Χειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, η οποία προβαίνει και στην εκτίμηση ενός ενδεχόμενου κινδύνου μετάδοσης του ιού από τον σκύλο στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και εξέτασαν επίχρισμα από 192 Μαλαισιανούς ασθενείς με πνευμονία, έπειτα από την επιτυχία των υποψήφιων τεστ στις εργαστηριακές δοκιμές. Από τα εννέα θετικά δείγματα, τα πέντε περιείχαν ανθρώπινους κορωνοϊούς που προκαλούν κρύωμα και τέσσερα κορωνοϊό των σκύλων, αριθμός που αυξήθηκε σε οκτώ μετά την περαιτέρω έρευνα σε ασθενείς του ίδιου νοσοκομείου.

Τα δείγματα ενσωματώθηκαν σε κύτταρα σκύλου στο εργαστήριο όπου παρατηρήθηκε ότι ο ιός από ένα δείγμα κατάφερε να πολλαπλασιαστεί, με τα σωματίδιά του ορατά με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Επιπλέον, οι ερευνητές κατάφεραν να αναλύσουν την αλληλουχία των γονιδίων του. Όπως φάνηκε από την ανάλυση, ο εν λόγω κορωνοϊός σκύλων συγγένευε με μερικούς διαφορετικούς α-κορωνοϊούς -όπως αυτοί που εντοπίζονται σε γάτες και γουρούνια- και δεν είχε ταυτοποιηθεί σε κάποιο παλιότερο περιστατικό.

Τι σημαίνουν όμως αυτά και, κυρίως, κινδυνεύουμε από τους τετράποδους φίλους μας;

Η Δρ Caddy διευκρινίζει ότι ο κορωνοϊός των σκύλων διαφέρει από τον SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19. Η οικογένεια των κορωνοϊών μπορεί να διακριθεί σε τέσσερις ομάδες: τους άλφα (α), βήτα (β), γάμμα (γ) και δέλτα (δ). Ενώ ο SARS-CoV-2 ανήκει στους β-κορωνοϊούς, ο κορωνοϊός των σκύλων περιλαμβάνεται στην ομάδα άλφα.

Αν και είναι γνωστοί στους επιστήμονες εδώ και 50 σχεδόν χρόνια, μέχρι σήμερα απασχολούσαν μόνο κτηνιατρικούς ιολόγους και ιδιοκτήτες σκύλων, χωρίς να έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό μετάδοσής τους από το κατοικίδιο στον κηδεμόνα. Εντούτοις, η πρόσφατη πανδημία εκτόξευσε το ενδιαφέρον και την ανάγκη για εμβριθή μελέτη του συνόλου των κορωνοϊών.

Ποιος ο υπαίτιος για την πνευμονία;

Σύμφωνα με το φράγμα των ειδών (species barrier), ένα παθογόνο δεν μπορεί να μεταδοθεί από το ένα ζωικό είδος στο άλλο. Αποτελούν λοιπόν οι περιπτώσεις των Μαλαισιανών ασθενών μια διάρρηξη του φράγματος;

Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με βεβαιότητα, αναφέρει η Δρ Caddy, καθώς επτά στου οκτώ ασθενείς είχαν μολυνθεί ταυτόχρονα από άλλους ιούς όπως αδενοϊό, της γρίπης ή της παραγρίπης, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία και, συνεπώς, είναι πιθανότερο να ευθύνονταν για τη νόσηση των ασθενών. «Μπορούμε να υποθέσουμε μια συνάφεια μεταξύ της πνευμονίας και του κορωνοϊού των σκύλων στους ασθενείς, όχι όμως να την αποδώσουμε σε αυτόν», προσθέτει.

Μολονότι η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού που ανιχνεύθηκε στους Μαλαισιανούς από άνθρωπο σε άνθρωπο προκάλεσε ανησυχία στους ειδικούς παγκοσμίως για μια ανεπιθύμητη έκρηξη διασποράς, η Δρ Caddy σημειώνει ότι τα ανησυχητικά περιστατικά συνέβησαν μεταξύ 2017 και 2018, χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια επικίνδυνη υπερμετάδοση.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Γιατί μπορεί να χρειάζεται να εμβολιάσετε το κατοικίδιό σας

Kορωνοϊός: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη μετάδοση από τα κατοικίδια

Κορωνοϊός: Οι γάτες τον κολλάνε εύκολα και τον μεταδίδουν σε άλλες γάτες, δείχνει έρευνα