Παρακολουθούμε βιντεάκια στα social media, που δείχνουν γατούλες να τρέχουν προς τον σκύλο και να ανταλλάσσουν χαϊδέματα και νάζια. Να κοιμούνται ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. Και να ρίχνονται σε ένα ξέφρενο παιχνίδι. Κάποιες φορές βλέπουμε τον σκύλο να περιμένει καρτερικά να φάει πρώτα η φίλη του και μετά εκείνος.
Οι περισσότεροι απορούν. Μα, γίνεται να συνυπάρξει ο σκύλος με τη γάτα;
Οι δυνατές φιλίες χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν και να διαρκέσουν μία ζωή. Έτσι ακριβώς, συμβαίνει με τον σκύλο και τη γάτα. Αρκεί, οι «συστάσεις» να γίνουν με τον σωστό τρόπο. Μάλιστα, τη δυνατότητα συνύπαρξης μιας γάτας με έναν σκύλο επιβεβαιώνει και σχετική έρευνα, όπως μας ενημερώνει η επαγγελματίας θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ασπασία Σκιαδαρέση.
Ας δούμε, όμως, με τη βοήθεια της κυρίας Σκιαδαρέση εάν ο σκύλος με τη γάτα έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, και πώς μπορούμε να τους κάνουμε αχώριστους φίλους.
«Προκαλεί έκπληξη ότι ο σκύλος και η γάτα έχουν παρόμοια προγονική γραμμή, καθώς ανήκουν στο ίδιο Βασίλειο Animalia. Επίσης, και οι δύο γούνινοι φίλοι ανήκουν στην τάξη Mammalia, και χαρακτηρίζονται από τη γούνα στο δέρμα τους, η οποία τους κρατάει ζεστούς. Τα ξεχωρίζει από τα άλλα θηλαστικά, όπως και η παρουσία των μαστικών αδένων, από τους οποίους τα θηλυκά παράγουν γάλα και θηλάζουν τα μικρά τους μέχρι να προχωρήσουν σε άλλον τύπο τροφής.
Φυσικά, ανήκουν σε άλλες οικογένειες: ο σκύλος στην οικογένεια κυνοειδών και η γάτα στην οικογένεια αιλουροειδών.
Κατά καιρούς, η σχέση μεταξύ σκύλου και γάτας έχει παρουσιαστεί με έντονη αντιπαλότητα από τα καρτούν των παιδικών μας χρόνων, ενώ υπάρχουν και σχετικές εκφράσεις, όπως «τρώγονται σαν τον σκύλο με τη γάτα».
Δεν είναι, όμως, λίγα τα παραμύθια που μας διάβαζαν οι μανάδες μας και οι πατεράδες μας, που ήθελαν τον σκύλο να είναι ο καλύτερος φίλος της γάτας.
Κι αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσουν οι τρυφερές εικόνες και οι συγκινητικές ιστορίες που βλέπουμε και ακούμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα social media: σκύλα μάνα ταΐζει γατάκια που ορφάνεψαν, ή γάτα μάνα ταΐζει κουταβάκια που έμειναν χωρίς τη μάνα τους.
Επίσης, όσοι αγαπούν τα ζώα θα έχουν παρατηρήσει ότι εκεί στους σκοτεινούς δρόμους και στα στενά σοκάκια της αδέσποτης ζωής, που συνήθως όλα είναι λίγα, τα δύο αυτά διαφορετικά είδη, όχι μόνο συνυπάρχουν, αλλά μοιράζονται κιόλας: φαγητό, ή ακόμα και τον ύπνο τους. Για να διατηρούνται ακόμα πιο ζεστά τις παγωμένες νύχτες, εκεί έξω.
Στο σημείο αυτό, παρόλο που η «γλώσσα του σώματος» -η γλώσσα, δηλαδή, με την οποία επικοινωνούν αυτά τα δύο είδη ζώων- διαφέρει, τη σκυτάλη παίρνει το μητρικό ένστικτο. Και έρχεται να καταρρίψει κάθε πραγματικότητα. Ή, μήπως, τη φήμη τελικά;
Αυτό το γεγονός και μόνο έρχεται να διαψεύσει το ότι ο σκύλος με τη γάτα δεν μπορούν να χτίσουν γερούς δεσμούς φιλίας και να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο.
Μην ξεχνάμε ότι και οι δύο στέκονται πιστοί φίλοι δίπλα στον άνθρωπο. Αλλά με τον σκύλο να έχει σημαντικό προβάδισμα: περισσότερα χρόνια δίπλα στον άνθρωπο, έχουμε επέμβει στην εκτροφή του και, φυσικά, λόγω της ιδιοσυγκρασίας του.
Αν, λοιπόν, είστε από εκείνους που θέλουν να έχουν πολλά είδη στην οικογένειά τους, δεν έχετε παρά να το κάνετε, προσέχοντας, όμως, κάποια πράγματα.
Μην ξεχνάτε ότι αν τα ζώα ζουν σε ένα ήρεμο και υγιές περιβάλλον, μόνο ηρεμία μπορούν να έχουν κι εκείνα.
Όπως και με τους ανθρώπους, οι φιλίες χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν, μέχρι να μάθει ο ένας τα χνώτα του άλλου. Μην ανησυχήσετε, λοιπόν, αν τα ζώα σας δεν γίνουν αμέσως φίλοι.
Ο καθηγητής Joseph Terkel και ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Neta-li Feuerstein από το Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ διεξήγαγαν έρευνα, και τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι περισσότερο από το 66% των σπιτιών που συμμετείχαν ανέφεραν μια πολύ θετική σχέση μεταξύ των σκύλων και των γάτων τους, δεδομένου ότι τα σκυλάκια εισήχθησαν πριν από τα πρώτα τους γενέθλια και τα γατάκια πριν από τον έκτο μήνα της ηλικίας τους.
Πώς θα γίνει η γνωριμία
Στην περίπτωση που έχουμε έναν σκύλο ενήλικο και θέλουμε να φέρουμε ένα γατάκι μικρό σε ηλικία, ή το αντίστροφο, θα πρέπει η γνωριμία να είναι σταδιακή. Να δώσουμε χρόνο, χωρίς πίεση και άγχος, στα δύο ζώα να μυριστούν. Μετά να γίνει η οπτική επαφή, κι έπειτα να συνυπάρξουν. Φυσικά, πάντα με ενεργή επίβλεψη για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου σιγουρευτούμε ότι δεν θα υπάρχουν ατυχήματα. Επίσης, και τα δύο ζώα πρέπει να έχουν τον προσωπικό χώρο ασφαλείας τους.
Έτσι δημιουργούμε προσδοκία στα δύο ζώα για γνωριμία. Καλό θα ήταν, το φαγητό και ο ύπνος να γίνονται ξεχωριστά για αρκετό καιρό.
Ας ξεκινήσουμε με κοινή τη διάθεση του νερού. Σιγά – σιγά με καθημερινές ασκήσεις μαθαίνουμε στα ζώα να μοιράζονται και να κάνουν θετικές συνδέσεις με τη βοήθεια του φαγητού.
Μια άσκηση που βάζω στους κηδεμόνες και λειτουργεί αποτελεσματικά σε όλες τις εκπαιδεύσεις μου στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης, είναι… μια για την Μαρίτσα και μια για τον Κωστάκη.
Ταΐζω, δηλαδή, μια το ένα ζωάκι και μια το άλλο. Εναλλάξ, όπως θα κάναμε με δύο μικρά παιδάκια που τα φέρνουμε σε επαφή για πρώτη φορά.
Είναι σημαντικό να δώσουμε ίση προσοχή σε όλα τα κατοικίδια ζώα μας, ώστε κανένα να μην αισθάνεται αδικημένο.
Επίσης, η πρόληψη είναι σημαντική. Είμαι σίγουρη πως δεν θα θέλατε να κάνετε τα ζωάκια σας να τσακωθούν επειδή ήσασταν λίγο απρόσεκτοι και σας έπεσε κάτω λίγη τροφή.
Δεν θα αναφερθώ, φυσικά, στην περίπτωση που τα ζώα δεν θα τα πάνε καλά μεταξύ τους. Γιατί αυτό το σενάριο το απορρίπτω. Τα ζώα έχουν τους δικούς τους χρόνους και κανόνες, τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας.
Οπλίστε τα, λοιπόν, με αγάπη, ηρεμία και ασφάλεια, και όλα θα βρουν τον δρόμο τους και τη θέση τους στην κοινή σας ζωή.
Καλή συνύπαρξη, λοιπόν!».
*Η Ασπασία Σκιαδαρέση είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dogs και ασκεί το επάγγελμα της θετικής εκπαιδεύτριας. Διδάσκει στους μαθητές της βασική εκπαίδευση και, παράλληλα, βοηθά στην επίλυση μη επιθυμητών συμπεριφορών. Μετεκπαιδεύεται συνεχώς στο αντικείμενό της. Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1977 και ζει με την οικογένειά της στην Πάτρα.
Διαβάστε επίσης
Πόνος στις αρθρώσεις: Τι ανακουφίζει τον σκύλο και τη γάτα