Κάθε χρόνο, την ώρα που ακούγεται το «Χριστός Ανέστη», αμέτρητα βεγγαλικά αναφλέγονται και παράγουν πολύχρωμες και λαμπρές φλόγες. Τη στιγμή εκείνη υπάρχουν σκύλοι που υποφέρουν. Ο φόβος τους κυριεύει στο άκουσμα του κρότου των βεγγαλικών.

Τι είναι η κροτοφοβία και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον σκύλο μας από τα βεγγαλικά του Πάσχα;

Μας τα εξηγεί η εκπαιδεύτρια σκύλων – βοηθός κτηνιάτρου, Αργυρώ-Μαρία Βενιού.

H εκπαιδεύτρια σκύλων – βοηθός κτηνιάτρου, Αργυρώ-Μαρία Βενιού

«Πολλοί κηδεμόνες σκύλων κάθε χρόνο τρομοκρατούνται και μόνο στη σκέψη της επερχόμενης νύχτας της Ανάστασης. Γιατί; Επειδή οι σκύλοι τους τρέμουν, κρύβονται, ή ακόμη και φεύγουν από το σπίτι μόλις ακούσουν τον ήχο των βεγγαλικών.

Η φοβία που σχετίζεται με δυνατούς θορύβους ονομάζεται κροτοφοβία και μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από τραύμα, λόγω έλλειψης εξοικείωσης, ή κληρονομικότητας.

Υπάρχουν, όμως, τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή τη νύχτα αυτή, αλλά και τις μέρες που υπάρχουν καταιγίδες.

Φτιάξτε του μια «φωλιά»

Επιλέξτε ένα ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού για να βάλετε το σκύλο σας κατά τη διάρκεια του θορύβου. Βάλτε του εκεί το κρεβατάκι του, ή, ακόμη καλύτερα, ένα crate, το οποίο θα σκεπάσετε με κάτι για να νιώθει ακόμη πιο προστατευμένος. Μην περιμένετε να έρθει η δύσκολη στιγμή για να τον βάλετε εκεί. Εξασκηθείτε στην εντολή «Σπίτι!», μέχρι να μάθει να πηγαίνει εκεί όταν του το λέτε, ή ακόμη και μόνος του. Μπορείτε να τον ταΐζετε και να του δίνετε εκεί παιχνίδια που έχουν μέσα λιχουδιές, έτσι ώστε να απασχολείται και να παραμένει μέσα στο crate. Σιγά – σιγά θα νιώσει αυτόν τον χώρο δικό του.

Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε τον σκύλο σας έξω. Είναι εξαιρετικά πιθανό, συμβαίνει άλλωστε κάθε χρόνο σε πολλούς κηδεμόνες, ο σκύλος σας να το σκάσει. Ακόμη χειρότερα, εάν είναι δεμένος, μπορεί να κρεμαστεί.

Εξοικειώστε τον με ήχους

Στο internet μπορείτε να βρείτε πληθώρα ήχων από πυροτεχνήματα, κεραυνούς και κρότους. Στην αρχή βάλτε τον σκύλο σας να ακούει τους ήχους σε χαμηλή ένταση για μερικά δευτερόλεπτα και σταδιακά αυξήστε την ένταση και τη διάρκεια. Έπειτα από κάθε φορά, φροντίστε να ακολουθήσει κάτι ευχάριστο για το σκύλο, όπως χάδια, παιχνίδι, ή φαγητό. Όταν θα έχετε φτάσει σε μεγαλύτερη διάρκεια, μπορείτε να αναπαράγετε τον ήχο την ώρα του φαγητού, ή την ώρα του παιχνιδιού.

Χρησιμοποιήστε φερομόνες

Στο εμπόριο κυκλοφορούν κολάρα, σπρέι και συσκευές που μπαίνουν στην πρίζα, οι οποίες έχουν φερομόνες, που ηρεμούν τους σκύλους. Η φερομόνη είναι ουσία που παράγει μια σκύλα όταν έχει κουτάβια, για να αισθάνονται πιο ασφαλή.

Δοκιμάστε το Tellington TTouch

Το Tellington TTouch είναι μια τεχνική η οποία περιλαμβάνει αγγίγματα που καθοδηγούνται από την αναπνοή, wraps (επιδέσμους που δένονται γύρω απ’ τον σκύλο) κ.ά, για να κατευνάζει το άγχος. Το TTouch πρέπει, κι αυτό, να εφαρμόζεται πολλές φορές πριν από την κρίσιμη στιγμή.

Παραμείνετε ψύχραιμοι

Το άγχος μας μεταφέρεται και στον σκύλο. Εάν φοβάται και είστε μαζί του, μπορείτε να τον καθησυχάσετε με μερικά αγγίγματα TTouch, ή να προσπαθήσετε να του τραβήξετε την προσοχή σε κάτι άλλο. Αρκετοί λένε ότι εάν χαϊδέψουμε τον σκύλο μας όταν εκδηλώνει φόβο, τον επιβραβεύουμε. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι σκύλοι είναι σαν μικρά παιδιά. Χρειάζονται να τους καθησυχάζουμε, όταν νιώθουν κάποιο αρνητικό συναίσθημα. Καλό είναι, όμως, να τους αφήνουμε, πού και πού, να αντιμετωπίζουν τον φόβο τους μόνοι τους, γιατί δεν θα είμαστε πάντα εκεί.

Λάδι κανναβιδιόλης

Το λάδι κανναβιδιόλης έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα κατά του άγχους και του φόβου, σύμφωνα με διάφορες έρευνες που έχουν γίνει. Κι αυτό πρέπει να χορηγείται για κάποιο χρονικό διάστημα, προτού δούμε αποτέλεσμα. Για να βρείτε τη σωστή δόση, πρέπει να ρωτήσετε κάποιον ειδικό.

Εναλλακτικές θεραπείες

Δοκιμάστε το ρέικι, την αρωματοθεραπεία, τα ανθοϊάματα Bach, τις χειροπρακτικές, τις αμπούλες αντι-στρες κ.ά. Ειδικά εάν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει, δεν χάνετε τίποτα να κάνετε μερικές δοκιμές».