*Γράφει η personal trainer, Σοφία Περδίκη

Η απόκτηση ισορροπίας σε όλους τους τομείς της ζωής μας είναι ο δρόμος προς την εξέλιξη μας. Αυτό περιλαμβάνει και την ανάπτυξη ισορροπίας και συντονισμού στο σώμα μας. Η βελτίωση της ισορροπίας αυξάνει τον συντονισμό και τη δύναμη, επιτρέποντας μας να κινούμαστε ελεύθερα και σταθερά. Η ενίσχυση της σταθερότητας, της κινητικότητας και της ευλυγισίας διευκολύνει την εκτέλεση των καθημερινών μας εργασιών. Βελτιώνει επίσης την αθλητική μας απόδοση. Η εστίαση στην ισορροπία μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να εστιάσουμε και να καθαρίσουμε το μυαλό μας.

Οι ασκήσεις ισορροπίας και συντονισμού ενισχύουν τους μύες του πυρήνα, του κάτω μέρους της πλάτης και των ποδιών. Ενώ οι ασκήσεις ισορροπίας μπορεί να είναι δύσκολες κατά καιρούς, η συνεχής προσπάθεια θα κάνει αυτές τις ασκήσεις ευκολότερες. Αυξήστε σταδιακά τον αριθμό των επαναλήψεων καθώς οι ασκήσεις γίνονται ευκολότερες. Μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον ειδικό να σας επιβλέπει ή να σας βοηθήσει, ειδικά όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά.

Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ασκήσεις για να αυξήσετε ή να μειώσετε τη δυσκολία ή να τις προσαρμόσετε στις ανάγκες σας. Ξεκινήστε από τη μη «δυνατή» πλευρά σας, έτσι ώστε η δεύτερη πλευρά να είναι ευκολότερη. Μπορείτε να κάνετε τη μη «δυνατή» πλευρά σας δύο φορές εάν θέλετε να ισορροπήσετε το σώμα σας μεταξύ των δύο πλευρών.

Πρόγραμμα εκγύμνασης:

  • 4 ασκήσεις απο 2 σετ η κάθε άσκηση 15 επαναλήψεις
  • 20″ ξεκούραση μεταξύ των σετ

1. Άρση αντίθετου χεριού ποδιού και κρατώντας το πόδι σταθερό κάνετε μικρές πιεσούλες του χεριού για 15 επαναλήψεις και 15 επαναλήψεις της άσκησης σε κάθε πλευρά.

2. Απο πλάγια σανίδα με άρση του πάνω ποδιού 15 κυκλάκια προς τα πίσω 15 προς τα εμπρός και στην συνέχεια κρατάμε σταθερό το πόδι ψηλά και ανεβάζουμε και κατεβάζουμε το χέρι εμπρός για 15 επαναλήψεις.

3. Απο ύπτια κατάκλιση μαζεύω και τεντώνω χέρια και πόδια για 15 επαναλήψεις και στην συνέχεια κρατάω τα χέρια σταθερά πίσω και μαζεύω καιτεντώνω μόνο τα πόδια για 15 επαναλήψεις.

4. Απο θέση σανίδα στις παλάμες μαζεύω το πόδι και ακουμπάω με χέρι αντίθετο ώμο – 15 επαναλήψεις σύνολο.

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα εκγύμνασης:

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της. Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24.

Διαβάστε επίσης 

Η δυναμική προπόνηση που χτίζει φυσική κατάσταση, βελτιώνει την ισορροπία και καίει θερμίδες

Το πρωινό workout που θα σας γεμίσει ενέργεια – Είναι εύκολο!