Ένας σκύλος της φυλής Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ (Cavalier King Charles Spaniel) ξεχωρίζει για τη ντελικάτη εμφάνισή του, για τον στοργικό χαρακτήρα και την αφοσίωσή του στους ανθρώπους του.
Το όνομα της φυλής του μαρτυρά και την καταγωγή του: βασιλική.
Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τη φυλή με τη βοήθεια της εκτροφέα, Δάφνης Καρυοφύλλη.
Ιστορία
«Κατ’ αρχάς πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το Κάβαλιερ Κινγκ Τσάρλς Σπάνιελ (Cavalier King Charles Spaniel) και το Κινγκ Τσάρλς Σπάνιελ (King Charles Spaniel) είναι δύο διαφορετικές φυλές. Μπορεί να έχουν τους ίδιους χρωματισμούς, όμως τα μορφολογικά τους πρότυπα διαφέρουν.
Οι πρόγονοί τους εντοπίζονται στην Αγγλία από τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Μέχρι τον 18ο και 19ο αιώνα ήταν γνωστά ως Spaniel, και ήταν τα αγαπημένα σκυλιά της βασιλικής οικογένειας και των ευγενών. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος τα χρησιμοποιούσαν στο κυνήγι, και τα μικρότερα ως ζώα συντροφιάς. Μέχρι τότε δεν υπήρχε συστηματική εκτροφή, άρα και πρότυπο φυλής.
Μάλιστα, τα Spaniel απεικονίζονταν και σε πίνακες ζωγράφων, όπως του Άντονι βαν Ντάικ (Anthony van Dyck, 1599-1641) και του Τόμας Γκένσμπορο (Thomas Gainsborough, 1727-1788).
Στις αρχές του 20ου η Αμερικανίδα Roswell Eldridge επισκέπτεται την Αγγλία για να δει τα σκυλάκια που ονομάζονταν Spaniel. Θέλοντας να τα αναδείξει, στη μεγάλη έκθεση σκύλων Crufts, το 1926, προσφέρει χρηματικό έπαθλο 25 λίρες για τα καλύτερα δείγματα του σκύλου Spaniel. Με αυτόν τον τρόπο αύξησε το ενδιαφέρον των Βρετανών εκτροφέων για τη φυλή και χάραξε το δρόμο για την εκτροφή τους.
Αρχίζει, λοιπόν, να διαχωρίζεται η φυλή και αρχίζει η εκτροφή του Κάβαλιερ.
Το 1928 ιδρύεται το Club Cavalier King Charles Spaniel, όμως λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν προχώρησε. Μετά τον πόλεμο, το 1946, απονέμονται στη φυλή δικαιώματα πρωταθλήματος.
Στο πέρασμα των αιώνων το Κάβαλιερ Κινγκ Τσάρλς Σπάνιελ κέρδισε την αγάπη των Βασιλικών Ανακτόρων, και από το 1960 έγινε κοσμαγάπητο. Περνά και την πόρτα του Λευκού Οίκου, ως ο προεδρικός σκύλος του Ρόναλντ Ρίγκαν.
Χαρακτήρας
Είναι ένας χαριτωμένος και δραστήριος σκύλος με κομψή εμφάνιση και γλυκιά έκφραση. Γενναιόδωρος, γλυκός, φιλικός και τρυφερός.
Έχει ήρεμη φυσιογνωμία και ήπιο χαρακτήρα. Είναι ένα ευγενικό ζώο, με εξωστρέφεια, και δεν εμφανίζει επιθετικότητα.
Αφοσιωμένος στην οικογένειά του και χαρούμενος όταν οι άνθρωποί του τον αντιμετωπίζουν ως ισότιμο μέλος της.
Είναι γενναίος και, λόγω του θάρρους, αλλά και της διαχυτικότητάς του, κάποιες φορές βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του. Δεν έχει την αίσθηση του φόβου και είναι ικανός να διασχίσει το δρόμο, προκειμένου να «χαιρετήσει» άλλον σκύλο. Άρα, πρέπει πάντα, να του φοράμε τον οδηγό – λουρί.
Είναι στοργικός, πρόθυμος και θέλει πάντα να ευχαριστεί τον κηδεμόνα του. Δεν είναι καθόλου νευρικός και διακρίνεται από καλοσύνη. Τα πηγαίνει καλά με όλες τις ηλικίες των ανθρώπων και έχει φιλικές διαθέσεις απέναντι σε όλα τα σκυλιά.
Δεν είναι τυχαίο, που τον χρησιμοποιούν ως σκύλο θεραπευτή. Τον βλέπεις και σε ηρεμεί.
Είναι ευτυχισμένος και με μικρής διάρκειας βόλτα, αλλά δεν θα αρνηθεί στον κηδεμόνα του -και θα το κάνει με μεγάλη χαρά- να τον ακολουθήσει σε έναν μακρινό περίπατο.
Αυτό, όμως, που «σκοτώνει» τον ευαίσθητο χαρακτήρα του, είναι η εγκατάλειψη και η απομόνωση από την οικογένειά του.
Περιποίηση – φροντίδα
Έχει μεταξωτό και λαμπερό τρίχωμα, και χρειάζεται χτένισμα μία φορά την ημέρα για πέντε λεπτά. Δεν πρέπει να κουρεύεται, γιατί καταστρέφεται η τρίχα του και χάνει τη μεταξένια της υφή.
Υγεία
Το Κάβαλιερ ζει 13-14 χρόνια και τα κιλά του κυμαίνονται από 6 έως 8.
Μετά την ηλικία των πέντε ετών θα πρέπει να εξετάζεται, προληπτικά, για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Επίσης, θα πρέπει να φροντίζουμε τον τακτικό καθαρισμό των δοντιών του.
Με την επιλεκτική εκτροφή έχουμε καταφέρει να έχουμε μία υγιή φυλή.
Χρώματα
O σκύλος Κάβαλιερ έχει τέσσερα εντυπωσιακά χρώματα: μαύρο πύρινο (black and tan), ρουμπινί (ruby), λευκό – κόκκινο (Blenheim), και τρίχρωμο (λευκό, μαύρο και κόκκινο (tricolor).
Συμβουλές
Όποιος επιθυμεί να αποκτήσει ένα κουτάβι, θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθεί σε καταξιωμένους εκτροφείς, οι οποίοι θα του δώσουν σωστές οδηγίες και συμβουλές. Θα τον στηρίξουν στη σωστή ανατροφή του κουταβιού του. Θα τον ενημερώσουν για τα χαρακτηριστικά της φυλής και τις ανάγκες της, αλλά και για τις υποχρεώσεις που έχει ένας ιδιοκτήτης σκύλου. Γιατί αυτό που ενδιαφέρει τους εκτροφείς, είναι το κουτάβι τους να ζήσει ευτυχισμένο. Και αυτό θα συμβεί, εάν και ο ιδιοκτήτης του είναι ευχαριστημένος.
Γι΄αυτό, η απόκτηση ενός κουταβιού πρέπει να γίνει έπειτα από ώριμη σκέψη. Οι υποψήφιοι κηδεμόνες πρέπει να το σκεφτούν καλά, αν είναι η σωστή στιγμή να βάλουν στη ζωή τους ένα κουτάβι».
▪ Η Δάφνη Καρυοφύλλη έχει σπουδάσει Small Animal Sciences στην Αμερική. Από το 1985 ασχολείται με την εκτροφή των σκύλων φυλής Κάβαλιερ Κινγκ Τσάρλς Σπάνιελ (Cavalier King Charles Spaniel). Είναι κριτής των φυλών Κάβαλιερ Κινγκ Τσάρλς Σπάνιελ (Cavalier King Charles Spaniel) και Κινγκ Τσάρλς Σπάνιελ (King Charles Spaniel), όπως και όλων των ελληνικών φυλών. Έχει αναδείξει πολλούς πρωταθλητές, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Επίσης, δίνει οδηγίες σε ιδιοκτήτες σκύλων που χρειάζονται βοήθεια σε θέματα συμπεριφοράς – ανατροφής, και όχι μόνο.
Διαβάστε επίσης
Επικίνδυνα παράσιτα: Έτσι θα προστατεύσουμε τα κατοικίδια
Άγανα: Ο λόγος που η βόλτα στα χόρτα μπορεί να είναι απειλή για τον σκύλο