«Συμπτώματα όπως η ρινική συμφόρηση, ο πονόλαιμος και η απώλεια της όσφρησης είναι μόλις μερικά από τα κοινά συμπτώματα της Covid-19 και των εποχικών αλλεργιών» σημειώνει ο δρ. Jonathan Matz, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος από την μη κερδοσκοπική εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης  LifeBridge Health στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Μπορούμε όμως να υποψιαστούμε ότι δεν πρόκειται για συμπτώματα του κορωνοϊου; Η απάντηση είναι θετική, σε περίπτωση όμως που υπάρχει ιστορικό εποχικών αλλεργιών: «Τα άτομα με αλλεργίες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα διότι τα συμπτώματά τους είναι προβλέψιμα» συμπληρώνει.

Αυτό σημαίνει απλά ότι εάν είναι σύνηθες να έχετε συμπτώματα όπως καταρροή και πονόλαιμο αυτή την περίοδο του χρόνου για κάθε χρόνο που περνά, τότε το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για κάποια εποχική αλλεργία. Ένα άλλο σημάδι που μαρτυρά τις εποχικές αλλεργίες, μαζί με την επαναληπτικότητα, είναι ο έντονος κνησμός στο λαιμό ή την περιοχή της μύτης, συμπτώματα τα οποία δε συμπίπτουν με τα κοινά συμπτώματα του κορωνοϊού.

Εάν όμως ανεβάσετε πυρετό, τότε είναι μια καλή ένδειξη ότι νοσείτε από την λοίμωξη COVID-19 καθώς ο πυρετός δεν αποτελεί σύμπτωμα των εποχικών αλλεργιών. Εάν παρόλα αυτά έχετε αμφιβολίες και δεν αισθάνεστε καλά, το πιο ασφαλές είναι να κάνετε ένα διαγνωστικό τέστ κορωνοϊού, όπως συμβουλεύει ο Jonathan Matz: «Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα και δεν έχετε κάποιο ιστορικό αλλεργιών, τότε υπάρχει μια πιθανότητα να νοσείτε από κορωνοϊό μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο».

Ακόμα όμως κι αν επιβεβαιωθεί ότι για τα συμπτώματά σας ευθύνεται κάποια εποχική αλλεργία και όχι ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλέι τον κορωνοϊό, τα συμπτώματά σας θα μπορούσαν να κάνουν τους ανθρώπους γύρω σας να νιώθουν άβολα, μιας και σιγά σιγά γίνεται μια επανεκκίνηση της λειτουργίας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπως τα σχολεία, οι χώροι εργασίας και τα εστιατόρια.

Ο δρ. Jonathan Matz μάλιστα σημειώνει πως το πρόβλημα είναι έντονο για τους μαθητές με την επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης, καθώς δάσκαλοι και νοσοκόμοι συστήνουν σε αρκετά παιδιά που παρουσιάζουν απλά συμπτώματα εποχικών αλλεργιών να παραμείνουν στο σπίτι. Για τη λύση αυτού του προβλήματος, συμβουλεύει όσους εμφανίζουν κάθε χρόνο εποχικές αλλεργίες να υποβληθούν σε εξέταση από κάποιον αλλεργιολόγο ο οποίος θα επιβεβαιώσει και εγγράφως την ύπαρξή τους.

Διαβάστε επίσης: 

Πέντε άγνωστες καλοκαιρινές αλλεργίες και πώς να προστατευτούμε

Αλλεργίες: Ο παράγοντας που νομίζετε ότι σας βοηθά αλλά κάνετε λάθος