Για αρκετούς από εμάς, η πρώτη κίνηση όταν πλέον το άλγος στη μέση είναι ανυπόφορο και μας δυσκολεύει στις καθημερινές μας κινήσεις είναι να στραφούμε στη λήψη μυοχαλαρωτικών σκευασμάτων. Μπορούν όμως να μας ανακουφίσουν αποτελεσματικά; Σύμφωνα με νέα αυστραλιανή ανασκόπηση μελετών, το όφελός τους στην ανακούφιση του πόνου της μέσης είναι μικρό. Τα συμπεράσματα της ανασκόπησης δημοσιεύθηκαν στην British Medical Journal.
Το συμπέρασμα αυτό εξέπληξε και την ερευνητική ομάδα, η οποία ανέλυσε εις βάθος 31 μελέτες που εξέτασαν περισσότερους από 6,5 χιλιάδες ασθενείς με πόνο στην περιοχή της μέσης. Για να ανακουφίσουν τον πόνο, οι συμμετέχοντες λάμβαναν ένα από τα δεκαοκτώ διαθέσιμα μυοχαλαρωτικά σκευάσματα. Αν και η λήψη τους οδήγησε σε βραχεία μείωση του πόνου, η επίδραση αυτή είναι «ιδιαίτερα μικρή για να επιστήσει την προσοχή μας», σημειώνει ο συγγραφέας της έρευνας, James McAuley, διευθυντής του Κέντρου Πόνου IMPACT της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ. Συμπληρώνει μάλιστα ότι «οι περισσότεροι ασθενείς δεν θα αισθανθούν καμία διαφορά στον πόνο τους σε σύγκριση με τη λήψη εικονικού φαρμάκου (placebo)».
Όπως επισημαίνει, δεν είναι μόνο η αναποτελεσματικότητά τους, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει ενδεχόμενο να προκαλέσουν διάφορες παρενέργειες, όπως ζάλη, υπνηλία, πονοκέφαλο και ναυτία.
Αν και παλιότερα ερευνητικά ευρήματα υποστήριζαν την θετική επίδραση των μυοχαλαρωτικών σκευασμάτων στον πόνο της μέσης, τα νεότερα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι μακροπρόθεσμα το όφελος που προσφέρουν είναι μικρό σύμφωνα με τον Δρ. McAuley. Για παράδειγμα, καμιά από τις μελέτες δε διερεύνησε τη μακροχρόνια επίδραση της χρήσης των μυοχαλαρωτικών σκευασμάτων, με τον χρόνο αξιολόγησης που εστίασε η αυστραλιανή ερευνητική ομάδα να περιορίζεται σε δύο χρονικά διαστήματα: αρχικά το διάστημα δύο εβδομάδων και έπειτα το διάστημα τριών έως 13 εβδομάδων. Στην πρώτη περίπτωση, τα μεγέθη ήταν χαμηλά όσον αφορά την ανακούφιση του πόνου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, δεν διαπιστώθηκε κάποιο όφελος στη μείωση της έντασης του πόνου.
Ο πόνος στη μέση είναι συχνό φαινόμενο. Υπολογίζεται ότι το 80% των ενηλίκων θα βιώσει ένα επεισόδιο έντονου άλγους στη διάρκεια τη ζωής τους. Τα διαθέσιμα μέσα αντιμετώπισης περιλαμβάνουν κυρίως φάρμακα όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγµονώδη φάρµακα.
Για το λόγο αυτό, ο McAuley τονίζει ότι θα πρέπει να δοκιμαστούν εναλλακτικές μη φαρμακευτικές μέθοδοι ανακούφισης που θα εμβαθύνουν στην αντιμετώπιση των αιτίων του πόνου. Υπάρχουν άλλωστε ορισμένα δεδομένα γνωστά ήδη στην ιατρική κοινότητα σχετικά με το τι ωφελεί πραγματικά τους ασθενείς με πόνους στη μέση, όπως η αποφυγή της παρατεταμένης ακινησίας στο κρεβάτι, αλλά και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού.
Διαβάστε επίσης:
Πόνος στη μέση: Ποιο πρόβλημα μπορεί να κρύβει – Η σωστή αντιμετώπιση
Πόνος στη μέση: Επτά κινήσεις που τον κρατούν μακριά