Σκέφτεστε να πάρετε και δεύτερο σκυλάκι. «Ρωτήσατε», όμως, το… πρωτότοκο, αν θέλει παρέα; Μήπως είναι μια απόφαση που θα ικανοποιήσει μόνον τα δικά σας «θέλω»;
Διότι ο πρώτος σας σκύλος ενδέχεται να μην εγκρίνει την «εισβολή» ενός άλλου στο σπίτι του. Μπορεί, βεβαίως, και να τον υποδεχτεί με ενθουσιασμό. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα του.
Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων που επιθυμούν να προσθέσουν ακόμα ένα χνουδωτό μέλος στην οικογένειά τους. Ένας από τους λόγους είναι, για να μη νοιώθει μοναξιά, ο πρώτος τους σκύλος, όταν λείπουν από το σπίτι. Άλλοι, πάλι, σκέφτονται πόσο υπέροχη είναι η ζωή με έναν σκύλο, άρα με δύο θα είναι καλύτερη. Βέβαια, κάθε ιδιοκτήτης/κηδεμόνας έχει τους δικούς του λόγους να θέλει ένα δεύτερο ζωάκι.
Πάντως, το σημαντικό είναι να ταιριάξουν τα δύο σκυλιά, να μπορέσουν να συνυπάρξουν αρμονικά, έτσι ώστε να μη συμβιώνουν αναγκαστικά.
Σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση δεύτερου σκύλου θέλει μία… δεύτερη σκέψη, ώστε να εξεταστούν τα «συν» και τα «πλην».
Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο σκυλάκος σας καλοδεχτεί τον νεοφερμένο, το σημαντικότερο είναι ότι «θα εμπλουτιστεί η ζωή του πρώτου σκύλου με αλληλεπίδραση, παιχνίδι και άσκηση. Θα έχει έναν σύντροφο, μια παρέα, ενώ ο ιδιοκτήτης θα απολαμβάνει τη συναναστροφή και την παρέα εις διπλούν», διευκρινίζει ο διπλωματούχος εκπαιδευτής σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς, Γιώργος Κωστόπουλος.
Ωστόσο, εάν ο πρώτος σκύλος είναι «ένας ευαίσθητος σκύλος, ακοινώνητος, ή και εξανθρωπισμένος, που θέλει κοντά του ανθρώπους, τότε μόνο δυστυχία θα του προκαλέσει. Θα εκδηλώσει ζήλια και άγχος, καθώς θα αναστατώσει τη ρουτίνα του και θα νοιώσει ότι χάνει τα κεκτημένα του προνόμια. Επίσης, σε ένα γέρικο σκυλί, που θέλει την ησυχία και την ηρεμία του, το να βάλεις ένα κουτάβι στην καθημερινότητά του, που σφύζει από ζωή, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Μόνον ενόχληση και δυστυχία θα αισθανθεί», τονίζει ο κ. Κωστόπουλος.
Επίσης, η παρουσία ενός δεύτερου σκύλου δεν αποτελεί «εγγύηση» για τη διόρθωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών, όπως είναι οι καταστροφές στο σπίτι, τις ώρες που απουσιάζει ο ιδιοκτήτης/κηδεμόνας του. «Ενδέχεται, ο καινούργιος σκύλος να βοηθήσει τον «συγκάτοικό» του στις καταστροφές, άρα ζημιές… επί δύο. Ο παλιός να διδάξει τον νέο», επισημαίνει ο κ. Κωστόπουλος και συμπληρώνει: «Δύο σκυλιά στο σπίτι σημαίνει διπλές ευθύνες και έξοδα. Διπλά έξοδα για τη διατροφή τους και την κτηνιατρική τους παρακολούθηση και γενικότερα για τη φροντίδα τους και την περιποίησή τους. Δύο σκυλιά έχουν περισσότερες απαιτήσεις, ακόμη και η μεταφορά τους γίνεται πιο δύσκολη. Και, τέλος, δύο ζώα μπορεί να κάνουν “κόμμα” και να μειωθεί η ισχύς και η σημαντικότητα του ανθρώπου».
Συμπέρασμα; Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο, «δεν πρέπει να είναι παρορμητική απόφαση. Πρέπει ο ιδιοκτήτης να το σκεφτεί διπλά. Επίσης, για να δει αν ταιριάζουν οι δύο σκύλοι μεταξύ τους, μπορεί να κάνει μια δοκιμή. Δηλαδή, αν σκέφτεται να υιοθετήσει έναν σκύλο από ένα καταφύγιο, πρέπει να διευκρινίσει στους αρμόδιους ότι θα τον πάρει δοκιμαστικά, για τρεις ημέρες, έτσι ώστε να διαπιστώσει αν τα δύο σκυλιά μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Η γνωριμία, καλό είναι να γίνει σε εξωτερικό και ουδέτερο χώρο. Τις πρώτες ημέρες τα σκυλιά να βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και να τρώνε σε διαφορετικούς χώρους, ή σε απόσταση 3-4 μέτρων με επίβλεψη. Οι επαφές τους στην αρχή να είναι ολιγόλεπτες και να αυξάνεται ο χρόνος σταδιακά.
Σκεφτείτε, λοιπόν, σοβαρά και συνυπολογίστε όλες τις παραμέτρους».