Παρότι υπάρχει η εντύπωση πως μια καταιγίδα καθαρίζει το αστικό περιβάλλον από τη γύρη και τα αλλεργιογόνα της Άνοιξης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα διαπίστωσαν ότι τα σωματίδια γύρης μπορούν να παραμείνουν στον αέρα ακόμη και για 11 ώρες μετά από έντονες βροχοπτώσεις και να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες, επιδεινώνοντας τελικώς τις αλλεργίες τους.

Αυτή είναι η εκπληκτική ανακάλυψη που έκαναν οι ερευνητές όταν μέτρησαν τις συγκεντρώσεις γύρης δέντρων κατά τη διάρκεια και μετά από ανοιξιάτικες βροχές ποικίλης έντασης στην Αϊόβα μεταξύ 17 Απριλίου και 31 Μαΐου 2019. Υπήρξαν ελαφριές βροχές, καταιγίδες και μία πιο έντονη που προκάλεσε ανεμοστρόβιλο.

Τα αποτελέσματά έδειξαν ότι ενώ οι κόκκοι γύρης μειώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της βροχής, οι μέγιστες συγκεντρώσεις διασπώμενων σωματιδίων εμφανίζονται κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων και στη συνέχεια παραμένουν για αρκετές ώρες.

Έτσι, τα άτομα που είναι ευαίσθητα στη γύρη πρέπει να αποφεύγουν να κυκλοφορούν πολύ σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων, ιδίως καταιγίδων, και για αρκετές ώρες μετά.

Οι άθικτοι κόκκοι γύρης είναι μεγαλύτεροι, συμπαγείς και καθιζάνουν στο έδαφος ενώ τα σωματίδια γύρης που έχουν προέλθει από την έντονη βροχόπτωση είναι μικρότερα και συχνά παραμένουν στον αέρα, για να μεταφερθούν στο έδαφος από την εκ νέου πτώση της βροχής

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Environmental Science & Technology Letters.

Διαβάστε επίσης: 

Αλλεργίες: Γιατί κάποιοι αλλεργικοί δεν έχουν συμπτώματα, ενώ άλλοι ταλαιπωρούνται

Αλλεργίες: Πόσο πιο πιθανές είναι για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική

Αλλεργίες: Γιατί μας ταλαιπωρούν αυτή την εποχή και τι να κάνουμε