Oμάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ανέδειξε με πρόσφατη έρευνά του μια άσκηση που μπορεί να καθυστερήσει αποτελεσματική τη γήρανση του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν στο Neurocase, ο καθημερινός διαλογισμός μπορεί να επιβραδύνει τη φυσική φθίνουσα πορεία της εγκεφαλικής λειτουργίας. Τα πορίσματα προέκυψαν έπειτα από επισταμένη μελέτη γύρω από έναν βουδιστή μοναχό που διαλογίζεται καθημερινά.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν τον εγκέφαλο του Yongey Mingyur Rinpoche, ενός 41χρονου βουδιστή Θιβετιανού μοναχού. Ο Rinpoche έχει έμπρακτα εισαγάγει τον διαλογισμό στη ζωή του, με ικανότητες διαλογισμού που υπερβαίνουν τον μέσο όρο, ενώ απέκτησε πολλά χρόνια πριν το πτυχίο για τη διδασκαλία αυτής της πνευματικής άσκησης.
Το μοντέλο ζωής που διάγει ο μοναχός φαίνεται πως κέντρισε το ενδιαφέρον της ομάδας του Κέντρου για Υγιή Νου του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, η οποία θέλησε να εξαγάγει ακριβή συμπεράσματα για την επίδραση που έχει στην υγεία αυτός ο τρόπος ζωής.
Ο εγκέφαλος του Rinpoche σαρώθηκε με μαγνητικό τομογράφο τέσσερις φορές στο διάστημα των τελευταίων 14 ετών. Κατά την ίδια περίοδο, οι ερευνητές μελέτησαν με απεικονίσεις μαγνητικού συντονισμού τους εγκεφάλους μιας ομάδας ελέγχου αποτελούμενης από 105 ενήλικες από την περιοχή του Rinpoche και με ηλικίες κοντινές σε εκείνη του βουδιστή μοναχού.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εισήγαγαν τα στοιχεία που συνέλεξαν σε ένα σύστημα υπολογισμού της ηλικιακής διαφοράς ανάμεσα σε εγκεφάλους (BrainAge). Το σύστημα είχε προγραμματιστεί ώστε να υπολογίζει την ηλικία ενός ατόμου εξετάζοντας τις εγκεφαλικές σαρώσεις, εστιάζοντας στη φαιά ουσία που βρίσκεται σε κάθε εγκέφαλο, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η σταδιακή μείωση με την πάροδο του χρόνου.
Το σύστημα BrainAge εκτίμησε την ηλικία του μοναχού στα 33 έτη, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα που έδωσε για συμμετέχοντες από την ομάδα ελέγχου, οι οποίοι κατά το υπολογιστικό σύστημα εμφάνιζαν τη χαρακτηριστική φυσιολογική εγκεφαλική γήρανση της ηλικίας τους. Αυτά τα ευρήματα ανέδειξαν τον βραδύτερο ρυθμό με την οποία γερνούσε ο εγκέφαλος του μοναχού σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Ωστόσο, αποτελεί ενδιαφέρον πως το σύστημα BrainAge διαπίστωσε και ομοιότητες στη γήρανση μερικών τμημάτων του εγκεφάλου του Rinpoche με των εγκεφάλων συμμετεχόντων στην ομάδα ελέγχου, υποδεικνύοντας ότι οι διαφορές στη γήρανση ενδέχεται να οφείλονται σε συντονισμένες αλλαγές στη φαιά ουσία των ανθρώπων. Επιπλέον, ο εγκέφαλος του μοναχού φάνηκε να έχει ωριμάσει νωρίτερα σε σύγκριση με μέλη από την ομάδα ελέγχου.