Όλα τα σκυλιά έχουν εκπληκτικές γνωστικές ικανότητες. Αρκεί να τις αξιοποιήσουμε με τη σωστή καθοδήγηση. Μπορούμε, κάλλιστα, να τους μάθουμε να ελέγχουν και την παρορμητικότητά τους: τον έντονο ενθουσιασμό τους για άλλους σκύλους και ανθρώπους, την ασυγκράτητη ορμή τους κατά την έξοδο από το σπίτι, την αστραπιαία κίνησή τους προς ένα μπαλάκι που κυλάει μπροστά στα μάτια τους, αλλά δεν τους ανήκει. Ακόμη και στην εμφάνιση του πιο λαχταριστού μεζέ.

Κοινώς, να τους διδάξουμε «τον αυτοέλεγχο», όπως μας λέει η εκπαιδεύτρια σκύλων και αθλήτρια – μέλος της Εθνικής ομάδας agility, Χρυσούλα Χασάπη. Και μας εξηγεί τους λόγους.

H εκπαιδεύτρια σκύλων και αθλήτρια – μέλος της Εθνικής ομάδας agility, Χρυσούλα Χασάπη

«Πολλοί κηδεμόνες πιστεύουν ότι ένας σκύλος, αναπόφευκτα είναι «έρμαιο» των παρορμήσεων και των ενστίκτων του. Μπορεί πράγματι να είναι, εάν αφεθεί χωρίς τη σωστή καθοδήγηση.

Παρόλα αυτά, έχοντας εντάξει τον σκύλο στη ζωή μας και στις καθημερινές μας δραστηριότητες, θα πρέπει να του μάθουμε «καλούς τρόπους» συμπεριφοράς και σωστή διαχείριση των παρορμήσεών του.

Είναι πολύ φυσικό, όταν ο σκύλος μας δει ένα μπαλάκι να κυλάει γρήγορα μπροστά του, να θέλει να το κυνηγήσει, όπως και να «χαιρετήσει» έναν άλλον σκύλο που θα συναντήσει στη βόλτα ενώ βρίσκεται στο λουρί. Ή να φάει ό,τι φαγώσιμο βρεθεί στο διάβα του.

Εάν, όμως, σκεφτεί κανείς αυτές τις συμπεριφορές μέσα στην καθημερινότητα με τον σκύλο μας, γρήγορα θα διαπιστώσει ότι όλες οι παρορμήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ αμήχανες εάν όχι επικίνδυνες καταστάσεις.

Ένας σκύλος που έχει μάθει να ελέγχει τον εαυτό του και τα βασικά του ένστικτα, είναι ένας σκεπτόμενος και αξιόπιστος σκύλος. Με σωστή καθοδήγηση μπορεί να μάθει να περιμένει υπομονετικά για τα πράγματα που θέλει πολύ και να παραμένει ήρεμος σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να τον εξιτάρουν.

Ας δούμε, λοιπόν, σε ποιες βασικές καταστάσεις ο σκύλος μας μπορεί και πρέπει να μάθει να ελέγχει τον εαυτό του.

1. Περιμένοντας για το φαγητό

Οι περισσότεροι σκύλοι λατρεύουν το φαγητό και δύσκολα αντιστέκονται και στο πιο μικρό μεζεδάκι. Άλλωστε, το φαγητό αποτελεί την κατεξοχήν επιβράβευση κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.

Ο σκύλος μας με απλές ασκήσεις μπορεί να μάθει να περιμένει υπομονετικά να του δώσουμε να φάει, να μην προσπαθεί να αρπάξει από το χέρι μας την αγαπημένη του λιχουδιά, και να μην ορμάει αλόγιστα σε ό,τι κάνει το στομάχι του να… γουργουρίζει.

Τα πλεονεκτήματα είναι αμέτρητα. Ένας σκύλος που μπορεί να αντιστέκεται στο φαγητό, είναι πιο ήρεμος κατά την εκπαίδευση, έχει τρόπους όταν του ετοιμάζουμε το γεύμα του, δεν ανεβαίνει σε τραπέζια για να κλέψει φαγητό και δεν χάνει το μυαλό του, όσοι λαχταριστοί μεζέδες κι αν περάσουν από μπροστά του. Όπου και να βρίσκεται.

2. Περιμένοντας για το παιχνίδι

Τα περισσότερα σκυλιά έχουν την τάση να κυνηγούν οτιδήποτε κινείται γρήγορα μπροστά τους. Κι αυτήν τους την επιθυμία την αξιοποιούμε για να παίξουμε μαζί τους τα πιο ωραία παιχνίδια.

Τι γίνεται, όμως, εάν αυτό που κινείται γρήγορα είναι ένα μπαλάκι, που δεν τους ανήκει, ή είναι ένα μικρό ζωάκι που θέλει να το αφήσουν στην ησυχία του; Ένας σκύλος που έχει μάθει να συγκρατεί τον εαυτό του, δεν θα είναι ανεξέλεγκτος εάν βρεθεί σε ένα περιβάλλον όπου κάποιος άλλος, ίσως, να παίζει με το σκύλο του. Ή, σε μία παραλία όταν θα δει την μπάλα των παιδιών της διπλανής ξαπλώστρας να κυλάει προκλητικά μπροστά του. Αλλά θα περιμένει υπομονετικά τη σειρά του για το παιχνίδι μας. Ειδικά στην περίπτωση που λαχταρά το παιχνίδι ενός άλλου σκύλου, η αυτοσυγκράτηση μπορεί να τον σώσει από μπελάδες. Γιατί δεν είναι πολλά εκείνα τα σκυλιά που μοιράζονται αβίαστα τα παιχνίδια τους…

3. Περιμένοντας στην πόρτα

Ποιος σκύλος δεν χαίρεται με τη βόλτα και τον έξω κόσμο γενικότερα; Πρέπει, όμως, να μάθει να συγκρατεί τον υπέρμετρο ενθουσιασμό και να ελέγχει τον εαυτό του στην πόρτα.

Ένας σκύλος που περιμένει υπομονετικά και δεν πετάγεται σαν σίφουνας από όποια πόρτα βρει ανοικτή, είναι ένας σκύλος που ξεκινά τη βόλτα του ήρεμα και βρίσκεται σε συνεργασία με τον κηδεμόνα του. Άλλωστε, η αστική ζωή εγκυμονεί άπειρους κινδύνους για έναν σκύλο που δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του κάθε φορά που πρέπει να περάσει το κατώφλι του σπιτιού του.

4. Περιμένοντας για να χαιρετήσει!

Οι σκύλοι, ανάλογα με τον χαρακτήρα και τις εμπειρίες τους, είναι, άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο, κοινωνικοί. Εκείνοι που εκστασιάζονται στη θέα ενός άλλου σκύλου, πρέπει να μάθουν να συγκρατούνται και να μην ξεχύνονται ανεξέλεγκτα προς το μέρος του. Οι πιθανότητες να μη θέλει ο άλλος σκύλος να γνωριστεί μαζί του και να αντιδράσει άσχημα σε αυτή την «επίθεση» αγάπης, είναι μεγάλες. Και, σίγουρα, κάνει δύσκολη τη ζωή του κηδεμόνα του που προσπαθεί να τον ελέγξει κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση που ο σκύλος μας αγαπά υπέρμετρα τους ανθρώπους και δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του όταν κάποιος του μιλήσει λίγο πιο γλυκά από όσο μπορεί να διαχειριστεί. Πρέπει να μπορεί να παραμένει ήρεμος και να δέχεται την προσοχή των ανθρώπων χωρίς να χοροπηδά πάνω τους άγαρμπα. Όσο πιο ήρεμος είναι, τόσο πιο πολλά χάδια και προσοχή θα απολαμβάνει.

Σε κάθε περίπτωση, το να μάθουμε τον σκύλο μας να ελέγχει τον εαυτό του, είναι μια διαδικασία που πρέπει να είναι ευχάριστη κι όχι στρεσογόνα. Να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες του και την ηλικία του. Και, βέβαια, να υπάρχει άψογη συνεργασία με το χειριστή του.

Οι καλοί τρόποι μαθαίνονται, δεν επιβάλλονται! Κι αν όλα γίνουν σωστά, θα κάνουν την κοινή μας συμβίωση με το τετράποδο φιλαράκι μας ευχάριστη και απολαυστική».

*Η Χρυσούλα Χασάπη είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων και προπονήτρια agility από τον Enci Ιταλίας, απόφοιτος του A.D.T.C. και διασώστης με σκύλο αγνοουμένων προσώπων. Δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης σκύλων από το 2010 με συνεχή παρουσία μαζί με τους σκύλους της σε κυνοφιλικές εκδηλώσεις, τηλεοπτικές εκπομπές, διαφημιστικά σποτ, επαγγελματικές φωτογραφίσεις. Αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Είναι μέλος της Eθνικής Oμάδας agility 2015, ’16, ’17, ’18 και ’19 και Πρωταθλήτρια Agility Ελλάδος 2017 και 2018. Συμμετέχει ενεργά και έχει κατακτήσει διακρίσεις σε αγώνες agility με τα αγαπημένα της σκυλιά σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος της είναι να καταπιάνεται με δραστηριότητες που προάγουν την κυνοφιλία και προωθούν τη χρήση σκύλων για κοινωφελείς σκοπούς. Και επιδιώκει να αναδείξει την υπέροχη σχέση μεταξύ ανθρώπου και σκύλου. Είναι αχώριστη με τα τρία σκυλάκια της τη «Νεφέλη» (yorkshire terrier), τη “Muffin” (border collie) και τον βενιαμίν της αγέλης, “Bee” (shetlendsheepdog).

Διαβάστε επίσης

Πότε να πάμε τον σκύλο σε «ψυχολόγο» – Οι ειδικοί εξηγούν

Σκύλος: Γιατί και πότε σηκώνεται η τρίχα του;

Γερμανικός Ποιμενικός: Ευφυής, φιλικός, υποδειγματικός σύντροφος και συνεργάτης