Δεν είναι λίγοι οι σκύλοι που παρουσιάζουν προβληματικές συμπεριφορές. Συμπεριφορές που φθείρουν τα ζώα και, παράλληλα, δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων τους.
Και είναι περιπτώσεις που ο σκύλος χρειάζεται βοήθεια για να μπορέσει να τις ξεπεράσει «μια για πάντα».
«Εν τη γενέσει, ο σκύλος «κληρονομεί» κατά 40% περίπου ορισμένα χαρακτηριστικά, ενώ περίπου το 60% διαμορφώνεται από το περιβάλλον στο οποίο ζει, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους», εξηγεί η συμπεριφοριολόγος ζώων, Μαρία Καψάλη.
Ποιός είναι, όμως, ο ρόλος του συμπεριφοριολόγου ζώων και σε ποιες περιπτώσεις βοηθά έναν ιδιοκτήτη/κηδεμόνα σκύλου που ταλανίζεται από τις προβληματικές συμπεριφορές του μικρού του φίλου;
«Κατ’ αρχάς θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ένας συμπεριφοριολόγος έχει διαφορά από έναν εκπαιδευτή. Ίσως θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον εκπαιδευτή με έναν δάσκαλο για τον σκύλο και τον συμπεριφοριολόγο με έναν ψυχολόγο.
Εννοείται, πως σε πολλές περιπτώσεις η συνεργασία των δύο ειδικοτήτων απαιτείται για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Επιδίωξή μου είναι οι καλύτερες σχέσεις μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη, και ως αντικείμενό μου έχω την τροποποίηση και την πρόληψη προβληματικών συμπεριφορών. Για παράδειγμα, την επιθετικότητα, το άγχος, το στρες και τις φοβίες. Επίσης, προβληματικές συμπεριφορές είναι το τράβηγμα λουριού, το γαύγισμα, προβλήματα τουαλέτας, καταστροφή αντικειμένων και οι στερεοτυπικές συμπεριφορές.
Επομένως, ο συμπεριφοριολόγος είναι ο ειδικός που αναγνωρίζει οποιαδήποτε μη φυσιολογική συμπεριφορά του ζώου και, παράλληλα, ο αρμόδιος για να καθοδηγήσει τον ιδιοκτήτη, ώστε να επικοινωνεί ιδανικά με τον σκύλο του. Χτίζοντας μεταξύ τους μια σχέση ζωής, η οποία βασίζεται στην εμπιστοσύνη.
Στόχος μου είναι η αναγνώριση της πηγής κάθε προβληματικής συμπεριφοράς και η αλλαγή της. Με τρόπους τροποποίησης και απευαισθητοποίησης δίνω την ευκαιρία στο ζώο να μάθει και να νιώσει διαφορετικά», μας λέει η κα Καψάλη.
«Με τη σωστή καθοδήγηση ο σκύλος θα συμπεριφερθεί φυσιολογικά, και θα μπορέσει να ενταχθεί και να προσαρμοστεί στο κοινωνικό σύνολο.
Να γίνει ένας σωστός «πολίτης». Φτάνει να επικοινωνούμε σωστά μαζί του και όλα γίνονται κανονικότητα», υποστηρίζει.
Σύμφωνα με την κα Καψάλη, όλα τα προβλήματα πηγάζουν από τις εμπειρίες και το περιβάλλον του σκύλου. Γι’ αυτό θα πρέπει να μάθουμε να επικοινωνούμε μαζί του και να τον αναθρέψουμε σωστά από το πρώτο δευτερόλεπτο που μπαίνει στο σπίτι μας. Γιατί αυτό που θέλουμε, είναι έναν ισορροπημένο χαρακτήρα. Έναν χαρακτήρα, δηλαδή, που θα έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε κάθε περιβάλλον και συνθήκες. Έναν σκύλο που θα έχει αποκτήσει επικοινωνιακές / κοινωνικές δεξιότητες με τον άνθρωπο και με τα άλλα ζώα. Επιδέξιο να διαχειριστεί συναισθήματα, όπως ο φόβος και το άγχος/στρες.
«Από την αρχή πρέπει να υπάρχει αρμονία και επικοινωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου. Οι πρώτοι μήνες ενός κουταβιού είναι πολύ σημαντικοί για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, όπως και για ένα παιδί. Είναι σαν σφουγγάρι. Ρουφάει τα πάντα. Γι΄αυτό πρέπει να του δείξουμε και να του μάθουμε τρόπους «καλής συμπεριφοράς», ώστε να μεγαλώσουμε έναν ισορροπημένο σκύλο, ψυχικά ήρεμο, που να μπορεί να μας συντροφεύει στην κάθε μας στιγμή», τονίζει η κα Καψάλη και συνεχίζει: «Οι περισσότερες προβληματικές συμπεριφορές μπορούν να διορθωθούν ή τουλάχιστον να βελτιωθούν σε όλες τις ηλικίες. Εστιάζουμε στον χαρακτήρα και τις εμπειρίες κάθε σκύλου και εντοπίζουμε τα αίτια που προκαλούν την προβληματική συμπεριφορά, ώστε η θεραπεία να είναι αποτελεσματική. Για να αποκτήσει τη ψυχική του ηρεμία, προσφέροντάς του μία ποιοτική ζωή».
Και όλα αυτά θα συμβούν όταν, λέει η κυρία Καψάλη, ακούσουμε τον σκύλο μας και πάψουμε να του αποδίδουμε ανθρώπινες συμπεριφορές και χαρακτηριστικά. Όταν του αφιερώσουμε χρόνο για να τον καταλάβουμε.
*Η Μαρία Καψάλη έχει σπουδάσει Animal Behaviour & Welfare στην Οξφόρδη και έχει ασχοληθεί με την υδροθεραπεία σκύλων. Επίσης, έχει δουλέψει (εθελοντικά και μη) σε rescue σκύλων. Είναι εκτροφέας της φυλής Chesapeake Bay Retrievers και ασχολείται με τον χειρισμό σκύλων σε εκθέσεις τα τελευταία 19 περίπου χρόνια. Πιστεύει ακράδαντα ότι αν μάθεις να μεγαλώνεις σωστά έναν σκύλο από την πρώτη μέρα τότε δεν θα αντιμετωπίσεις προβληματική συμπεριφορά. Όραμα και στόχος της η σωστή ενημέρωση και η πρόληψη.
Διαβάστε επίσης
Γερμανικός Ποιμενικός: Ευφυής, φιλικός, υποδειγματικός σύντροφος και συνεργάτης
Γιατί ο σκύλος μας γλείφει και πότε αυτό πρέπει να μας οδηγήσει στο γιατρό