Υπάρχει μια μορφή άθλησης που συνδυάζει πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και την ψυχική υγεία και δεν είναι άλλη από την ποδηλασία. Όπως εξηγεί στο ygeiamou.gr ο προπονητής ποδηλασίας και καθηγητής φυσικής αγωγής Γιάννης Παπανικολάου «δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε πεντάλ σαν πρωταθλητές για να αποκομίσουμε οφέλη τόσο στη φυσική μας κατάσταση όσο και την υγεία μας από την ποδηλασία. Ακόμη και με ένα σταθερό ρυθμό ποδηλασίας οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται και οι πνεύμονες καλούνται να λειτουργήσουν περισσότερο ώστε να εφοδιάσουν με το πολύτιμο οξυγόνο το μυϊκό σύστημα που δουλεύει για να κινήσει το ποδήλατο».

Εάν μάλιστα βάλουμε την ποδηλασία στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά μας και τη συνδυάσουμε με μια προσεγμένη διατροφή τότε θα δούμε και το σωματικό μας βάρος να μειώνεται. Για να αποκομίσουμε τα οφέλη της ποδηλασίας ας βάλουμε ως αρχικό στόχο τα 120 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης ποδηλασίας.

Στα οφέλη της ποδηλασίας ανήκει η καλύτερη αναπνευστική και καρδιαγγειακή λειτουργία, η τόνωση του μυϊκού συστήματος, η βελτίωση της στάσης του σώματος, το αίσθημα ευεξίας, η τόνωση της αυτοπεποίθησης, αλλά και η μείωση του άγχους και η βελτίωση της συγκέντρωσης. Αναμφίβολα το αίσθημα της ευφορίας που δημιουργεί η ποδηλασία οφείλεται στην αυξημένη έκκριση ενδορφινών. Όσο για τις θερμίδες που καίμε κάνοντας ποδήλατο υπολογίζεται ότι κάνοντας μέτριας έντασης ποδήλατο ένα άτομο 70 κιλών μπορεί να κάψει σε 30′ έως και 320 θερμίδες.

Εάν αποφασίσετε να κάνετε ποδήλατο είναι σημαντικό να προστατεύονται τα τρία σημεία του σώματος που έρχονται σε επαφή με το ποδήλατο π.χ. με ποδηλατικά κολάν ή σορτς, ποδηλατικά γάντια και τα κατάλληλα παπούτσια. Τα τελευταία έχουν άκαμπτη σόλα, γεγονός που βοηθάει στην μεταφορά όλης της ενέργειας στο πετάλι.

Επίσης μην ξεχνάτε ότι ο εξοπλισμός του ποδηλάτη πρέπει να περιλαμβάνει απαραιτήτως κράνος, ποδηλατικά γυαλιά ηλίου, ανακλαστικό γιλέκο (απαραίτητο κυρίως τη νύχτα) και αντηλιακό (απαραίτητο για το πρόσωπο).