Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλου ή γάτας που αναρωτιούνται ποια τροφή είναι καλύτερη για το ζωάκι τους. Η ωμή, ή το μαγειρευτό φαγητό;

Για όσους αγαπούν το μαγείρεμα και προβληματίζονται για το γεύμα του τετράποδου συντρόφου τους, η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, έχει να αποκαλύψει κάποια διατροφικά μυστικά.

«Ένα ερώτημα που προκύπτει συχνά στον τομέα της διατροφής των κατοικίδιων ζώων, τον τελευταίο καιρό, είναι το αν η ωμή, ή η μαγειρεμένη σπιτική τροφή είναι καλύτερη για τον σκύλο και τη γάτα.

Στην ουσία δεν υπάρχει κάποιο debate εδώ, όπως αναφέρει η Diana Laverdure, γιατί κάθε ζωάκι είναι μοναδικό, που σημαίνει ότι κάποια θα τα πάνε καλύτερα με την ωμή διατροφή, ενώ κάποια άλλα με τη φρέσκια, μαγειρεμένη τροφή. Κι αυτό γιατί, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν κλινικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αυτή την επιλογή. Πότε μπορεί να συμβεί αυτό; Όταν, σύμφωνα με τις Diana Laverdure και Dr.Dodds, σκύλοι και γάτες με γαστρεντερολογικά προβλήματα έχουν παράλληλα και leaky gutsyndrome (σύνδρομο διαπερατού εντέρου). Με βάση το σύνδρομο αυτό, δημιουργείται διαπερατότητα στην κυτταρική μεμβράνη του εντέρου, που κανονικά δρα ως ασπίδα προστασίας και δεν επιτρέπει σε παθογόνα βακτήρια, τοξίνες και αχώνευτα συστατικά τροφών να περάσουν στο αίμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό, θα πρέπει να προτιμάται η ελαφρώς μαγειρεμένη -ή μαγειρεμένη- τροφή, ιδίως το κρέας, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος, να περάσουν κάποια βακτήρια απευθείας στο αίμα.

Η μαγειρεμένη τροφή μπορεί να αποτελέσει, λοιπόν, μια εναλλακτική επιλογή για όσα ζωάκια δεν είναι σε θέση να τραφούν με την ωμή. Προτιμάμε, όσο γίνεται, φρέσκα συστατικά καλής ποιότητας, όπως κρέας, λαχανικά, ψάρι, αυγό και φρούτα φιλικά προς το κατοικίδιο μας. Μπορούμε να προσθέσουμε πρόβειο γιαούρτι, ελαιόλαδο, κεφίρ, φακές, κινόα, φασόλια, κεχρί, φαγόπυρο, γλυκοπατάτα. Τα γαλακτοκομικά και τα έλαια, καλό θα είναι να τα προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος, ώστε να διατηρούν τα ωφέλιμα συστατικά τους.

Κάποια πρακτικά tips

• Μπορούμε να μαγειρέψουμε την τροφή τους και να τη βάλουμε στο ψυγείο μέσα σε δοχείο για 2-3 ημέρες, όπως θα κάναμε και με το δικό μας φαγητό. Αν η μαγειρεμένη τροφή μπει στην κατάψυξη, κάτι που δεν προτείνεται, δεν μπορούμε να τη ξεπαγώσουμε και μετά να την καταψύξουμε πάλι.

• Στη μαγειρεμένη τροφή, επειδή με τη θερμότητα χάνεται μέρος των ευαίσθητων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, για να είναι ισορροπημένη, θα πρέπει να αναπληρωθούν κάποια από αυτά. Το πιο σημαντικά είναι το ασβέστιο. Επειδή ο σκύλος/γάτα μας δεν θα λαμβάνει το ασβέστιο από τα ωμά κόκαλα, θα πρέπει να του/της προσφέρουμε μια όσο γίνεται φυσική πηγή ασβεστίου. Προσοχή: δεν δίνουμε ποτέ μαγειρεμένα κόκαλα στον σκύλο/γάτα μας! Επίσης, όποιο επιπλέον συμπλήρωμα δοθεί, θα πρέπει να προστεθεί σε τροφή που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μην αλλοιωθεί.

• Η χαμηλή θερμοκρασία είναι το κλειδί για ένα πιο υγιεινό μαγείρεμα, τόσο για εμάς όσο και για τους πιστούς μας φίλους. Μπορούμε να προμηθευτούμε μια κατσαρόλα που να μαγειρεύει αργά, σε χαμηλή φωτιά, ή έναν ατμομάγειρα!

Είτε επιλέξουμε μαγειρεμένη, είτε ωμή τροφή, το σημαντικό είναι να ακολουθήσουμε τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες που έχει κάθε ζωάκι, έτσι ώστε να το βοηθήσουμε να αφομοιώσει καλύτερα την τροφή και να εισπράξει όλα τα οφέλη για τον οργανισμό του. Σίγουρα, όταν επιλέγουμε φρέσκα, κατάλληλα για το είδος του ζώου και όσο γίνεται ανώτερης ποιότητας συστατικά, προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό, κι αυτό θα φανεί στο επίπεδο της υγείας του, στο τρίχωμά του, στην ενέργειά του και σε όλο το σύστημά του. Μείνετε… συντονισμένοι για σπιτικές λαχταριστές συνταγές για τους μικρούς μας φίλους!».

Πηγές:

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Dodds, WJ, Laverdure, DR. Canine Nutrigenomics: The New Science of Feeding Your Dog for Optimum Health. 2015.