Με την πανδημία του νέου κορωνοϊού να έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, το παρόν και το μέλλον μας έχει σφραγιστεί με μια ανησυχητική αβεβαιότητα: ραγδαίες εξελίξεις, σκληρή επικαιρότητα και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, από την υιοθέτηση της τηλεργασίας μέχρι την κοινωνική αποστασιοποίηση… Πού θα μας οδηγήσει όλο αυτό;

Η επόμενη ημέρα μας επιφυλάσσει σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και άλλες αλλαγές∙ ο κορωνοϊός θα μας αφήσει, ωστόσο αγνοούμε ποιο θα είναι το αποτύπωμά του στην καθημερινότητά μας. Το άγχος που γεννούν οι εξελίξεις φαντάζει βασανιστικό. Πώς μπορεί κανείς να νιώσει ασφάλεια σε έναν κόσμο που μοιάζει τόσο αβέβαιος;

Αφού καταστεί σαφές πως σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους το αυξημένο άγχος είναι απολύτως φυσιολογικό, μπορούμε να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη δυσχερή κατάσταση και να θωρακιστούμε απέναντι στις αντιξοότητες με τη βοήθεια πέντε απλών συμβουλών από την Δρ. Ellen Hendriksen:

1. Αποδεχτείτε όσα αισθάνεστε

Κάπου ανάμεσα στο ψεύτικο χαμόγελο και την απόλυτη απελπισία υπάρχει η μέση οδός: γνωρίστε τα συναισθήματά σας και κάντε τα πράξη. Όπως συστήνει η ειδικός, πρέπει να στραφείτε τόσο προς τον εαυτόν σας και να νιώσετε ευγνωμοσύνη για όσα έχετε, αλλά και προς τους άλλους μέσα από πράξεις ουσιαστικής βοήθειας, ανταλλαγής και υποστήριξης όπου και όποτε μπορείτε.

2. Μην καταπιέζετε τα αισθήματα σας. Αξιοποιήστε τα!

Σε καταστάσεις σαν την τωρινή, η συναισθηματική φόρτιση είναι έντονη. Ποιος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος σε εικόνες νοσηλευομένων, γενναίων ιατρών και νοσηλευτών είτε μαρτυρίες ανθρώπων που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα αδυνατώντας να βρίσκονται στο πλευρό τους εξαιτίας του κορωνοϊού; Έπειτα υπάρχει και το αίσθημα της οργής για αυτό που συμβαίνει, αυτή την αδικία που μας ωθεί στην αγανάκτηση και δράση.

Πρόκειται για συναισθήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν. Εφόσον έχετε τη δυνατότητα, μπορείτε να βοηθήσετε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους σας, να τους βοηθήσετε με τις αγορές αναγκαίων αγαθών εν μέσω καραντίνας είτε ακόμα και να ενδιαφερθείτε εμπράκτως για την κατάστασή τους. Πράγματι, αυτή η δραστηριοποίηση μπορεί να αμβλύνει αισθήματα απελπισίας και αδυναμίας.

3. Βάλτε μέτρο στην ενημέρωση και χρήση κοινωνικών δικτύων

Η ενημέρωση είναι σημαντική ωστόσο πρέπει κανείς να μπορεί να βρει τη χρυσή τομή. Με αφορμή έναν ασθενή της, ο οποίος για να νιώθει πως έχει τον έλεγχο της κατάσταση κατέγραφε εμμονικά οποιοδήποτε κρούσμα και θάνατο από κορωνοϊό στην περιοχή του, η  Δρ. Ellen Hendriksen συστήνει τη θεραπευτική μέθοδο που ακολούθησε με επιτυχία ο ασθενής: περιορίστε τον χρόνο που αφιερώνετε για την ενημέρωση γύρω από τα τρέχοντα.

Το ίδιο προτρέπει να κάνουμε όλοι και σε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως διαπίστωσε μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η αποχή της πειραματικής ομάδας από το Facebook για μία εβδομάδα, οδήγησε σε αισθήματα μεγαλύτερης ικανοποίησης από τη ζωή τους, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

5. Επιλέξτε με προσοχή τις πηγές ενημέρωσής σας και τις ευχάριστες ειδήσεις

Σε μια εποχή που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διψούν για κλικς και επισκεψιμότητα, πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός σε σχέση με την ενημέρωσή του. Όπως έχει αποδειχθεί, τα κακά νέα κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον. Πηγαίνοντας κόντρα σε αυτή τη λογική, προσπαθήστε να στραφείτε προς ειδήσεις που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την πίστη σας στην ανθρωπότητα.

5. Συνδεθείτε με τους συνανθρώπους σας.

Μια μελέτη από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, σε δείγμα 400 συμμετεχόντων, αξιολόγησε ποια χαρακτηριστικά και δραστηριότητες σχετίζονταν περισσότερο με δύο βασικές έννοιες που όλοι αποζητούν σε τέτοιες στιγμές: την ευτυχία και το βαθύτερο νόημα. Και τα δύο ερείδονταν στις καλές κοινωνικές σχέσεις.

Υπήρχαν διαφορές: η επικοινωνία με φίλους συνδέθηκε μάλλον με την ευτυχία παρά με το νόημα της ζωής, σε αντίθεση με δραστηριότητες σχετικές με την οικογένεια, όπως η φροντίδα των παιδιών.

Προσεγγίστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα με μέσα πιο απλά και από τις βιντεοκλήσεις: ένα γράμμα, ένα τηλεφώνημα ή ακόμα και μια πρόσκληση για επιτραπέζια παιχνίδια. Επιπλέον η ταραγμένη αυτή περίοδος είναι ιδανική για επανασύνδεση με παλιούς χαμένους φίλους, με μια προσέγγιση ανθρώπινη κατά την οποία απλώς τους εύχεστε να είναι καλά στην υγεία τους.

Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως ακόμα και στις δυστοπίες, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ήρωες, χιούμορ και αγάπη.

Διαβάστε επίσης:

Πώς επιδρά μία πανδημία στην ψυχολογία μας

Κορωνοϊός -Yπερπληροφόρηση: Έτσι θα ελέγξουμε τον φόβο και τον πανικό

Kορωνοϊός: Το στρες και ο φόβος ότι θα κολλήσουμε, μπορεί να μας αρρωστήσουν