Το τρίχωμά της μοιάζει με μετάξι. Ο χαρακτήρας της είναι φιλικός και καλοσυνάτος. Μπορεί να συμβιώσει αρμονικά με άλλα ζωάκια, καθώς και με παιδιά. Αν και οι διαστάσεις της είναι γιγάντιες για το είδος της -το βάρος της μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 10 κιλά-, διακρίνεται για την προσαρμοστικότητά της. Είναι η γάτα Μέιν Κουν.

«Οι φήμες θέλουν τη γάτα Μέιν Κουν να «ανακαλύπτει» τη Βόρεια Αμερική μαζί με τους Βίκινγκς, αιώνες πριν από τον Κολόμβο. Λέγεται πως είναι απόγονος της μακρύτριχης γάτας της Μαρίας Αντουανέτας, η οποία στάλθηκε στην Αμερική με την ελπίδα ότι θα ακολουθούσε και η βασίλισσα. Κατ’ άλλους, οι Μέιν Κουν πήραν το όνομά τους από τον καπετάνιο Charles Coon, ο οποίος είχε στο πλοίο του ημιμακρύτριχες γάτες και κάθε φορά που προσέγγιζε τα λιμάνια της Αγγλίας, εκείνες το έσκαγαν για να συναντήσουν… το ταίρι τους», λέει η εκτροφέας γάτας Μέιν Κουν, Ρίτα Καστρινάκη.

Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι στο Μέιν είναι η επίσημη… κρατική γάτα.

Ας γνωρίσουμε, όμως, τη Μέιν Κουν με τη βοήθεια της κ. Καστρινάκη.

«Η γάτα Μέιν Κουν είναι αμερικανική ημιμακρύτριχη γάτα και φτάνει στο τελικό μέγεθος της όταν κλείσει τα τέσσερά της χρόνια. Είναι ψηλές γάτες και έχουν ρωμαλέα πόδια. Ένα ενήλικο γατί φτάνει περίπου το ένα μέτρο, από τη μύτη μέχρι την ουρά. Το βάρος του αρσενικού κυμαίνεται από έξι έως οκτώμισι  κιλά, ενώ του θηλυκού, από τεσσεράμισι έως επτά κιλά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται μια γάτα Μέιν Κουν να ξεπεράσει και τα 10 κιλά!

Τα χρώματά της ποικίλουν, σε ένα ευρύ φάσμα: δίχρωμο, ραβδωτό, μονόχρωμο.

Η γούνα της είναι απαλή και δίνει την αίσθηση του βελούδου, με πυκνό υπόστρωμα, μακρύ και φουντωτό τρίχωμα, όπως και ουρά. Γι’ αυτό το τρίχωμά της απαιτεί φροντίδα και συχνό βούρτσισμα.

Επίσης, η γάτα Μέιν Κουν μπορεί να πάσχει από γενετικά προβλήματα, όπως:

  • δυσπλασίες του ισχίου,
  • υπερτροφική καρδιομυοπάθεια,
  • πολυκυστική νεφρική νόσο
  • σπονδυλική μυϊκή ατροφία

Αλλά, με τα κατάλληλα τεστ DNA μπορούν να προβλεφθούν.

Διακρίνεται, ανάμεσα στις άλλες ράτσες, για τον γλυκό χαρακτήρα και την καλοσύνη της. Είναι πολύ… ομιλητική, στοργική, έξυπνη και δοτική.

Η Μέιν Κουν είναι τόσο φιλική, ώστε, παρά το μέγεθός της, είναι η τέλεια επιλογή για μια οικογένεια με παιδιά. Επίσης, προσαρμόζεται χωρίς κανένα πρόβλημα με άλλα ζωάκια.

Δεν είναι τυχαίο, που τα γατάκια Μέιν Κουν τα αποκαλούν καλόκαρδους γίγαντες».