Ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα εξασφαλίζει την υγεία (και) του σκύλου μας. Πολύτιμος σύμμαχος σε αυτό είναι η διατροφή του. Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή ενισχύει την άμυνα του οργανισμού του. Το πώς, μας το εξηγεί η Ρεγγίνα Μπίμπα, διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων.
«Σκοπός της διατροφής του κατοικιδίου μας είναι να παρέχει στον οργανισμό του όλες τις απαραίτητες ουσίες, προκειμένου να μπορεί να έχει μια ομαλή λειτουργία στην καθημερινότητά του.
Μια από τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αποτελεί την άμυνα απέναντι στους κινδύνους που παρουσιάζονται ως προς την υγεία του σκύλου.
Είναι αντιληπτό ότι αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε ασθένεια που θα μπορούσε να τον βλάψει. Οι πιθανότητες να έχουμε ένα υγιές σκυλάκι αυξάνονται πολύ όταν ενδυναμώνουμε τον οργανισμό του και δημιουργούμε ένα περιβάλλον που δε θα επιτρέψει στους παθογόνους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν.
Ο Ιπποκράτης πριν από 2000 χρόνια είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο. Στο έντερο, και ειδικά στο παχύ έντερο, συγκεντρώνεται περίπου το 80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Η χλωρίδα του εντέρου δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα παίζει η ύπαρξη της χλωρίδας του εντέρου, η οποία συμβάλλει στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Μια φυσιολογική εντερική χλωρίδα σημαίνει μια ισορροπημένη συνύπαρξη παθογόνων και μη παθογόνων μικροοργανισμών.
Τα αντιβιοτικά και κάποιες φαρμακευτικές ουσίες, πολλές φορές μπορεί από ευλογία για τον οργανισμό του σκύλου να μετατραπούν σε κατάρα. Η ανακάλυψη της αντιβίωσης συνέβαλε με ραγδαίο τρόπο στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, δίνοντάς της τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ασθένειες που μέχρι τότε ήταν θανατηφόρες. Ωστόσο, σήμερα -ακόμη και στον κλάδο της κτηνιατρικής- γίνεται υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών, που έχει ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της εντερικής χλωρίδας. Διότι, εκτός από τους παθογόνους μικροοργανισμούς, εξολοθρεύει και αυτούς που είναι απαραίτητοι στον οργανισμό για την καλή λειτουργία του.
Μία στοχευμένη θεραπεία με αντιβίωση δεν σημαίνει ότι καταστρέφουμε την εντερική χλωρίδα, αλλά ότι βοηθάμε το ανοσοποιητικό του σκύλου να αντιμετωπίσει μια ασθένεια, που χωρίς την αντιβίωση δεν θα καταπολεμούσε αποτελεσματικά. Ναι μεν η χλωρίδα διαταράσσεται, όμως έχει τη δυνατότητα να ξαναδημιουργηθεί.
Αντιθέτως, η επαναλαμβανόμενη και μακροχρόνια χρήση της αντιβίωσης έχει ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της εντερικής χλωρίδας σε τέτοιο βαθμό, που πολλές φορές είναι αδύνατο να επανέλθει σε ισορροπία.
Στο σημείο αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό παρέχοντάς του θρεπτικά συστατικά μέσω μιας εξειδικευμένης διατροφής, η οποία θα επαναφέρει στην εντερική χλωρίδα την απαιτούμενη ισορροπία. Μιλάμε για μια διατροφή που περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα στις σωστές αναλογίες, με βάση τις ανάγκες κάθε σκύλου.
Οι ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε τις παρακάτω ουσίες, με τις οποίες μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή, προκειμένου να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου μας.
- Οι φυτικές ίνες, στις σωστές ποσότητες, τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στην εντερική χλωρίδα και αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών βρίσκονται σε δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και σπόρους.
- Τη βιταμίνη D οι σκύλοι έχουν μειωμένη δυνατότητα -σε σχέση με τον άνθρωπο- να την παράξουν με την έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορούν, όμως, να την προσλάβουν μέσω της διατροφής τους. Η έλλειψή της προκαλεί μείωση του πάχους του βλεννογόνου του εντέρου και, κατά συνέπεια, αύξηση της παρουσίας των παθογόνων μικροοργανισμών. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ιχθυέλαια και κρόκος αυγού, αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης D.
- Ο σκύλος έχει τη δυνατότητα, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, να παράγει τη βιταμίνη C στο έντερό του. Ο σκύλος μας, υπό κανονικές συνθήκες, είναι απόλυτα ικανός για την παραγωγή της χωρίς να χρειάζεται κανένα διατροφικό συμπλήρωμα. Η συνεχής χορήγηση αντιβιοτικών και αντιπαρασιτικών μειώνει τη δυνατότητα παραγωγής βιταμίνης C. Τη βιταμίνη C, της οποίας τη σημασία γνωρίζουμε πολύ καλά σε ό,τι αφορά την αντιοξειδωτική της δράση, μπορούμε να τη βρούμε στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
- Τα Ω3 λιπαρά συμβάλλουν ιδιαίτερα στη δημιουργία της εντερικής χλωρίδας και δρουν ταυτόχρονα ως αντιφλεγμονώδη στον οργανισμό του σκύλου. Η έλλειψή τους, ή η διαταραχή της αναλογίας τους στον οργανισμό σε σχέση με τα Ω6, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών και, κατά συνέπεια, το έντερο δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
Η αξία της σωματικής άσκησης και της ήρεμης ζωής
Εξίσου σημαντική για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου είναι η ενδυνάμωση του μεταβολισμού του με σωματική δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον.
Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι για τη δημιουργία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού είναι απαραίτητη η έκθεση του σκύλου μας σε ερεθίσματα, τα οποία θα τον φέρουν σε επαφή με μια μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών, ωθώντας τον οργανισμό του να αναπτύξει μεγάλο αριθμό αντισωμάτων.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε τη σημασία ενός ήρεμου περιβάλλοντος, το οποίο θα επιτρέπει στον σκύλο μας να χαλαρώνει και να κοιμάται τον απαραίτητο χρόνο. Το στρες, ο φόβος και η έλλειψη ύπνου, όπως άλλωστε και στους ανθρώπους, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό. Στον κόσμο υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Και είναι αδύνατον να τους αποφύγουμε όλους. Υπάρχουν αμέτρητοι παθογόνοι μικροοργανισμοί, όπως ιοί και βακτήρια, που βρίσκονται παντού γύρω μας. Η καλύτερη στρατηγική είναι να προστατεύουμε τον οργανισμό μας, ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό ισχύει, τόσο για τα σκυλιά μας, όσο και για εμάς τους ίδιους».
*Η Ρεγγίνα Μπίμπα είναι εκτροφέας σκύλων, ασχολείται με την ανατροφή και εκπαίδευσή τους, και είναι πτυχιούχος διατροφολογίας σκύλων και γατών του Πανεπιστημίου ATN της Ελβετίας.
Διαβάστε επίσης
Γιατί ο σκύλος τρώει ακαθαρσίες και περιττώματα και πώς θα το αντιμετωπίσετε