Θέλετε να κάνετε μια ωραία έκπληξη στον σκύλο σας; Μαγειρέψτε του νόστιμες μπουκίτσες μοσχαριού. Θα γλύφει… το πιάτο του!

Τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιήσετε, τον τρόπο παρασκευής, αλλά και την ποσότητα που πρέπει να φάει το ζωάκι σας, μας τα λέει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

«Σε ποιον δεν αρέσουν τα μπιφτεκάκια; Σήμερα ήρθε η στιγμή που θα δώσετε στον σκύλο σας τροφή με πρώτη ύλη, απόλυτα κοντά στην αληθινή του φύση. Με συστατικά που θα του προσφέρουν ενέργεια και χαρά. Αυτή η συνταγή μπορεί να δοθεί ως ένα treat στο εβδομαδιαίο του μαγειρεμένο πρόγραμμα.

Συστατικά

● Ένα μεγάλο αυγό με το τσόφλι (κατά προτίμηση βιολογικό). Μια καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D.

● Μια κούπα νιφάδες βρώμης, οι οποίες έχουν μουλιάσει για μία ώρα σε γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο και τις έχετε τοποθετήσει στο ψυγείο. Έχουν σύμπλεγμα βιταμινών Β, βιταμίνης Α και σιδήρου, είναι καλή πηγή φυτικών ινών.

● Ένα κιλό μοσχαρίσιο κιμά με λίγο λίπος (85% -15% η αναλογία κρέατος – λίπους). Πηγή αμινοξέων, φολικού, βιταμίνης D, σιδήρου, μαγνησίου, φώσφορου, ψευδάργυρου.

● Ένα μέτριο κολοκυθάκι. Περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ & E.

● Ένα μέτριο καρότο. Έχει β-καροτένιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό.

● Μισό μήλο (χωρίς κουκούτσια και φλούδα). Περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη C, είναι καλή πηγή φυτικών ινών.

● 1/8 κούπας φρέσκο μαϊντανό (ή και λιγότερο). Ο μαϊντανός προσφέρει στον σκύλο σας βιταμίνη Α, ασβέστιο, σίδηρο, χολίνη , φολικό.

● Ελάχιστη ρίγανη. Έχει βιταμίνη Κ, ασβέστιο, ποτάσιο, είναι αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδης.

Εκτέλεση

Σε ένα multi χτυπάτε το αυγό, το κολοκυθάκι, το καρότο, το μήλο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και τη βρώμη.

Το μίγμα που έχετε χτυπήσει στο multi, το προσθέτετε στον κιμά. Φτιάχνετε οκτώ μερίδες, ή μικρότερες μπουκίτσες, με τα χέρια σας. Ψήνετε στον φούρνο σε σιγανή φωτιά και σε αντικολλητικό χαρτί, μέχρι να ψηθούν όλα τα συστατικά.

Μόλις ψηθούν, τα αποθηκεύετε σε ένα δοχείο φαγητού. Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως τρεις ημέρες.

Η ποσότητα αυτή δίνει οκτώ μπιφτεκάκια με περίπου 230 θερμίδες το κάθε ένα. Υπολογίστε μισό μπιφτέκι για κάθε 5 κιλά σκύλου την ημέρα, μαζί με την τροφή του.

Σημείωση: Αυτή η συνταγή δεν έρχεται να αντικαταστήσει το κανονικό του γεύμα, καθώς δεν είναι υπολογισμένη με βάση τις συνολικές διατροφικές ανάγκες κάθε σκύλου. Επίσης, μπορείτε να αφαιρέσετε κάποιο συστατικό που δεν είναι καλά ανεκτό, με κάποιο άλλο της αρεσκείας του σκύλου σας, με βάση τις διατροφικές του συνήθειες.

Προτιμάτε, όσο γίνεται, βιολογικά υλικά, όπως το αυγό, γιατί έχει μεγαλύτερα ποσοστά θρεπτικών συστατικών, όπως είναι η βιταμίνη D. Μια κότα που μεγαλώνει και τρέφεται στον ήλιο, έχει μεγαλύτερα ποσοστά αυτής της βιταμίνης. Και ο σκύλος σας δεν μπορεί να λάβει την βιταμίνη D από τον ήλιο. Θα πρέπει να την πάρει από την τροφή του. Όσο λιγότερο μαγειρεμένη είναι η τροφή, τόσο περισσότερο διατηρεί τα θρεπτικά αυτά συστατικά. Οπότε, αν ο σκύλος σας ήδη τρέφεται με ωμή τροφή, μπορείτε να δώσετε αυτή τη συνταγή ωμή, αρκεί να έχετε πρώτα καταψύξει τον κιμά και να βεβαιωθείτε ότι τηρείτε όλους τους κανόνες υγιεινής.

Καλή επιτυχία και καλή του όρεξη! Θυμηθείτε ότι ένας σκύλος που τρέφεται σωστά, είναι πιο υγιής και πιο χαρούμενος.

Πηγή: Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο: Woodford, Rick : Feed Your Best Friend Better: Easy, Nutritious Meals and Treats for Dogs, Andrews McMeel Publishing. Kindle Edition