Οι γάτες, όπως και τα σκυλιά, είναι σαρκοφάγα ζώα. Έχουν ανάγκη από κρέας. Παρέχοντάς τους την κατάλληλη τροφή, συμβάλλουμε στην υγεία τους.
Μια από τις επιλογές για τη διατροφή της γάτας είναι η ωμή τροφή. Τα οφέλη που προσφέρει στο χνουδωτό ζωάκι, μας τα παραθέτει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

«Μια σημαντική ερώτηση είναι: Tι να ταΐσω τη γάτα μου, ώστε να συμβαδίζει με τη βιολογική της ανάγκη και να «ξεκλειδώσει» τις ζωτικές δυνατότητες του σώματός της;»
Όλες οι γάτες, μικρές ή μεγάλες (τίγρεις!), έχουν ανάγκη από κρέας για να επιβιώσουν, καθώς το σώμα τους είναι ειδικά διαμορφωμένο, από τη φύση του, να επεξεργάζεται μικρά θηράματα – ολόκληρο το θήραμα, δηλαδή κρέας, κεφάλι, κόκκαλα, όργανα, δέρμα, τρίχωμα. Γι’ αυτό επικρατεί και ο όρος «υποχρεωτικά σαρκοφάγα», που σημαίνει ότι οι γάτες, για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες, πρέπει να καταναλώνουν κρέας (σάρκα), καθώς χρειάζονται υψηλότερα ποσοστά πρωτεΐνης συγκριτικά με τους σκύλους.

Οι γάτες δεν έχουν ανάγκη από υδατάνθρακες. 
Γιατί μεταβολικά λαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας που χρειάζονται από την πρωτεΐνη. Επίσης, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα ποσοστά υγρασίας μέσα από την τροφή. Σκεφτείτε ότι ένα τυπικό γεύμα μιας γάτας, που ζει στη φύση, αποτελείται από ένα ποντίκι που περιέχει 70% υγρασία. Αυτή η υγρασία είναι απαραίτητη για τον οργανισμό της και ιδιαίτερα για τη σωστή λειτουργία του ουροποιητικού της συστήματος.

Γιατί, όμως, προτείνεται η ωμή τροφή ως η πιο κατάλληλη; 
Ειδικά για τις γάτες, το ωμό θήραμα -ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, μια διατροφή που να αποτελείται από μέρη του θηράματος (Frankenpreymodel: από τον Frankenstein!)- έχει να προσφέρει καθαρά, λευκά δόντια και δυνατά ούλα με μια φυσική κίνηση καθαρισμού που ασκούν τα ωμά κόκκαλα. Να τονίσουμε εδώ πως, όπως και με την ωμή τροφή για σκύλους, ένα ζωάκι δεν μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να μάθει να μασάει και να αλέθει κόκκαλα, αν τρέφεται με άλλη τροφή. Η μετάβαση χρειάζεται χρόνο και θέλει προσοχή με τα κόκκαλα.
Παράλληλα, εξαφανίζεται η δυσοσμία σε δέρμα και αναπνοή, υπάρχει αυξημένη πεπτική απορρόφηση της τροφής, που φαίνεται στο μικρό μέγεθος και αριθμό ημερήσιων κοπράνων, τα οποία είναι λιγότερο δύσοσμα.
Επιπλέον, με την απουσία θερμότητας στην επεξεργασία της τροφής, υπάρχουν περισσότερα βιοδιαθέσιμα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ένζυμα, τα οποία προσφέρουν σημαντικά οφέλη όταν είναι στη φυσική τους κατάσταση. Έτσι, το τρίχωμα είναι πιο λαμπερό, υγιές, με μικρότερη απώλεια τρίχας και, αντίστοιχα, λιγότερες τριχόμπαλες – οι μπάλες που δημιουργούνται όταν η γάτα γλύφει το τρίχωμά της.
Παράλληλα, η γάτα δεν αποκτά περιττό βάρος, έχει μεγαλύτερη ενέργεια και, όπως αναφέραμε και παραπάνω, καλύτερη υγεία του ουροποιητικού συστήματος, που φαίνεται να ταλαιπωρεί όλο και περισσότερες γάτες στις μέρες μας.

Το επίσης θετικό είναι, ότι οι γάτες είναι αρκετά ανθεκτικές στα βακτήρια που μπορεί να έχει το ωμό κρέας, κι’ αυτό γιατί το στομάχι τους είναι πιο όξινο και έχουν μικρότερο πεπτικό σωλήνα από κάθε άλλο θηλαστικό του ίδιου μεγέθους. Η τροφή, συνήθως, περνάει στο σώμα τους μέσα σε 12 ώρες – συγκριτικά με τις 36, τουλάχιστον, ώρες που χρειάζεται η τροφή για να διαπεράσει τον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα. Έτσι, ο χρόνος είναι μικρότερος και τα βακτήρια δεν έχουν χρόνο να εδραιωθούν και να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στη γάτα.

Το φυσικό γεύμα της γάτας
Ένα βασικό μοντέλο διατροφής, που μπορεί να μιμηθεί τα ποσοστά ενός θηράματος στη φύση, αποτελείται συνήθως από:
• 80%-85% κρέας (εκτός από το κρέας συμπεριλαμβάνονται το λίπος, δέρμα, τένοντες, χόνδρος όπως και άλλοι συνδετικοί ιστοί)
• 10% μασώμενα κόκκαλα
• 5%-10% όργανα (αν πρόκειται για συκώτι και ειδικά για μοσχαρίσιο συκώτι, δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 5% της συνολικής ποσότητας τροφής).

Τα όργανα περιέχουν πολύ σημαντικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, αμινοξέα και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Ειδικά η καρδιά είναι πολύ καλή πηγή ταυρίνης, που ως αμινοξύ είναι απαραίτητο για τις γάτες, αλλά δεν το παράγει ο οργανισμός τους, κι έτσι μόνο από την τροφή μπορούν να το πάρουν. Και το αυγό περιέχει ταυρίνη και αργινίνη.
Η ποικιλία είναι κλειδί στη διατροφή της γάτας, ώστε να λαμβάνει θρεπτικά συστατικά από διάφορες πηγές πρωτεΐνης. Μπορούμε να δώσουμε κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, πάπια, μικρά ψάρια, όπως σαρδέλες, γαύρο, σκουμπρί, αλλά και μηρυκαστικά, όπως μοσχάρι, κατσίκι, αρνί.

Οι γάτες είναι υπέροχα ζώα συντροφιάς, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το ένστικτο της φύσης, και η ωμή διατροφή ενεργοποιεί νοητικά και ψυχολογικά τα κέντρα εκείνα που συμβάλλουν στη σύνδεση αυτή.
Μπορεί η μετάβαση να σας δυσκολέψει λίγο, ειδικά αν το αιλουροειδές σας έχει μάθει χρόνια σε ορισμένο τρόπο σίτισης. Όμως, δεν είναι ακατόρθωτο. Απλά θέλει λίγο χρόνο και υπομονή.
Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει, αρκεί να τηρηθούν βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως με την επεξεργασία του κρέατος που θα καταναλώνατε κι εσείς. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η φύση!

Πηγές:

https://feline-nutrition.org/nutrition

http://www.rawfedcats.org/