Ζει λιγότερα χρόνια από ό,τι εμείς. Ο χρόνος που έχουμε μαζί του είναι –κατά μέσον όρο-μετρημένος στα δάκτυλα των χεριών μας.
Κι έρχεται η στιγμή που αναρωτιόμαστε: πότε πέρασαν τα χρόνια, από τότε που μπήκε στη ζωή μας; Που ήταν αεικίνητος και πάντα πρόθυμος να μας ακολουθήσει σε κάθε μας δραστηριότητα;
Τώρα, στα γεράματά του, ο σκύλος μας προτιμά την ηρεμία και την ησυχία του. Γιατί μπορεί να πονά, η ακοή και η όραση του να έχουν μειωθεί, και να νοιώθει ανασφάλεια. Τα πόδια του να μην τον βαστούν.
Οφείλουμε να του συμπαρασταθούμε. Να μην του τονίζουμε τις αδυναμίες του. Να του διευκολύνουμε την καθημερινότητά του.
Η Μαριτίνα Κοζανίτου, διπλωματούχος εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων, μας βοηθά να κατανοήσουμε την ψυχολογία, αλλά και τις ανάγκες ενός γεράκου σκύλου.
«Είναι σκληρό και επώδυνο, όταν έρχεται η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχτούμε ότι ο καλύτερος μας φίλος δεν είναι, πια, σε θέση να αντεπεξέλθει με τον ίδιο τρόπο στην καθημερινότητα.
Παρόλα αυτά, οφείλουμε να είμαστε δίπλα του, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια που ήταν γεμάτος ενέργεια και κάθε μας στιγμή ξεχείλιζε από χαρά. Όπως εμείς χρειαζόμαστε άλλα πράγματα όσο μεγαλώνουμε, έτσι και τα ζώα, με την πάροδο του χρόνου αρχίζουν να έχουν διαφορετικές ανάγκες.
Τα γεράματα δεν έρχονται σε όλα τα ζώα την ίδια χρονική στιγμή. Εξαρτάται από τη φυλή και το μέγεθός τους. Ένας μεγαλόσωμος σκύλος αρχίζει να μπαίνει στην τρίτη ηλικία στα επτά του χρόνια, ενώ ένας μικρόσωμος στα εννέα με δέκα.
Ποιες είναι οι ανάγκες ενός ηλικιωμένου ζώου
Η πρώτη και πιο σημαντική ανάγκη ενός ηλικιωμένου ζώου είναι να περνάει τις ώρες του σε ένα ήσυχο και ξεκούραστο περιβάλλον. Πρέπει να προνοήσουμε για να τον βοηθήσουμε. Για παράδειγμα, σε έναν σκύλο που μέχρι τώρα ανέβαινε στο κρεβάτι μας για να κοιμηθεί και τώρα πια δυσκολεύεται λόγω οστεοαρθρίτιδας, μπορούμε να φτιάξουμε ένα μαλακό κρεβατάκι δίπλα στο δικό μας, προκειμένου να συνεχίσει να μας νιώθει κοντά του.
Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο. Ένα ζώο που έχει σταματήσει να περπατάει πολύ, ή να γυμνάζεται, αν συνεχίσει να καταναλώνει την ίδια ποσότητα φαγητού με τα ίδια λιπαρά, θα πάρει βάρος. Κι αυτό σίγουρα θα το δυσκολέψει στην ήδη μειωμένη κίνηση, αλλά και γενικότερα στην υγεία του.
Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες γιατί η έλλειψη επαρκούς κίνησης,πολλές φορές, προκαλεί προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, όπως δυσκοιλιότητα.
Αποφύγετε δραστηριότητες που ενδεχομένως θα κουράσουν τον σκύλο. Για παράδειγμα, ταξίδια ή περιττές μετακινήσεις.
Η συχνότερη επίσκεψη στον κτηνίατρο και το γενικό τσεκ-απ θα μπορούσε να προλάβει ανεπιθύμητες καταστάσεις.
Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε
Ένας εύκολος τρόπος για να μπορέσουμε να συμπεριφερθούμε στον σκύλο μας με κατανόηση και σεβασμό, είναι να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του.
Νομίζω σε κανέναν μας δεν θα άρεσε να υπάρχει κάποιος που να μας τραβολογά και να μας φωνάζει, την ίδια στιγμή που εμείς μπορεί να πονάμε, να νιώθουμε αδύναμοι, ή, απλά, να προτιμάμε να παραμείνουμε ήρεμοι σε ένα σημείο.
Είναι καλό να προσαρμοστούμε όσο πιο έγκαιρα γίνεται στη νέα πραγματικότητα και να συμπεριφερθούμε σύμφωνα με τα «μπορώ» του σκύλου μας, κι όχι με τα δικά μας «θέλω».
Αλλάζει η συμπεριφορά του
Η συμπεριφορά του σκύλου αλλάζει όταν δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει με ευκολία το περιβάλλον, ή ακόμα και εμάς.
Οι σκύλοι είναι πολύ ανθεκτικοί στον πόνο. Για να μας δείξουν ότι πονάνε, θα πρέπει να πονάνε πολύ. Ας πούμε, λοιπόν, ότι έχουμε ένα ζώο που πονάει στα ισχία του, κι εμείς πάμε να το χαϊδέψουμε σε εκείνο το σημείο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μας γρυλίσει, ή ακόμα και να μας δαγκώσει.
Εάν έχει μειωθεί η ακοή και η όρασή του, αυτό από μόνο του μπορεί να κάνει τον σκύλο ανασφαλή, ανήσυχο, έως και επιθετικό, λόγω της δυσκολίας που έχει, πια, να αναγνωρίσει και να καταλάβει τι συμβαίνει γύρω του.
Μπορούμε να τον διευκολύνουμε, διαμορφώνοντας τον χώρο έτσι ώστε να αποφεύγονται επιπλέον ατυχήματα. Συνθήκες που μέχρι τώρα διαχειριζόταν άνετα, πλέον υπάρχει περίπτωση να μοιάζουν με απειλή. Εμείς θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τον καθησυχάζουμε και να του εξηγούμε ότι δεν έχει κανένα λόγο να αγχώνεται και να φοβάται. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, ένας ειδικός είναι σε θέση να μας βοηθήσει.
Δεν τονίζουμε τις αδυναμίες του σκύλου
Πολλές φορές ακούω στο δρόμο κηδεμόνες να αποδοκιμάζουν τους σκύλους τους, για όλους τους παραπάνω λόγους. Θυμάμαι εκφράσεις όπως «άντε κουνήσου κουτσέ», ή «δεν βλέπεις που πετάω το μπαλάκι, τυφλός είσαι;». ΝΑΙ, μπορεί να είναι, όπως επίσης μπορεί να μην έχει καμία όρεξη να τρέχει να κυνηγάει κάτι, πολύ απλά γιατί πονάει και καταλαβαίνει ότι οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν σιγά – σιγά. Ίσως, το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνει την ανάγκη του και να γυρίσει να ξεκουραστεί.
Είναι αλήθεια ότι οι σκύλοι δεν καταλαβαίνουν τι τους λέμε, και δεν θα παρεξηγηθούν. Αλλά θεωρώ πως το να εκφραζόμαστε αρνητικά δεν προσφέρει απολύτως τίποτα, ούτε σε εμάς αλλά ούτε και σε εκείνους.
Κανένας μας δεν γερνάει επίτηδες, με σκοπό να πληγώσει, να απογοητεύσει, ή να δυσκολέψει τη ζωή κάποιου άλλου. Καλώς ή κακώς, είναι φυσική εξέλιξη και αφορά όλα τα είδη πάνω στη Γη.
Αν φέρουμε στη μνήμη μας εκείνο το συναίσθημα που είχαμε όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά, θα μπορέσουμε να φερθούμε με ανιδιοτέλεια στον καλύτερο μας φίλο, όπως, άλλωστε, κάνει κι εκείνος όλα τα χρόνια της ζωής του».
*Η Μαριτίνα Κοζανίτου είναι διπλωματούχος εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων, απόφοιτη της Σχολής PetsProAcademy. Εφαρμόζει τη μέθοδο της θετικής ενίσχυσης στις εκπαιδεύσεις της και δεν χρησιμοποιεί καθόλου τιμωρία.
Διαβάστε επίσης
Σκύλος Πομεράνιαν: Ένα ζωηρό μίνι «αρκουδάκι» γεμάτο σθένος
Γιατί ο σκύλος γρυλίζει και φυλάει με μανία το αφεντικό του
«Τρώγονται» ο σκύλος με τη γάτα ή συμβιώνουν; Δείτε την απάντηση