Ένας σκύλος Presa Canario είναι γεννημένος άγρυπνος φρουρός της οικογένειάς του. Και θα έδινε και τη ζωή του για να την προστατεύσει.

Ισχυρογνώμων, επίμονος, αλλά και παιχνιδιάρης, υποφέρει όταν ο άνθρωπός του τον παραμελεί.

«Είναι ένας φρουρός με διαμαντένια καρδιά», όπως μας λέει ο Νικόλαος Ρουσίδης, ο οποίος διατηρεί αναγνωρισμένο εκτροφείο σκύλων των φυλών Presa Canario και French Bulldog (41/2000).

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τη φυλή Presa Canario με τη βοήθεια του κ. Ρουσίδη.

Νικόλαος Ρουσίδης, εκτροφέας σκύλων των φυλών Presa Canario και French Bulldog

Ιστορία

Τις πρώτες ιστορικές αναφορές για τη φυλή τις βρίσκουμε τον 5ο π.Χ. αιώνα, όταν στη Μαυριτανία βασίλευε ο Juba.

Τότε, ο βασιλιάς Juba στέλνει μία μικρή ομάδα ερευνητών στο Κανάριο Αρχιπέλαγος. Όταν αυτή επιστρέφει, παρουσιάζει στον ανώτατο άρχοντα δύο εντυπωσιακά ζώα, που όμοιά τους δεν είχε ξαναδεί. Ήταν δύο σκυλιά πολύ μεγάλου μεγέθους, που είχαν φοβερή δύναμη και ιδιαίτερο χαρακτήρα, και το γαύγισμά τους πάγωνε τις καρδιές όσων βρίσκονταν τριγύρω.

Αυτά ήταν, φυσικά, τα πρώτα Presa.

Νικόλαος Ρουσίδης, εκτροφέας σκύλων των φυλών Presa Canario και French Bulldog

Κατά τη διάρκεια του 17ου-18ου αιώνα υπάρχουν διάφορες αναφορές, με πιο χαρακτηριστική εκείνη που θέλει να έχει εκδοθεί διάταγμα που όριζε ποιοί μπορούσαν να έχουν στην ιδιοκτησία τους σκύλους Perro de Presa και Perro de Ganado (Majorero).

Τα σκυλιά Majorero είχαν χαρακτηριστεί ως σκυλιά κοπαδιών και δουλειά τους ήταν να φυλάνε τα βοοειδή, ενώ τα Perro de Presa πέρασαν στην κυριότητα των χασάπηδων.

Σύμφωνα πάντα με το σχετικό διάταγμα, τα σκυλιά αυτά θα έπρεπε να είναι αλυσοδεμένα νύχτα και μέρα. Την ελευθερία τους την αποκτούσαν μόνον όταν έπρεπε να σκοτώσουν το θήραμά τους: τα βοοειδή.

Ωστόσο, οι Άγγλοι άποικοι φέρνουν μαζί τους τα δικά τους σκυλιά, όπως τα Μπουλντόγκ και τα Μπουλ Τεριέ, και αρχίζουν τις κυνομαχίες και τις προσμίξεις με τα Perro de Presa.

Είναι η στιγμή που μια αρχαία φυλή αρχίζει να χάνει τα εξαιρετικά της χαρακτηριστικά. Πλέον, το παρουσιαστικό της δεν θυμίζει Perro de Presa.

Νικόλαος Ρουσίδης, εκτροφέας σκύλων των φυλών Presa Canario και French Bulldog

Μετά την απαγόρευση των κυνομαχιών στην Ισπανία η φυλή εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1960 να θεωρείται πως έχει εκλείψει. Αλλά τη δεκαετία του 1970 αρχίζει η αναβίωση της φυλής.

  • Στις 19 /10/1986 γίνεται έκθεση στη Σάντα Κρουζ, όπου συμμετέχουν 150 εκπρόσωποι του Perro de Presa Canario. Γίνεται καταγραφή σε μορφολογικό επίπεδο και σε τεστ αξιολόγησης χαρακτήρα.
  • Στις 6/6/1987 πραγματοποιείται δεύτερη έκθεση, όπου εξετάζονται 80 σκυλιά. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο εκθέσεις, με στόχο να μελετηθεί η φυλή και να συσταθεί το πρότυπό της.
  • Στις 24/1/1989 γίνεται η επίσημη αναγνώριση της φυλής σε εθνικό επίπεδο (Ισπανία).
  • Στις 4/6/2001 αναγνωρίζεται επίσημα η φυλή από την FCI και, παράλληλα, εγκρίνεται το επίσημο πρότυπό της. Μετονομάζεται σε Dogo Canario με αριθμό 346.
  • Στη Γενική Συνέλευση της FCI στο Παρίσι αποφασίστηκε ότι από τον Αύγουστο του 2011 απονέμεται και CACIB.
  • Τον Ιανουάριο του 2019 η φυλή «επιστρέφει» επίσημα, από την FCI, στην αρχική της ονομασία: Presa Canario.

Προσωπικότητα – χαρακτήρας

Είναι ένας σκύλος με ισχυρή προσωπικότητα, ξεροκέφαλος και ισχυρογνώμων. Ένας σκύλος που έχει πολύ έντονη κρίση και άποψη, που προστατεύει την οικογένειά του μέχρι την τελευταία του στιγμή.

Δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μπει στον χώρο του, και στον βραδινό περίπατο εξετάζει καχύποπτα το κάθε τι. Προπορεύεται πάντα, με σκοπό να προστατεύει τον ιδιοκτήτη του.

Είναι σκύλος που, όταν θα νιώσει φιλικές διαθέσεις, είναι διαχυτικός και σε «πνίγει» με τα σάλια του. Φροντίζει πάντα να ικανοποιεί τον ιδιοκτήτη του και διεκδικεί να είναι δίπλα του. Επιζητά τα χάδια του ανθρώπου του και, εάν δεν τα λάβει, τα απαιτεί με κουτουλιές και βρυχηθμούς, χρησιμοποιώντας το πόδι του.

Θα αναγνωρίσει όλη την οικογένεια, όμως θα υπακούσει περισσότερο εκείνον που θα του μονοπωλήσει τον ενδιαφέρον.

Τα Presa Canario έχουν εξαιρετική σχέση με τα παιδιά, ιδίως εάν μεγαλώσουν μαζί τους.

Νικόλαος Ρουσίδης, εκτροφέας σκύλων των φυλών Presa Canario και French Bulldog

Είναι ο σκύλος που θα ρίσκαρε τη ζωή του, εάν κάποιος τολμούσε να πειράξει την οικογένειά του. Έχει έντονο το ένστικτο της φύλαξης, το οποίο είναι φυσικό και δεν αποκτάται με την εκπαίδευση. Όταν υπάρχει λόγος και ανάγκη, μετατρέπεται στον πιο άγριο πολεμιστή – φρουρό για να προστατεύσει όσους αγαπά. Αλλά, είναι ένας φρουρός με διαμαντένια καρδιά: χαδιάρης, συναισθηματικός και παιχνιδιάρης, δίνεται ολόψυχα στην οικογένειά του.

Είναι πολύ σημαντικό, να κοινωνικοποιείται με ανθρώπους, ζώα και παιδιά από νεαρή ηλικία.

Είναι ένας σκύλος που μπορεί να ζήσει στο διαμέρισμα, και δεν έχει την ανάγκη του τεράστιου κήπου – κτήματος. Δύο με τρεις περίπατοι την ημέρα, του είναι αρκετοί. Επίσης, για την εκτόνωσή του αρκεί να τον πηγαίνουμε στο πάρκο δύο – τρεις φορές την εβδομάδα, πετώντας του το μπαλάκι.

Του αρέσει το κολύμπι και είναι ένας σκύλος εκπαιδεύσιμος. Φτάνει να μην του ζητάμε να κάνει διαρκώς τα ίδια, γιατί βαριέται εύκολα.

Δεν γαβγίζει ιδιαίτερα, παρά μόνον όταν υπάρχει λόγος.

Νικόλαος Ρουσίδης, εκτροφέας σκύλων των φυλών Presa Canario και French Bulldog

Περιποίηση – φροντίδα

Ένα μηνιαίο μπάνιο και χτένισμα μια – δύο φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητα για την υγιεινή του δέρματος και του τριχώματος.

Φροντίζουμε για το μηνιαίο κόψιμο νυχιών και για τον καθαρισμό αυτιών σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Χρειάζεται σταθερά ποιοτική διατροφή, είτε είναι ξηρά τροφή είτε ωμή, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης: από τεσσάρων μηνών έως 18 μηνών. Επίσης, είναι σημαντικό να μην ανεβοκατεβαίνει σκάλες, να μη χοροπηδάει υπερβολικά, και να του χορηγούνται συμπληρώματα γλυκοζαμίνης – χονδροϊτίνης.

Υγεία

Προβλήματα υγείας που ενδέχεται να παρουσιάσει, είναι η δυσπλασία του ισχίου και του αγκώνα, παθήσεις των ματιών (εντρόπιο και εκτρόπιο) και της καρδιάς.

Επίσης, όταν δεν διατηρείται το σωστό πρόγραμμα κανόνων διατροφής, είναι επιρρεπής στη συστροφή στομάχου.

Τα Presa Canario ζουν 10 χρόνια, κατά μέσον όρο.

Μορφολογία

Είναι ένα μεγάλου μεγέθους μολοσσοειδές, στιβαρό, με καλές αναλογίες και μαύρη μάσκα. Με βλέμμα που σε παγώνει.

Έχει τη χαρακτηριστική κίνηση των αιλουροειδών και τα χρώματά του είναι όλες οι αποχρώσεις του ραβδωτού (από το χρώμα της σκουριάς, μέχρι το πολύ ανοικτό γκρι ή ξανθό) και όλες οι αποχρώσεις του ξανθού (από το ανοικτό της άμμου, μέχρι το κόκκινο).

Το λευκό είναι αποδεκτό να υπάρχει στο στήθος, στη βάση του λαιμού ή του αυχένα, στα μπροστινά πόδια και στα δάκτυλα των πίσω ποδιών. Αλλά πρέπει να είναι ελάχιστο.

Η μάσκα του πάντοτε πρέπει να είναι μαύρη, αλλά να μην ξεπερνά το επίπεδο των ματιών.

Τα αρσενικά έχουν ύψος 60-66 εκατοστά στο ακρώμιο και βάρος 50-65 κιλά. Το ύψος στα θηλυκά κυμαίνεται από 56 έως 62 εκατοστά στο ακρώμιο, και το βάρος τους από 40 έως 55 κιλά.

Νικόλαος Ρουσίδης, εκτροφέας σκύλων των φυλών Presa Canario και French Bulldog

Συμβουλές

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, ο ιδιοκτήτης να έχει το… μαγικό φίλτρο της επαφής. Χωρίς ίχνος βίας να μπορεί να χειρίζεται τον σκύλο του, ο οποίος έχει ανάγκη -και πρέπει- να θεωρείται μέλος της οικογενείας.

Ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι διατεθειμένος να ασχολείται με το Presa του, γιατί χωρίς την επαφή οι σκύλοι αυτοί υποφέρουν και μελαγχολούν.

Το να ζεις με ένα Presa Canario κάνει την κάθε μέρα μια νέα εμπειρία».

*Ο Νικόλαος Ρουσίδης είναι εκτροφέας σκύλων των φυλών Presa Canario και French Bulldog, κριτής μορφολογίας στα Presa Canario και γενικός γραμματείας στον Όμιλο Πρέσα Κανάριο Ελλάδος. Στο χώρο της εκτροφής μπήκε το 2000.

Διαβάστε επίσης

Η εκπαίδευση σκύλου με λιχουδιές είναι «δωροδοκία»; Η αλήθεια για τη μέθοδο

Pedigree: Τι είναι και γιατί πρέπει να το έχει ένας καθαρόαιμος σκύλος

Το επικίνδυνο σύνδρομο που απειλεί τη ζωή του σκύλου – Απαιτεί άμεση αντιμετώπιση