Γράφει η personal trainer Σοφία Περδίκη

Είσαστε ή σκέφτεστε να μείνετε έγκυος και μάλλον αναρωτιέστε εάν πρέπει να γυμνάζεστε ή όχι. Μερικοί λένε «όχι», μερικοί λένε «ναι», μερικοί φοβούνται, και κάποιοι απλά δεν ξέρουν. Είναι θέμα σοβαρής συζήτησης και η απάντηση ποικίλλει ανάλογα με το άτομο, αλλά τα τελευταία νέα δεν είναι μόνο ελπιδοφόρα – είναι εκπληκτικά.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι μόνο ασφαλής – μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του παιδιού σας από μελλοντική παχυσαρκία. Προς το παρόν, περίπου 34% των ενηλίκων και 15-20% των παιδιών και των εφήβων στην Αμερική είναι παχύσαρκα.

Ανεξάρτητα από το βάρος της μητέρας, το παιδί της θα επωφεληθεί από την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έρευνες συνιστούν στις γυναίκες – είτε είναι παχύσαρκες είτε όχι – να ασκούνται τακτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή αυτό θα είναι ευεργετικό για την μεταβολική υγεία των παιδιών τους.

Φυσικά υπάρχουν και οφέλη για την ίδια τη μητέρα.  Η άσκηση απελευθερώνει ορμόνες που επιδρούν στην ψυχική διάθεση της εγκύου (οιστρογόνα), αυξάνει την ενέργεια, μειώνει το άγχος και μας βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα, όλα τα θετικά που κάθε άνθρωπος, έγκυος ή μη, θα ήθελε να έχει.

Το αντίστροφο μπορεί να συμβεί επίσης. Υγιείς γυναίκες που δεν ασκούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας του παιδιού τους και να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το μεταβολισμό τους.

Όπως πάντα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να ξεκινήσετε την γυμναστική αφού κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και θα πρέπει να καταλάβετε τι είναι το καλύτερο για σας. Όπως και να χει όμως η άσκηση είναι πραγματικά ωφέλιμη για όλους – ακόμα και εκείνους που βρίσκονται ακόμη στην κοιλιά της μαμάς τους!

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της. 
Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24,  6972017822