Μπορεί κάποιος να έχει πλεονάζον βάρος αλλά ταυτόχρονα να έχει καλή φυσική κατάσταση; Να είναι δηλαδή υπέρβαρος αλλά να παραμένει υγιής λόγω της τακτικής άσκησης; Ή όπως προτιμούν να λένε οι αγγλοσάζονες να είναι fit and fat; Στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει απλή απάντηση. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, όμως, αναφέρει ότι η άσκηση δεν μπορεί να αναστρέψει πλήρως τις επιδράσεις που επιφέρει το βάρος στην καρδιακή υγεία.

Η μελέτη περιελάβανε περισσότερους από 527.000 ενηλίκους, σχεδόν το 70% από τους οποίους ήταν άνδρες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες βάσει του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ): φυσιολογικού βάρους, υπέρβαροι και παχύσαρκοι, καθώς επίσης και βάσει του επιπέδου δραστηριότητας: τακτική άσκηση (το ελάχιστο κριτήριο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας-ΠΟΥ), ανεπαρκής άσκηση (λιγότερο από το ελάχιστο του ΠΟΥ, αλλά κάποια μέτρια έως έντονη φυσική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα) και καθόλου άσκηση.

Όταν συγκρίθηκαν όλα τα δεδομένα, τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα. Στα καλά νέα περιλαμβανόταν το γεγονός ότι ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ ενός ατόμου, οποιοδήποτε επίπεδο δραστηριότητας συνδεόταν με χαμηλότερες πιθανότητες υψηλής χοληστερόλης, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη, συγκριτικά με την ολοκληρωτική αποχή από την άσκηση.

Στα όχι και τόσο καλά νέα περιλαμβανόταν το γεγονός ότι οι υπέρβαροι και ειδικά οι παχύσαρκοι άνθρωποι εξακολουθούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο από αυτούς που είχαν φυσιολογικό βάρος, ανεξάρτητα από τα επίπεδα δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα έδειξαν μόνο έναν συσχετισμό, αλλά υποδεικνύουν ότι ενώ η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη, οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίζουν να προσέχουν και το πλεονάζον βάρος.

Διαβάστε επίσης

Η Νο1 απειλή για την καρδιά, την πίεση και την χοληστερόλη

Τα επικίνδυνα τρόφιμα που αυξάνουν το βάρος, το λίπος και την περίμετρο της μέσης

Η Νο1 φυσική λύση που «διορθώνει» τα δεινά της αϋπνίας στην υγεία