Μία χαρακτηριστική συμπεριφορά του σκύλου είναι το γλείψιμο. Να γλείφει τον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα του σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός του. Μια εκδήλωση αγάπης και στοργής, που την έμαθε από την σκυλο-μαμά του. Και δεν είναι μόνον αυτός ο λόγος, που όταν ένας σκύλος αντικρίζει τον άνθρωπό του τον γεμίζει «φιλιά».

Το γιατί ένας σκύλος γλείφει τον ιδιοκτήτη/κηδεμόνα του, μας το εξηγεί η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη.

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη

«Δεν είναι λίγες οι φορές που ο σκύλος μας, από τον έντονο ενθουσιασμό του, προσπαθεί να γλείψει τα χέρια μας, τα πόδια, το πρόσωπο, και όποιο άλλο σημείο του σώματός μας βρει εύκαιρο. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί το κάνει. Όσο περίεργη κι αν μας φαίνεται αυτή η συμπεριφορά, οι λόγοι που την προκαλούν είναι πολύ απλοί.

Αρχικά, ας σκεφτούμε όλα αυτά τα προϊόντα σώματος που χρησιμοποιούμε. Πολλά από αυτά έχουν πολύ θελκτική μυρωδιά, μιας και αναδίδουν αρώματα γλυκών ή φρούτων. Κι αυτό προκαλεί το σκυλάκι μας να τα δοκιμάσει.

Ακόμα και αν έχουμε πάψει να αντιλαμβανόμαστε τη μυρωδιά τους, και θεωρούμε πως έχει πλέον εξασθενήσει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σκυλάκι μας έχει πολύ πιο αυξημένη την αίσθηση της όσφρησης, από ό,τι εμείς.

Αυτό σημαίνει ότι οι σκύλοι, όχι μόνον έχουν την ικανότητα να μας μυρίζουν από μακριά, αλλά και μπορούν να ξεχωρίσουν κάθε μυρωδιά που μπορεί να συνθέτει το άρωμα μας.

Πέρα από αυτό, όμως, ας λάβουμε υπόψη μας ότι ο ιδρώτας μας έχει μία αλμυρή γεύση, η οποία μπορεί σε μερικούς σκύλους να αρέσει. Η πρώτη εξήγηση, λοιπόν, αν και κάπως αστεία, είναι ότι για τους σκύλους μας έχουμε… ωραία γεύση.

Η επόμενη, όμως, προκύπτει από τον τρόπο που ο σκύλος μας έχει μάθει να επικοινωνεί. Τα κουταβάκια μας, από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους, έμαθαν από τις μητέρες τους ότι το γλείψιμο είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, για να δείξουν τη στοργικότητα, την αγάπη τους. Είναι ο τρόπος για να καθαρίζονται και να κλείνουν τις πληγές τους. Μεγαλώνοντας, μαθαίνουν να το χειρίζονται, είτε για να δείξουν την τρυφερότητά τους, είτε για να ηρεμήσουν μία τεταμένη κατάσταση. Έτσι, ως ενήλικες πια, στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν μαζί μας επιστρατεύουν όσα έχουν μάθει από τις σκυλο-μαμάδες τους. Ποιος από εμάς, άλλωστε, δεν έχει βιώσει να τον γλείφει ο μικρός του φίλος όταν έχει μια πληγή, ή να του εκφράζει την ευγνωμοσύνη του με αυτόν τον τρόπο;

Τέλος, να πούμε ότι είναι σημαντικό να προσέξουμε αν ο σκύλος μας επιμένει να μας γλείφει σε συγκεκριμένο μέρος του σώματός μας. Μπορεί να έχει κάτι να μας πει, να μας προειδοποιεί για κάτι. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ίσως, πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας.

Όποια κι αν είναι τα κίνητρα του σκύλου μας κάθε φορά, καλό είναι να μην τον μαλώνουμε, εάν για εμάς είναι μία μη επιθυμητή συμπεριφορά. Γιατί, για το είδος του, είναι μία φυσιολογική συμπεριφορά. Μπορούμε να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός θετικού εκπαιδευτή, έτσι ώστε να μη μας γλείφει και, παράλληλα, να βρεθεί ένας κοινός τρόπος επικοινωνίας».

▪ Η Στέλλα Ρηγάκη είναι απόφοιτη της Σχολής StarDogs. Ασκεί το επάγγελμα της θετικής εκπαιδεύτριας, βοηθώντας τους κηδεμόνες να αναπτύξουν μία καλύτερη επικοινωνία με τους τριχωτούς τους φίλους. Μεγαλωμένη με ζώα, έμαθε από πολύ μικρή ηλικία ότι είναι ισότιμα μέλη της οικογένειας. Και αυτό προσπαθεί να μεταδώσει.

Διαβάστε επίσης

Γάβγισμα: Όταν ο σκύλος δεν σταματά και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Χάρλεϊ: Ο σκύλος που φροντίζει γιατρούς και νοσηλευτές – Δείτε φωτογραφίες

Επτά συμπεριφορές του σκύλου που τις ερμηνεύουμε λάθος – Ενημερωθείτε