Σε επισκόπηση 74 δημοσιευμένων μελετών οι ερευνητές εντόπισαν πως υπάρχει ένας άμεσος συσχετισμός μεταξύ των βοτάνων και του αυξημένου κινδύνου επιπλοκών κύησης, συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων γεννήσεων και της καισαρικής τομής. Τη σχετική επισκόπηση διεξήγαγε ο Δρ. James McLay και οι συνεργάτες του και δημοσιεύθηκε στο Obstretrics & Gynecology.

«Αυτό δεν αποτελεί ασφαλή απόδειξη ότι τα συμπληρώματα είναι υπεύθυνα», επισημαίνει ο Δρ. McLay. Σημείωσε πως αποτελεί ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω καθώς οι περισσότερες μελέτες που έγιναν δεν ήταν επαρκώς μεγάλες, ή τόσο καλά σχεδιασμένες για να προσφέρουν ασφαλή στοιχεία είτε θετικά είτε αρνητικά.

«Το κυριότερο συμπέρασμα αυτής της επισκόπησης είναι πως γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των βοτάνων», πρόσθεσε ο Δρ. McLay.

Αυτό είναι ένα ζήτημα αν αναλογιστούμε ότι οι έρευνες δείχνουν πως έως και το 75% των εγκύων λαμβάνουν προϊόντα βοτάνων είτε για να μειώσουν ενοχλητικά συμπτώματα είτε ως συμπληρώματα.

«Το κυριότερο μήνυμα είναι πως δεν πρέπει να θεωρούμε τα βότανα ασφαλή», δήλωσε ο McLay. Πάντα πρέπει να ελέγχετε με το γιατρό σας πριν αρχίσετε να λαμβάνετε όποια βοτανική θεραπεία».

«Το πρόβλημα είναι πως καμία από αυτές τις μελέτες δεν κατέληξε στο συμπέρασμα πως τις επιπλοκές κύησης, τις προκάλεσε το βοτανικό προϊόν», δήλωσε ο Δρ. Anthony Scially, καθηγητής γυναικολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου George Washington.

«Είναι ρεαλιστικό να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως το αμυγδαλέλαιο για παράδειγμα προκαλεί πρόωρο τοκετό; Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω», δήλωσε ο Δρ. McLay.

«Τα φυτικά φάρμακα εξακολουθούν να είναι φάρμακα», δήλωσε ο Scialli προσθέτοντας πως «η “φυσικότητα” του προϊόντος δεν συνεπάγεται ούτε ασφάλεια ούτε και κίνδυνο».

Έτσι οι έγκυοι καλό θα ήταν να είναι τόσο προσεκτικές με τα φυτικά προϊόντα όσο είναι και με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή προτίθενται να λάβουν χωρίς ιατρική συμβουλή.

Τα βότανα περιέχουν αληθινά χημικά, πολλά εξ αυτών έχουν επιδράσεις στο σώμα. Αν η έγκυος προτίθεται να χρησιμοποιήσει τέτοιου τύπου προϊόντα τότε η ασφάλεια αυτών των προϊόντων θα πρέπει να ελεγχθεί» επισημαίνουν οι ερευνητές.