Είναι ιδιαίτερη. Ξεχωρίζει, γιατί δεν διαθέτει πλούσια γούνα. Επίσης, το επιβλητικό παράστημα και τα αμυγδαλωτά της μάτια -σε συνδυασμό με τις χαρακτηριστικές ρυτίδες στο μέτωπό της και τα μεγάλα όρθια αυτιά- τη διαφοροποιούν από τις άλλες γάτες. Βλέποντάς τη γάτα Donskoy Sphynx που μας έχει έρθει από τη Ρωσία, νομίζεις ότι ξεπήδησε από παραμύθι. Μήπως είναι ξωτικό, ή αιγυπτιακό αγαλματάκι;

Η εκτροφέας Σοφία Σκρέκη μας την παρουσιάζει:

Ιστορία

«Η ιστορία αυτής της τόσο γοητευτικής φυλής γάτας άρχισε μόλις το 1987, όταν η εκτροφέας γενετίστρια Elena Kovaleva διέσωσε μια άτριχη γάτα στην πόλη Ροστόφ, στην όχθη του ποταμού Ντον.

Αρχικά, πίστεψε πως η γατούλα ήταν άρρωστη, αφού έχανε, μέρα με τη μέρα, το τρίχωμά της. Την αγάπησε, όμως, για τον εξαίρετο χαρακτήρα της κι άρχισε να την πηγαίνει σε όποιο κτηνίατρο ήξερε, για να δει τι έχει και χάνει το τρίχωμα και να τη θεραπεύσει με διάφορα σκευάσματα. Αποφάσισε να την κρατήσει στο σπίτι της και την ονόμασε Βαρβάρα.

Λίγο καιρό αργότερα, η Βαρβάρα γέννησε γατάκια που, σιγά – σιγά, έχασαν κι αυτά το τρίχωμά τους και έμειναν γυμνά. Τις πρώτες σκέψεις, πως και τα γατάκια είχαν κακή υγεία, διαδέχθηκαν κάποιες άλλες: ότι υπήρχε γονίδιο, μοναδικό και κυρίαρχο, που μετέτρεπε τη φουντωτή γατούλα σε ένα υπέροχο δερμάτινο αγαλματάκι. Η Kovaleva αποφάσισε να εκθρέψει τη μικρή Βαρβάρα και τα μωρά της, τα οποία, όμως, λόγω της αλωπεκίας τους, οι οικογένειες που τα είχαν υιοθετήσει, τα εγκατέλειπαν στο δρόμο.

Άρχισε να ζευγαρώνει τις γάτες, με Περσικές, Σιβηρίας, κοινές Ευρωπαϊκές, και αργότερα με Οριεντάλ και Σιάμ, κάτι που τώρα δεν επιτρέπεται. Επίσημα αναγνωρίστηκε το 1997 από την W.C.F και το 1997 από την T.I.C.A.

Μορφολογία

Γάτα μετρίου μεγέθους, εξαιρετικά μυώδης. Οι ταρσοί είναι αρκετά ψηλοί, τα δάχτυλα μακριά σαν του πιανίστα, η σιλουέτα κομψή και το προφίλ της αρκετά δυνατό και ευθύ. Η ουρά είναι λεπτή και μακριά.

Όταν η γάτα κάθεται, κουλουριάζεται με χάρη στο πλάι, πράγμα που της προσδίδει τη φινέτσα ενός αιγυπτιακού αγάλματος.

Οι χαρακτηριστικές ρυτίδες στο μέτωπο δίνουν μια σκεπτική και κάπως σαρκαστική έκφραση, σε συνδυασμό με τα μεγάλα αυτιά που στέκονται όρθια και τα αμυγδαλωτά, ανεξαιρέτως χρώματος, μάτια. Το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από γοητευτικό. Κύριο χαρακτηριστικό, το δέρμα τους, ελαστικό, πολύ ζεστό, με πολλές ρυτίδες, χωρίς μυρωδιές. Υπάρχει περίπτωση να γεννηθούν με τρίχωμα και να το χάσουν αργότερα.

Το βάρος τους κυμαίνεται από 3 έως 7 κιλά και το ύψος τους φτάνει τα 30 εκατοστά.

Προσωπικότητα

Δραστήρια ζώα, κοινωνικά, λατρεύουν τα παιχνίδια, τα υπόλοιπα ζώα του σπιτιού, τα παιδιά και είναι πολύ προσκολλημένα στον άνθρωπό τους, σχεδόν σαν σκύλοι.

Χαρακτηριστικό της φυλής, η πολύ καλή όρεξη. Θέλουν προσοχή και τρώνε τα πάντα.

Υγεία

Σαν φυσική φυλή, δεν έχει προβλήματα υγείας. Μοναδικός εχθρός τους είναι το κρύωμα. Όπως όλες οι άτριχες φυλές, θέλουν προστασία στις καιρικές μεταβολές, μπλουζάκι τον χειμώνα και αντηλιακό το καλοκαίρι, αν και ο φυσικός τους χώρος είναι μέσα στο σπίτι.

Οι εκτροφείς θα πρέπει να τους κάνουν κάθε δύο χρόνια υπέρηχο καρδιάς, μιας και είναι το μόνο κληρονομικό πρόβλημα υγείας που ενδέχεται να υπάρχει. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι τα 15 χρόνια.

Κατά διαστήματα, χρειάζονται μπάνιο με ζεστό νερό και ουδέτερο σαπούνι, κόψιμο νυχιών και καθάρισμα αυτιών.

Όποιος γνωρίσει αυτή τη φυλή, είμαι σίγουρη πως δεν θα μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά τα πλασματάκια. ΠΡΟΣΟΧΗ: αποτελούν εξαιρετικό εθισμό!».