Γράφει η personal trainer κ. Σοφία Περδίκη

Όταν σκεφτόμαστε βασικές προπονήσεις, οι περισσότεροι από μας δίνουμε έμφαση στο μπροστινό μέρος του κορμού, στους κοιλιακούς μας – εκείνους τους  μύες που όλοι αγαπάμε και θέλουμε να κάνουνε six pack!

Αλλά οι κοιλιακοί περιλαμβάνουν ένα σύνολο διαφορετικών μυϊκών ομάδων και είναι σημαντικό να τους γυμνάσετε όλους – είτε γιατί απλά θέλετε να ενισχύσετε το σώμα σας και να το προστατέψετε από τραυματισμούς είτε επειδή θέλετε να αποκτήσετε περισσότερη μυική μάζα.

Ολόκληρος ο πυρήνας μας (το κέντρο μας) βοηθάει να κρατάμε την ισορροπία του σώματος και να έχουμε σωστή στάση. Ωστόσο οι πλάγιοι κοιλιακοί μας έχουν  ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Είναι οι μύες που «τρέχουν» κατά μήκος των πλευρών της μέσης και ανήκουν στη κατηγορία των στηρικτικών μυών που βοηθούν στη πλάγια κάµψη και στροφή του κορµού.

Εντάξτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα μερικές από τις παρακάτω ασκήσεις και σίγουρα δεν θα χάσετε.

Άσκηση 1η 

Από ύπτια θέση κρατάμε τον κορμό ψηλά και προσπαθούμε να ακουμπήσουμε φτέρνες – 30 επαναλήψεις.

Άσκηση 2η

Καθόμαστε με το σώμα σε θέση V με τα πόδια στο έδαφος και κάνουμε στροφή του κορμού δεξιά και αριστερά – 30 επαναλήψεις.

Άσκηση 3η

Με το ένα πόδι επάνω στο άλλο λυγισμένο εκτελούμε άρσεις του κορμού και των ποδιών ταυτόχρονα – 30 επαναλήψεις σε κάθε πόδι.

Άσκηση 4η

Από θέση πλάγιας στήριξης (plank) εκτελούμε κίνηση του κορμού – 30 επαναλήψεις σε κάθε πλευρά.

Άσκηση 5η

Από θέση πλάγιας στήριξης (plank) ενώνουμε πόδι και χέρι τεντωμένα εμπρός – 30 επαναλήψεις σε κάθε πλευρά.

Δείτε το πλήρες βίντεο της άσκησης

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.  Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24,  6972017822